Ahogy jöttek, el is tűnnek az extra buszsávok

Lassan fellélegezhetünk: a nyári szünet is segít a dugók eltűnésében

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A rekordáradás útlezárásokat, ideiglenes buszsávokat és persze masszív dugókat is hozott. Az ár levonulóban, az iskolaszünet megkezdődött, a forgalom lassan csak helyreáll.


Egyes településeket napokra elzárt a víz, számos család otthona odalett, az árvízvédelmi munkálatok és a helyreállítási feladatok milliárdokba kerülnek. A rekordáradással járó útlezárások, forgalomkorlátozások és elterelések ugyanakkor irgalmatlan dugókat is eredményeztek Budapesten és környékén, a több helyen kialakított ideiglenes buszsávok sem biztos, hogy javítottak a helyzeten. Az enyhíthette volna az autósok fájdalmait, ha leteszik autóikat, de ugye ez az, ami kimeríti az utópia fogalmát, hát összegyűjtöttük, mire számíthatunk most, hogy levonulóban az ár.
Hirdetés
Budapesten június 10-én, hétfő hajnalban tetőzött a Duna, s ha az autójuktól megválni képtelen vagy azt munkaeszközként használó polgárok másból nem is, abból biztosan értettek, hogy buszsávok jelentek meg olyan kiemelt fontosságú helyeken, mint az az M1-M7-es autópálya közös bevezető szakasza az Egér út és a "rendes" buszsáv kezdete között a városközpont felé, vagy a Hegyalja út az Avar utca és a Döbrentei tér között. Ezek a buszsávok ideiglenesek, rövidesen, még nem tudni, hogy pontosan mikor, de ahogy jöttek, el is tűnnek - tudtuk meg az illetékesektől.

A Hegyalja úti korlátozás pikantériája, hogy már a pesti oldalon, a Ferenciek terén ugye jövő tavaszig tart a nagyszabású átalakítás, és picit arrébb a Keleti pályaudvarnál, a Baross téren is emberemlékezet óta áll a bál. Egy kék tábla régi ismerőse az arra járóknak, ezzel nincs is baj. Van viszont ott egy másik, egy sárga tábla is, ezen pedig a múlt hét közepéig az állt feketénsötétkéken-fehéren, hogy a sávlezárás miatt forgalomkorlátozás - várhatóan - május elejéig tart. Még egyszer: június közepén is úgy köszönték a türelmünket, hogy május elején végezniük kellett volna az adott részfeladattal...
Próbáltunk választ találni arra az egyszerű kérdésre, hogy ugyan mikor kapjuk vissza az ominózus két sávot az Erzsébet hídtól az Astoria irányába, erre azonban ezidáig hiába vártunk. De! Szombaton, azaz június 15-én arra autózva láttuk, hogy "eltűnt" a dátum, eltűnt a Forgalomkorlátozás várható ideje: 2013. február 9. (szombat) - 2013. május eleje szöveg, s már időtlenül köszönik a türelmünket. Legyünk hát türelemmel, illetve amint megjön a válasz a BKK sajtóosztályától, azt természetesen megosztjuk az olvasóinkkal.
Közben folyamatosan kapjuk vissza az utakat - pénteken például megnyitották a forgalom számára a Döbrentei utcát, a Lánchíd utcát, a Bem rakpartot, a Fő utcát és a Bem teret is. Vasárnap délután meg a budai alsó rakpartot is, s ezzel a budai belvárosban gyakorlatilag helyreállt a megszokott közlekedési rend. Néhány fővárosi útszakaszon ugyanakkor még érvényben maradnak az árvíz miatti ideiglenes korlátozások. A pesti alsó rakpart megnyitásáról a Parlament melletti szivattyúzási munkákra tekintettel a későbbiekben történhet intézkedés. Nem kevésbé fontos, hogy megkezdődött az iskolai nyári szünet, a szabadságolások szezonja, Budapesten tehát a következő időszakban jó eséllyel gigadugóktól mentesen autózhatnak a jómunkásemberek. Péntek délutánonként-esténként a tópartok, jellemzően a Balaton felé és vasárnaponként vissza persze alap a szokásos káosz, ahogy az autópályákon is fokozott figyelemmel lesz érdemes vezetni.
A Magyar Közút munkatársai - a vízügyi igazgatóságok, megyei védelmi bizottságok és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakembereivel - dolgoznak az elöntött és járhatatlanná vált útszakaszok felszabadításán. Többek között a homokzsákokat el kell szállítani, az útszakaszokat le kell tisztítani, fertőtlenítési munkákat kell ellátni. Ellenőrzik a burkolat és a padka állapotát is, a felméréseket követően a szükséges javításokat elvégzik, illetve gondoskodnak a megfelelő közúti jelzések kihelyezéséről és szükség esetén a földművek állékonysága érdekében az ideiglenes súlykorlátozásokról. A Duna északi szakaszain várhatóan e hét közepéig, a Budapesttől délebbre található területeken viszont sok helyen csak június végén várható az összes lezárt út megnyitása.
Ajánlatos folyamatosan tájékozódni a lezárásokról a közútkezelő honlapján, illetve a Útinform szolgálat hivatalos Facebook és Twitter oldalain, emellett a cég diszpécserei napi 24 órában állnak a közlekedők rendelkezésére.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?