A VW tömegtermelésben is bevetné a 3D-s nyomtatást!

A Volkswagen a 3D-s nyomtatásban látja jövőt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A német gyártó a jövőben nem csak 1-1 alkatrész elkészítését bízná a 3D-s nyomtatóra, de a tömeggyártásban is nagy szerepet szán neki.

A VW olyan gyártási technológia felé kezdett el nyitni, melynek lehetőségeire másik autógyártó eddig még nem igazán figyelt fel: a 3D-s nyomtatás felé. Bár mostanában már házakat is készítenek ezzel a technológiával, az autóiparra jellemző tömegtermelésben még korántsem számít megszokottnak – annak ellenére, hogy a 3D-s nyomtatással készült autókra is akadt már példa.
A kissé futurisztikusnak számító terv megvalósításában a HP új fémsugaras, 3D-s nyomtatója lesz a Volkswagen segítségére. A HP Metal Jet System névre hallgató új masina várhatóan 2020-tól kezdi el világhódító körútját, jelenleg mintegy 399.000 dollárt kóstál. Addig azonban e két cég közösen fogja tesztelni, hogy ennek használata mennyire tágítja ki a határokat a tömegtermelésben, mennyivel lesz produktívabb így a munka.
Hirdetés

A Volkswagen és a HP, valamint a GKN kis lépésekben ugyan, de elkezdik tesztelni, hogy a 3D-s nyomtatás a gyakorlatban mennyire váltja be az autóiparban hozzá fűzött reményeket. Kezdetben kisebb alkatrészeket – mint pl. speciális fogaskerekeket, kulcsokat stb. – gyártanak majd le az 50 szeres teljesítményt ígérő technológiával, de 2-3 éven belül szeretnének eljutni arra a szintre, hogy a komolyabb strukturális alkatrészek is ezzel az eljárással készüljenek.
„A teljes jármű valószínűleg nem 3D-s nyomtatóval fog készülni, de a 3D-s alkatrészek száma és mérete jelentősen meg fog növekedni. A célunk az, hogy a nyomtatott elemeket is a lehető leggyorsabban integráljuk a járművek következő generációjába. Hosszú távon az egységszámok, részméretek és műszaki követelmények folytonos növekedésére számítunk – akár a 100.000-es darabszámig.” – mondta Martin Goede, a Volkswagen műszaki tervezésének és fejlesztésének vezetője.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?