A Volvo a kompaktok között erősítene

A Geely és a Volvo közös fejlesztőközpontja a kompaktokra fog fókuszálni

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A kínai tőkéből új, felívelő pályára állt Volvo végre azt csinálhatja, amihez ért. Új kutató-fejlesztő részlegük kompakt modellel kezd.


China Euro Vehicle Technology, azaz CEVT a neve a Göteborgban létrehozott új üzemegységnek. A CEVT a Volvo és egyben anyacége, a kínai Geely igényeit kielégítendő jött létre, feladata az új modellek kifejlesztése. Mintha egy harmadik márkát hoztak volna létre a közös fejlesztőközponttal, a CEVT ugyanis gyakorlatilag mindenre felkészült. Képesek lesznek a kocsik alapját adó platformok, a hajtásláncok és külső-belső dizájntervek megalkotására is. Az első projektjük egy C-szegmensbeli modell lesz, amit Geely márkanéven már Európában is forgalmaznának majd és a következő generációs Volvo V40 is ennek műszaki megoldásait hasznosítaná.
Hirdetés

A moduláris padlóváznak alkalmasnak kell lennie az olcsónak szánt családi modell és a kompakt prémiumautó hordozására is. Hogy kellően nagy különbség lehessen a két sorozat között, az új platform különösen rugalmas lesz. Változtatható hossz, tengelytáv, szélesség és magasság várható, ami mellett az eltérő teljesítményfokozatoknak megfelelően többféle hajtás is kell. A brit Autocar szerzője azt is kiszúrta, hogy a CEVT-ben meghirdetett fejlesztőmérnöki álláspályázatok alapján lesz összkerékhajtás és hibrid rendszer is a programban. Mindezzel a Volvo nagyon sokat nyerhet, mert a jelenleg futó V40 szériát egy sokkal többfelé ágazó, gazdagabb kínálatú, több karosszériaváltozatot felvonultató sorozat válthatná.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?