A zene, vagy az autó a fontosabb a klipekben?

Kedvenc videoklipjeim, amikben az autó is főszereplő

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A zene önmagában is jó, némelyik klipről viszont az az érzésem, direkt autórajongóknak készültek. Személyes top 10+1 válogatás.


Ebben a cikkben nem arról lesz szó, hogy jó-e, érdemes-e, egyáltalán szabad-e autóban zenét hallgatni. Az autóhifisták és az ellenzők is hátradőlhetnek, most olyan videoklipek jönnek, amiknek az autós vonatkozása is érdekes. Volt már szó autós filmekről, sorozatsztár kocsikról, most meg a kisfilmek legnépszerűbbikéről, a klipekről lesz szó. A videoklip mint műfaj a nyolcvanas években terjedt el a zenecsatornák (főleg az MTV) megjelenésével, és semmi más célt nem szolgáltak, mint az adott szám és a zenekar promózását.
Hirdetés


Mint minden új műfaj, így a videoklipek is hamar több alfajra váltak. Az előadók egy része megmaradt a kommerszebb vonalnál, ahol az énekes tátog, esetleg a zenekar játszik a háttérben. Mások viszont komplett történeteket tudnak belesűríteni alig 3-4 percbe. Ezeket persze többnyire tehetséges rendezők álmodják meg, akik mint látszik, gyakran autófil hajlamaikat is kiélik bennük. Jöjjön a hangulatfestő, a megemlékező és az önmagamért szerethető autós vonatkozású videoklipek kedvenclistája.

ZZ Top - Gimme All Your Lovin'
A ZZ Topot a nagy szakállakról és a hamisítatlan Tex-Mex bluesrock hangulatról ismerjük. Talán kevesen tudják, de a zenekar egyben rekorder is: 45 éve, 1969-óta változatlan felállásban nyomják. A power trió tagjai Billy Gibbons gitáros, Frank Beard dobos és Dusty Hill basszista. Bár Beard neve szakállat jelent, neki a legszolidabb az arcszőrzete. Az 1983-as Eliminator album megjelenésekor már stíluselem volt a két gitáros frontembernél a brutális szőrzet, a kalap és a fekete napszemüveg is. Az addig megszokott hangzás az idők szavára hallgatva egy kicsit változott, szintetizátorral a poposabb irányba mentek el. Ennek a korszaknak a csúcsslágere a Gimme All Your Lovin', amit már ezzel a videóval játszott az MTV. Ebben a klipben tűnt fel először Eliminator, amiről az albumot is elnevezték. A piros ZZ Top vágen eredetileg egy 1933-as Ford kupé, amit a gitáros, Billy Gibbons igényei szerint szabtak át. Az átépítés Don Thelen és Buffalo Motor Cars kezeit dicséri, a motor meg a hot rodjairól ismert So-Cal Speed Shop munkája. Amikor a nagyon jó csaj kiszáll a ZZ feliratos, ZZ kulcstartós hot rodból, Eliminatorból és aztán még két bombázó, az maga a kan-álom. Szélben lengő szakállak vintage kólagép, meg Elimantor megy bele a végtelen amerikai naplementébe.

Alanis Morissette - Ironic
Nekem gyerekkori emlék a következő autós klip. A főszerepben egy Lincoln Continental Mark V, amilyet a Jock is hajtott a Dallasban, meg persze Alanis Morissette. Belőle ráadásul nem is egy, hanem négy. Versszakonként szaporodnak, közben megy a nóta és utaznak a nagy, öreg Lincolnnal. 1996-ban elég nagy sláger lett, amiben a Stéphane Sednaoui rendezte klipnek is biztos része volt. Már tízévesen sem értettem mondjuk azt, hogy miért nem lehet letakarítani a havat az ablakokról, főleg a szélvédőről. Na meg a biztonsági öv, anno még Amerikában sem volt alap bekapcsolni. És hogy mitől lesz ironikus az Ironic klipje? Egy benzinkútról indulunk, a klip végére meg kifogy az üzemanyag.

Jamiroquai - Cosmic Girl
Nem jön be a '90-es évek diszkós, acid jazz alapú popzenéje? Idegesítő figura Jay Kay és a hangja sem tetszik? Ha így van akkor majd a videóban szereplő két Ferrari és egy Lamborghini tompít a Cosmic Girl okozta ellenérzéseken. Bár én szeretem a Jamiroquai szinte teljes munkásságát, és szerintem nagyon nagy forma az autóbuziságáról is hírhedt Jay Kay, maradjunk az olasz sportkocsiknál. A videóban a legkevésbé egzotikus darab a fekete Ferrari F355 Berlinetta, amiből 5 év alatt több, mint 11 ezer készült. A lila Lamborgini Diablóban az a kunszt, hogy a 2800 darabos szériából ez a márka 30 éves fennállását ünnepelő 150 példányos SE30 kiadás egyike. Jay Kaynek több Lambója is van, a saját Diablóját a videó felvételéhez át is vitték Spanyolországba, de a szállítmányozó cég munkatársa összetörte, ezért ez a lila darab szerepelt végül. Ennek meg a forgatás alatt véletlenül kiverték az oldalablakát, emiatt lehúzottnak tűnő ablakkal megy Jay. A piros Ferrari F40-es a legnagyobb értékű autó a klipben. 1315 készült a duplaturbós V8-as csúcsmodellből, amivel a Ferrari saját, 40. szülinapját ünnepelte. Az amúgy egy másik autórajongó zenészé, Nick Masoné. A Pink Floyd dobosa benne volt egy kis autózásban; bár nem látszik, de ő is vezet. A Jamiroquai autós témájú klipjei közül nekem ez tetszik a legjobban, nem utolsósorban a zene miatt. És ha valaki kételkedne, és az autós témát csak a véletlen művének tartaná, akkor nézze meg a számot tartalmazó album borítóját. A Travelling Without Moving elején egy stilizált Ferrari logó van, közepén ágaskodó ló helyett a banda logója, a Buffalo Man.

Dr. Dre - Still D.R.E. ft. Snoop Dogg
Egészen más műfaj, de ebben az 1999-es klipben az autók mégis nagyon fontosak. Nincs rendes gengszterrap szám lowriderek és krómfelnik nélkül. Ha erről máshonnan nem is, akkor legkésőbb innen, Dr. Dre és Snoop Dogg számának klipjéből a Still D.R.E.-ből értesültünk. Haverok, nagy csődület, segget rázó csajok és persze az elmaradhatatlan komoly nézés bele a kamerába. Csoda, hogy többszörös platinalemez lett? És persze rapklasszikus. Ennyi év távlatából ez már kijelenthető.

The Cardigans - My Favourite Game
Forróság van, a rádiós szerint 119 Fahrenheit, azaz 48 Celsius fok. A félsivatagos középnyugatot átszelő országút a legideálisabb helyszín egy kis elmebajhoz. A megannyi amerikai filmben használt képi világ itt is működik. Rögtön értjük, miről van szó. Nina Persson, a svéd Cardigans énekesnője, miután egy megfelelő kővel kipeckelte a gázpedált, belekezd ámokfutásába. A kedvenc játék elvesztése lett a hogy, hogy nem Gran Turismo címet kapott album húzóslágere, és azóta is jó utazós zene.

Audioslave - Show Me How to Live
A tisztelet márpedig kijár a tisztelőknek. Nem különösebben fogott meg az Audioslave zenéje, de ez a videó 2003-ban újszerű és nagy ötlet volt. Az 1971-es Vanishing Point kulftilm jelenteinek újrahasznosítása, egyben tisztelgés a film előtt. A banda tagjai a filmben szereplő fehér Dodge Challengerhez hasonlóban tartanak az útzár felé. Ha nem lenne egyértelmű az utalás, a rendszám is az ikonikus moziban használt: OA 5599. Belemosolyogni a két buldózer talpa közti vékony fénycsíkba, még egyszer. Kissé csöpögős, de azért persze nem rossz.

Gorillaz - Stylo
Nagy kedvencem a brit pop királya, a Blur frontembere, Damon Albarn. Virtuális bandája a makifejű figurákból álló Gorillaz egy modernebb, könnyedebb stílust játszik. A Stylóban ráadásul Mos Def vokálján túl ott van a sajnos nem rég elhunyt Bobby Womack is. Womack prófétikus, nyújtott hangjai nagyon passzolnak a kliphez ami megint ezt az amerikai közúti agresszió témát feszegeti. A Gorillaz figurái egy mad maxes autósjelenetben menekülnek 1969-es Chevrolet Camarójukban, Stylóban. Az üldöző nem más, mint az itt már tök kopasz Bruce Willis, aki egy ránézésre jócskán felspécizett, 1968-as Chevy El Caminót hajt. A Gorillaz Stylo verdája végül az óceánban végzi, de hiába Willis diadalittas mosolya, a sztori itt nem ér, nem érhet véget.

Melanie Pain - Bye Bye Manchester
Hogy kicsit lenyugodjunk, jöjjenek francia hölgyek. Melanie Pain, a Nouvelle Vague projekt legjobb hangú énekesnőjeként írta be magát a zenetörténetbe. Második szólóalbumához, az azonos című Bye Bye Manchesterhez készült klipjében nem is tagadhatná a brit hatásokat. Az albumon megszólal saját, gyerekkori Casio szintetizátora, ami ugye nagyon '80-as évek, de ez a klip mégis olyan, mintha 50 évvel ezelőtt járnánk Britanniában. Az MGB roadster bár ma egy kicsi és cuki autónak hat, valójában a korszak talán legjobb angol nyitott sportkocsija. A hősnő a régi kedvest hátrahagyja, égő fényképét lazán kidobja a nyitott tetőn. Esőben kabriózni, vezetés közben töményet inni, benzines öngyújtóval hadonászni - ez az igazi hatvanas évek. A videó végére jut egy csavar; az egykoron szeretett férfi dédelgetett autójának kulcsa a kikötő vizében végzi, csak az üres kalickát viszi magával Melanie. De mi lett a madárral?

Charlotte Gainsbourg - Time of the Assassins
Erdő, mező és lovak mellett egy Mercedes-Benz 560 SEC is lehet érdekes. A Charlotte Gainsbourg számához forgatott kisfilmmel az angol-francia művésznő csak ráerősít a szövegben taglalt poétikus utazás gondolatára. A tengerpart, a vadon ellentéte lenne a külvárosi parkoló és a huszonéves luxuskupé. A C126-os sorozatú 560 SEC-nek még a felemás, elöl krómozott, hátul sima könnyűfém felnikkel is jó a kiállása. A törékeny művésznő az autóban ébred, majd a hajnal fényeiben tekergeti a malomkerék méretű, de már légzsákos kormányt. Az autót, mint a civilizáció utolsó kellékét hagyja maga után. Mivel a valaha gyártott legjobb Mercedes csakis V8-as motorokkal készített kupléváltozata szerepel a videóban, adja magát a képzettársítás. Kicsit megkésve, de kilépett az anyaméh biztonságából, és belevetette magát az élet dzsungelébe.

M.I.A. - Bad Girls
M.I.A. rossz lányokról énekel nekünk. A Bad Girls keleties hangzása segít elveszni az igazi multilkulti számban. Bár a dallam indiai (M.I.A. Mathangi Arulpragasam néven született Srí Lanka-i szülők gyermekeként), a képi világ az arab országok driftkultúrájából merít. Az arab driftvideók az elmúlt öt évben a videómegosztóknak hála terjedtek el, és világszerte óriási nézettséget értek el, a gyakran komoly, akár halálos balesetek miatt. A klipben M.I.A. vezetésével ezúttal a nők pattannak kocsiba, pedig ahogy sok más is, úgy a vezetés is a férfiak kiváltásága a szigorú erkölcsi tanításokat követő arab országokban. A bling-blinges, napszemcsis M.I.A. kvázi felszabadítóként vezeti híveit, a csajoknak most a pasik tapsolnak, a csapatás a lepusztult környezet ellenére fieszta hangulatot teremt. BMW E36, E46 nyomják a kaszkadőrtrükköket és az erőcsúsztatást, W210-es E-osztállyal és gurulós cipővel mennek a nem veszélytelen figurák, mint a "síelés". Előkerül egy átlátszó autó, és a driftelésre nem igazán alkalmas, elsőkerékhajtású Alfa Romeo 156-osnak is addig kenik a kézifékes kanyarokat, amíg el nem durran a gumija. A csúcspont, amikor az énekesnő egy két kerékre állított 3-as BMW tetején, kis rózsaszín bicskájával reszeli a körmét. A klipet az énekesnővel nem először együtt dolgozó, több jó klipet is jegyző Romain Gavras rendezte. A záróképen a társaságba nem igazán illő vörös hajú kis srác utalás Gavras saját filmjére, a Vincent Cassel főszereplésével készült Eljő a napunk címűre, aminek a témája a vörös haj. Hogy, hogy nem korábbi közös munkája M.I.A.-val, a Born Free klipje is a vörösökről szól.

OK Go - Needing/Getting
Végül és utolsósorban, az eddig önmagukért és a szereplő autók miatt is érdekes, vagy témájuk miatt többrétegű, komolyabb videoklipek után jöjjön a leglátványosabb. Az amerikai OK Go a zenén kívül híres még a sok gyakorlást igénylő vicces, de a kreténség határát súroló videóiról is. Talán a futógépes a legjobb ezek közül. A Needing/Getting videójában a szokásoson kívül eszközként és hangszerként is használnak egy Chevrolet Sonicot, azaz Aveót - ahogy nálunk lehetett kapni. Az együttes tagjai ülnek a kocsiban, az énekes vezet, és egy pályán végighajtva az autóról lelógó karok szólaltatják meg a nagyon firnnyákosan elhelyezett hangszereket. Az autó ebben a klipben igazából teljesen érdektelen, mégis nélküle nehezen tudták volna megcsinálni. A felvétel Los Angeles és a Mojave sivatag között, egy privát területen zajlott 4 napon át. A banda énekese maga vezet, nincs kaszkadőr. Ő 3 napig gyakorolta a vezetést, mire sikerült a videó. 1100 házi készítésű hangszert, 55 pianinót, 288 elektromos gitárt szólaltatnak meg a Chevyvel. Jó párszor felvették a menetet, de végül mégsem egy változattal dolgoztak. Vágni egyszerűbb volt, hogy tökéletes legyen, olyan amilyet akartak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?