A világ legőrültebb versenyei! – Kezdődik az IndyCar szezon

A floridai Szentpétervár ad otthont az IndyCar szezonnyitójának

Itthon sajnos letaszíthatatlan a trónról a Formula 1 a népszerűséget tekintve, ám aki szeretne olyan versenyeket látni, amelyek alatt egyszerűen nem tud ülve maradni az izgalomtól, tegyen egy próbát az IndyCar sorozattal.

A világ egyik legizgalmasabb versenysorozata az IndyCar

Őszintén bevallom, kettős érzés kavarog bennem. Egyrészt meglep, hogy miért olyan népszerű a Formula 1 itthon, illetve a világban még néhány helyen. Másrészt nagyon is értem a mikéntjét. Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni akkor azért alakult így, mert könnyen hozzáférhető. A közszolgálati csatornán fut, csak le kell ülni – többnyire vasárnap délután – bekapcsolni a tévét és… és aludni egy jót. Mást nem nagyon lehet csinálni a kiszámítható és végtelenül unalmas futamok alatt, ám sajnos minden más, kevésbé sznob autóverseny sorozathoz már keresgélni kell a neten, vagy bizonyos csomagokra előfizetni a műsorszolgáltatóknál. Pedig sokszor ábrándozok arról, hogy mi lenne fordított helyzetben. Az IndyCar – hozzáértő és lelkes kommentátorokkal – a világ egyik legnépszerűbb műsora lehetne.

Az IndyCar versenyek kiszámíthatatlanok, drámaiak és akciódúsak. Mint egy jó mozifilm

Most, hogy indul az Indy-szezon szeretnék kedvcsinálóként egy kis előzetest mutatni nektek a nyitó versenyről, néhány hasznos infóval és pár érdekességgel. De először dióhéjban az új érdeklődőknek: mi is az az IndyCar?

Nos, egy több mint 100 éves múlttal rendelkező ága az autóversenyzésnek, ami a történelmének nagy részében az USA, illetve az amerikai kontinens határain belül rendezte a versenyeit. Többek között ezért is teljesen más a kultúrája és a látásmódja, ami csábító lehet az európai módi után. Bár az is tény, hogy az úgynevezett aranykorszakban, az 1990-es években és a 2000-es évek első két esztendejében már az egész világot ostromolták, veszélyt jelentve Bernie Ecclestone üzletére.

Lényegében a „nyitott-kerekes” versenyzés egyik csúcsának lehet tekinteni, sőt én az autóversenyzés egyik csúcsának is tekintem, hiszen még az F1-ben sem érnek el akkora átlagsebességeket, mint itt.

Viszont a technika valóban nem annyira bonyolult. És itt a bonyolulton érezzétek a nagy hangsúlyt, mert színvonalban semmivel sem kevesebb. Egyszerűen csak száműzték a versenyről-versenyre való fejlesztést, mert óriási költségekkel járt. De ugyanúgy a legmodernebb motorok, váltók, kasztnik és gumiabroncsok (stb.) láthatók, illetve hallhatók itt is, mint bármelyik csúcskategóriás versenysorozatban. Sőt, rengeteg biztonsági fejlesztés az Atlanti-óceánon túlról érkezett Európába.

Hirdetés

Egyszerű felépítésűek a versenyautók, a szabályalkotók igyekeznek kordában tartani a költségeket

Jelenleg két motorgyártó közül választhatnak a csapatok és mindenki azonos karosszériát használ. Ez a múltban nem volt mindig így, izgalmas tehát böngészni a széria múltját, megnézni a különböző korszakok autóit.

A két mostani motorgyártó a Honda és a Chevrolet, de állítólag még idén bejelentenek egy harmadikat is. A karosszériákat pedig a Dallara gyártja.

Az olasz cég még egy gyárat is felépített Indianapolisban, de ha körülnéztek a világban amúgy is Dallara dominanciát láthattok a formula versenyautók terén. A motorszabályok szintén nagyon szigorúak: V6-os, duplaturbós, 2,2 literes motorokat ad mindkét gyártó, pályatípustól függően 550 és 700 lóerővel, amelyekhez hatfokozatú sebességváltó társul és E85-ös üzemanyaggal működnek.

Pályatípustól függ a karosszéria kialakítása is

Bizony, az IndyCar háromféle pályatípuson rendez versenyeket. Ezek az utcai, az ovál és az általam csak roadnak nevezett, kimondottan versenycélokra épült létesítmények (ilyen például a Hungaroring). Sokféleképp próbálták magyarosítani ez utóbbit, hiszen nálunk nem terjedtek el az oválok, így egyértelmű, hogy mit értünk a versenypálya alatt, de a legtöbbször „épített pálya” címszó alatt találjátok a road pályákat.

Az oválokra sem érdemes ám legyinteni. Nincs belőlük két egyforma, más és más a felületük, a kanyarjaik száma és a dőlésszögük, szóval igencsak izgalmas világ ez.

Mindehhez fontos hozzátenni még, hogy a versenyzők dolgát nem könnyíti semmiféle segédberendezés. Nincs szervo, nincs kiporgésgátló, az üzemanyagfogyasztást pedig a jobb lábával szabályozza minden versenyző, nincs „hatvanféle” motorprogram. Ebben a sorozatban sokkal több múlik a versenyzőn, mint az agyonsztárolt F1-ben.

Minimum tömeg road/utcai/rövid ovál pályán: 735 kg, superspeedwayen: 721 kg

Nézzük akkor az előttünk álló versenyt! A floridai St. Petersburg utcáin feszül először egymásnak a mezőny. A pálya rendkívül érdekes, hiszen a célegyenes egy tengerparti repülőtér betonburkolatú kifutója, ahonnan bekanyarodnak a magas és ezáltal nagy árnyékot adó épületek közé. Ez máris megbolondítja a tapadási viszonyokat. Innen a kikötő mentén jutnak vissza a repülőtérhez, egy kis Monaco utánérzést adva a helyszínnek. Az alábbi videóban megnézhetsz egy kört a méltán népszerű sisakkamera képével.

Pálya hossza: 2,8 km

Kanyarok száma: 14

Versenytáv: 110 kör/318,6 km

Gumiabroncsok: 7 szett kemény, 4 szett lágy keverék, 5 szett esőgumi

Push-to-pass: 150 másodperc az egész verseny alatt, de egy gombnyomásra maximum 15 másodperc

A Push-to-pass gomb megnyomásával megnövekszik a motor teljesítménye 60 lóerővel. Ez az előzést segítő eszköz megfűszerezi a versenyeket. Mivel az autókon LED-kijelzőket is elhelyeznek, a közönség is láthatja, amikor egy versenyző megnyomja a gombot, hiszen a kijelzőn a PP felirat kezd villogni. A rajtnál és a teljes körös sárgák utáni újraindulásoknál nem használható. Kivéve, ha az utolsó két körben történik vagy időkorlátos vereseny esetén az utolsó három percben. (Ez a rendszer 2004-ben debütált, ahogy a külön megjelölt gumikeverékek is, ezeket később az F1 is átvette innen, igaz a push-to-passt KERS néven a hibrid hajtásláncba ágyazva).

St. Petersburg vonalvezetése (kép: indycar.com)

2018-as győztes: Sebastien Bourdais

Körrekord: 1:00.0476s-Jordan King

Úgynevezett Spotter Guide-ot is kiadnak minden verseny előtt, hiszen hétvégéről-hétvégére változhat az autók színe a különböző szponzorszerződések alapján. Érdemes ezért inkább a jól látható rajtszámokat figyelni, amelyekről jól beazonosítható a csapat és a versenyző.

Spotter Guide (kép: indycar.com)

Érdekességek

- Scott Dixon, az IndyCar ötszörös bajnoka, aki a harmadik helyen áll az örökranglistán a győzelmek számát tekintve (44 elsőség), soha nem nyert még versenyt St. Pete utcáin.

- Idén a 16. alkalommal rendezik meg a versenyt St. Petersburg utcáin. Sebastien Bourdais nyerte a legutóbbi kettőt, aki egyébként ebben a városban lakik családjával. Először 2003-ban rendeztek versenyt, amikor még szétszakadt (IRL és CART) állapotában tengődött a sorozat. Akkor a CART mezőnye látogatott ide és Bourdais rajtolhatott az élről a Newman/Haas csapat újonc versenyzőjeként, de a futamot Paul Tracy nyerte.

Az IndyCar gépeken nincs felül légbeömlő, csak a bukókeret. Ezen látható a LED-kijelző, amin a versenyzők pillanatnyi helyezése és a push-to-pass aktiválása is látszik. Emellett mutatja még azt is, hogy mennyi időt tölt el a kerékcserével és a tankolással a versenyző

- 2003 óta csak egyszer, 2004-ben nem rendeztek Indy-versenyt a városban. Nincs jelenleg olyan versenyző a mezőnyben, aki mind a 16 alkalommal indult itt, de Scott Dixon és Tony Kanaan már 14-szer elrajtolt itt. A 2003-ban rendezett első versenyen viszont ott volt a jelenleg is a mezőnyben látható Ryan Hunter-Reay és Bourdais, mindketten újoncként.

-Will Power és Bourdais az a két versenyző a jelenlegi mezőnyben, akik egynél többször tudtak itt nyerni. Rajtuk kívül még Graham Rahal és James Hinchcliffe nyert itt korábban, akik szintén szerepelnek az idei nevezési listán.

Bourdais-nak már a kisujjában van a pálya

- A legutóbbi 12 versenyből 8 alkalommal Team Penske pilóta indulhatott az élről. A legutóbbi kilenc alkalomból hétszer Will Power. A jelenlegi mezőnyből Bourdais, Kanaan, Rahal és Szato Takuma szerzett még pole pozíciót korábban.

- Pole pozícióból két versenyzőnek sikerült eddig nyernie. Helio Castroenves 2007-ben, Will Power pedig 2010-ben győzött az élről indulva. A legutóbbi hat szezonban négy alkalommal a negyedik helyről induló versenyző nyert.

- A Team Penske csapat 8 győzelmet szerzett eddig (Helio Castroneves, Will Power és Juan Pablo Montoya révén). Az Andretti Autosport kettőt (Dan Wheldon és James Hinchcliffe), a Dale Coyne Racing szintén kétszer (Sebastien Bourdais), A Chip Ganassi Racing pedig egyet (Dario Franchitti).

A 2011-ben, versenybalesetben elhunyt Dan Wheldonról utcát nevezte el St. Pete-ben

- Tony Kanaan sorozatban 301. versenyét kezdheti meg idén, ami IndyCar rekordnak számít. A 2001-es portlandi verseny óta minden futamon elindult. Összesen viszont már 361 versenynél tart, amely az örökranglista harmadik helyéhez elegendő.

- Scott Dixon sorozatban a 241. versenyére készül, ami a második leghosszabb megszakítás nélküli sorozat. A harmadik leghosszabb megszakítás nélküli sorozat pedig Marco Andretti nevéhez fűződik, aki a 217. versenyére készül most.

A felvezető körökben egy kétüléses Dallarában autóztatnak vendégeket. Olykor hírességeket, olykor bizonyos szponzorokhoz, vagy gyártókhoz kapcsolódó játékok nyerteseit

-Öt újonc versenyző indul. Ebből hárman a legelső IndyCar versenyükre készülnek: Ők Marcus Ericsson, Ben Hanley és Felix Rosenqvist. Ketten viszont már indultak elvétve Indy-versenyeken, ők Colton Herta és Santino Ferrucci.

-2012 óta átlagosan 9 különböző versenyző nyer egy IndyCar szezonban. A rekord 2014-ben volt, amikor 11 különböző versenyző állhatott a dobogó tetejére. A tavalyi 17 verseny során 8 különböző győztest avattak.

A repülőtérről a 2-es kanyar visz be a város felé

Végül álljon itt a hétvége időterve. Sajnos idén – erre nem érzem, hogy finomabb kifejezést kellene használnom és dühös is vagyok – tökön lőtte magát a televíziós csomagjával az IndyCar. Az utóbbi években a szabadedzéseket a Facebook oldalukon és a YouTube csatornájukon bárki megnézhette, 2019-ben azonban csak az NBC Gold előfizetők láthatják online, viszont az „US Only”, tehát kizárólag az USA-ban elérhető. Európában a brit Sky Sports vette meg a közvetítési jogokat, a skandináv országokban pedig a Viasat, illetve Ázsiában a Fox Sports/Star Sports. Magyarországon egyelőre még senki nem tűzte műsorra, szóval marad a stream vadászat. Ha mutatkozik majd rá igény, vasárnap itt a kommentek közé beszúrok egy-két linket, ahol nézhető. Nézzük tehát az időtervet.

Március 8. péntek

16:45-17:30 Első edzés

20:20-21:05 Második edzés

Március 9. szombat

16:25-17:10 Harmadik edzés

20:30 Kvalifikáció

Március 10. vasárnap

15:20-15:50 Bemelegítő edzés

18:37 Rajt

Egy repülőtér kifutóján indul a verseny gördülőrajttal

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2019.03.09. at 08:34
  Permalink

  Hello,
  A forma 1-es résszel nem értek teljesen egyet. A 2 sport teljesen különböző, és nem is akar egyik a másik lenni. És a tavaly szezon szerintem egész jóra sikeredett. És személy szerint én nem akarok egyenautókat nézni F1-ben. De! Máshol igen. A formula e nagyon izgalmas, és belevágnék az indycarba is. Esetleg tudnál adni egy stream linket? Mert régóta érdekel, de igazad van, hogy a TV-s közvetítès hiányában magukat szúrták tökön. Anno Alonso indy 500as versenyét néztem, az tetszett, de utána sehogy se találtam linket.

 • 2019.03.10. at 10:37
  Permalink

  Two-val egyetértek a F1-el kapcsolatban. Az Indycar versenyeket egyébként anno rendszeresen közvetítette valamelyik sport csatorna, aztán az egész valahogy elhalt úgy 15-20 éve. Lehet, hogy András akkor még nem nézett TV-t. Az Indycar futamok egyébként nekem az ausztrál Supercar V8-ra emlékeztetnek. Ez egy flúgos futam, legtöbször mennek körbe-körbe aztán ha valaki egy kicsit hibázik jön a nagy káosz és lehet drukkolni, hogy nehogy komoly sérülés legyen belőle. Ennyi izgalom az F1-ben is akad és lehet mégtöbb ha végre megoldják az előzések megkönnyítését.
  Ha lenne egy link a versenyekhez szívesen megnézném, hogy az idy mennyit változott és mennyire érdekes.

  • 2019.03.10. at 11:35
   Permalink

   2000 óta követem az amerikai versenyorozatokat napi szinten. 1998 óta az F1-et.
   Ezen felül utólag láttam az IndyCar minden versenyét 1979 óta és az F1-et is a 80-as évek közepétől. Nagyon jól tudom miről beszélek, nagyon jó összehasonlítási alapom van. 2012-ben töbek között én is kommentátor volram a Sport Klub jóvoltából, szóval a magyar közvetítések hátterét is ismerem. 😉
   Körbe-körbe megy az F1-is. Először nézd meg az Indycar versenynaptárát, utána folytathatjuk azt eszmecserét.
   (Gondolom az oválokat nevezed körbe-körbe pályának. Nézd meg mennyi ovál van a naptárban mennyi road és mennyi utcai pálya. 😉 )
   Minden amit leírtál nagyon messza áll a valóságtól, ami számomra azt jelenti, hogy nem igazán ismered az IndyCar sorozatot. De szívesen válaszolok minden kérdésedre.

Vélemény, hozzászólás?