Aki ilyet talál, vegye meg! Használtteszten a 20 éves Lancer

Mitsubishi Lancer 1.6 GLXi, 1992 - használtteszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Két évtizeddel ezelőtt maga volt a modernség, s vezetés közben ma sem tűnik elavultnak a Mitsubishi Lancer, vételára és fenntartása pedig olcsó. Kellhet bármi egyéb?


Kezdjük a rosszal: tesztünk főszereplője nem eladó! Pedig nagyon vonzó darab lenne. A mindössze 121 ezer kilométert futott négyajtós első, idős tulajdonosa után a lehető legjobb helyre, egy autószerelő családjába került. Ennél jobb pedigrével rendelkező példány aligha található a piacon, s azt sem nagyon hisszük, hogy létezik még egy ilyen.
Nem csupán előéletével, kivitelével is kimagasló az általunk vezetett, a csúcs GLXi felszerelésű négyajtós. Mindez nem túlzottan meglepő, az izmos, 113 lóerős 1,6-oshoz mást nem is lehetett választani - így került bő 1,5 millió forintba 1992-ben. Mire a vele „egykora születésű” nebulók már a középiskolába mentek, 2006-ban eladósorba került, egy szerencsés autószalon szerencsés alkalmazottja vehette meg - 56 ezer kilométerrel, 460 ezer forintért. Később üzletkötőként két év alatt 44 ezer kilométert tett meg vele, majd céges autót kapva édesapjának adta az autót. A Lancernek addig sem volt rossz dolga, mindent megkapott, amire szüksége volt, utána viszont talán még többet is, a kor előrehaladtával is öregedő vezérműszíját például az előírt intervallum előtt cserélték. Nem csak autószerelő, hanem egyben autószerető gazdája a tesztvezetés előtt megjegyezte, az egyik stabilizátor-pálca picit kopog elöl. Már megvan az új alkatrész, csak még ideje nem volt beszerelni. Ha az átlag csak feleennyire figyelne autójára, nagyon más lenne a világ, erősen fülelni kellett ugyanis, hogy hallani lehessen azt a kotyogást.

A 20 éves Lancer megjelenésének nem csak állapota tesz jót, hanem vastagon az is, hogy 1992-ben kijött szériáról van szó. A kilencvenes évek kerekdedségével, oldalsó ajtómerevítőkkel, állítható magasságú első biztonsági övekkel, de még légzsákok nélkül. A nem egész 1 tonnás autó talán biztonság tekintetében van leginkább lemaradva a maiaktól, ám azt, aki két-háromszázezer forintért kíván autót venni, rendszerint az anyagi biztonság jobban érdekli, mint az esetleges baleset esetén terítékre kerülő. Hogy visszakanyarodjunk a megjelenéshez, a Lancer szerencsére nem túlzottan ragyogó, kicsit megmattult fényezésű, néhol apró horzsolásokkal, glancolás nélkül. Az összkép teljesen őszinte, a legkomolyabb sérülés egy kisebb horpadás a sofőr ajtaján, még apróbb látható a jobb első sárvédőn is. Komolyabb baj, hogy már a rozsda is megjelent itt-ott, a küszöbök szerencsére még épek, a jobb első ajtó alja és a hátsó sárvédőív alsó sarka már nem. A virágzás – mármint a rozsdáé – szerencsére még nem túlzott.
Hirdetés

A mai szemmel feltűnően alacsony utastér ajtaját kinyitva sem okoz csalódást a Lancer. Majd’ minden gyári állapotában található, a sok-sok elektromos cucc hibátlan. A négy elektromos ablak közül a sofőré lefelé automata – sok modern autóban sincs másképp. A tükrök nem csak elektromos mozgatásúak, fűtöttek is, a napfénytető óhaj szerint elektromosan billen vagy csúszik hátra, egy érintésre, végig! A világos kárpitozás hátránya, hogy még kímélő használattal is koszolódik, sötétedik. Igaz, szennyeződés sehol sincs, ám a sofőr ülése láthatóan mélyebb szürke, mint a többi. Kiülve, kikopva azonban az sincs, magassága állítható, ahogyan a kissé vékony karimájú, de kellemesen szervózott kormánykeréké is. Könnyedén beállítható az ideális vezetési pozíció, ami aztán rabul is ejtheti a sofőrt.
1992-es Mitsubishi Lancer 1.6 GLXi alkatrészárai
Olajszűrő470 Ft - SCP
Első féktárcsa5645 Ft/db - Remsa
Első fékbetét4880 Ft - Textar
Hátsó lengéscsillapító11 820 Ft/oldal - Alco
Vezérműszíj készlet11 200 Ft - DQ
Hátsó kipufogódob13 060 Ft - Tolmo
Kuplungszett30 630 Ft (tárcsa, szerkezet, kinyomócsapágy) - Sachs

Forrás: ZS+U Kft

Rabul ejtheti, mert a Lancerben nem csak ücsörögni, hanem vezetni, utazni is jó. Az 1,6-os benzines természetesen pöccre indul és egészen meglepően finoman jár, csendes és szinte alapjárati rezonanciától mentes. Élénken reagál a gázpedál utasításaira, 4000 1/perctől érezhetően rákapcsol. Váltója azonban csak közepes, érezhető, ahogyan a kissé hosszú úton, de legalább korrektül megvezetve, könnyedén járó karral húzogatjuk a bowdeneket. Nem csak a gázreakció, az egész autó élénk, jó az elindulási hajlam és a gyorsulás, 100 km/órára 10 másodperc, a végsebesség gyárilag 190 km/óra. Nem próbáltuk, ugyanis zaj már bőven van 100 km/óra felett is, ott egyébként ötödikben 3000 1/percet forog a motor. Állítólag a 160-170 km/órás utazótempó tartható, óra szerint pedig a 200 km/óra is elérhető. Fontosabb, hogy városban és országúton még egészen kellemes, és autópályán sem kevés a Lancer. Pályán voltaképp visszakapcsolás nélkül lehet előzni, kitűnő az egyenesfutás, országúton pedig élvezetes a futómű. A csillapítás – nyilván a ballonos, 175/70 R13-as abroncsoknak is köszönhetően kellemes.

Noha a Lancer még 320 literes, osztott támladöntéssel bővíthető (távirányítóval vagy kulccsal nyitható) csomagterével is teljes értékűnek számít, a hazai környezetvédelmi szabályzás tesz arról, hogy ne legyen mindig, mindenhol használható. Miután nem rendelkezik megfelelő, Euro-2-es környezetvédelmi minősítéssel, hiába ereget kipufogójából mérés szerint sok Euro-2-esnél tisztább levegőt, csak piros színű környezetvédelmi matricát kaphat, így a szmogriadó riasztási fokozatában nem közlekedhet.

Aki utóbbi – szinte egyetlen, s a 20 éves autók között nem ritka – hátránnyal meg tud küzdeni, az nagyon jó boltot csinálhat vele. A tesztautónkhoz hasonló korú példányok két-háromszázezer forintért kelletik magukat, rendszerint magasabb futással, rosszabb állapotban. A megfelelően karbantartott példányokkal extrém futással sem kell problémára számítani - ahogyan azt tavaly egy ma már 21 éves, a Lancer testvérmodelljének számító Colt esetében láttuk, bő 370 ezer kilométeres futással. Noha japán modellről van szó, a Lancer alkatrészárai ma már nem vészesek, sok hozzá az olcsó utángyártott. Fogyasztása szintén jó: városban, autópályán – józan vezetéssel – 7 l/100 km körüli, országúton simán 6 l /100 km alá vihető, ami ilyen izmos motortól nem rossz - az 50 literes üzemanyagtartállyal 700-800 kilométeres hatótáv simán elérhető. Aki tehát talál esetleg egy, a tesztautónkhoz hasonló példányt, az nyugodtan vegye meg, olcsó, kényeztető válságautóra lelhet!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 01:57
  Permalink

  helo 1.6 benzin lanszer kombi tulaj vagyok az autom 95-os combi varosi fogy 7-l biztosan tavon 5- 5.2-l es ezis biztos a le iras amit olvastam en csak ezt hozza fuztem kosszi helo

 • 2017.10.31. at 01:57
  Permalink

  Sziasztok!
  Nekem is Michubishi Lancer GLXi 1996-om van. Legnagyobb bánatom, hogy már semmiféle gépkönyvet vagy egyéb részletesebb műszaki leírást sem kaptam hozzá.
  Hol lehetne beszerezni, vagy esetleg netről letölteni?
  Köszi a segítséget! Üdv: Imi

 • 2017.10.31. at 01:57
  Permalink

  Egy cimborámnak van egy ugyanilyen komija. 1,5 évesen vette német tulajtól. A német tulaj Budapest és München között járt vele. Akkor 130000 km volt benne. Azóta a havernál van, imádja, eszébe nem jut eladni, egyszerűen imádja.

  Úgyhogy van még ilyen, csak senki nem adja el, mert nem szabad eladni !

  Uff!

 • 2017.10.31. at 01:57
  Permalink

  Dettó ugyanilyenem van fehérben, imádom! Kiváló jószág, még egyszer sem kellett csalódnom. Soha nem volt még olyan, hogy akármikor lemegyek hozzá, ne indult volna elsőre.

 • 2017.10.31. at 01:57
  Permalink

  azért együk hozzá hogy gondos gazdától érdemes venni, mert ha el van hanyagolva, nincs karban tartva hamar tönkrevágják!Nekem a motorja gallyon volt 260 ezer kilométerrel, de bontóból vettem hozzá egy tökéletes állapotút..

 • 2017.10.31. at 01:57
  Permalink

  Egy barátom 1994-ben vett egy kombi 1.6-os Lancert újonnan. Ma is azzal jár, szoktam látni…Bár mostanában nem beszéltünk- utoljára talán pár hónapja – akkor már közel járt a 600 ezer futott km-hez. Azt mondta, már úgysem vennék meg ennyi km-el, inkább addig használja, míg ki nem rohad alóla…A titok mindössze annyi, hogy mindig időben, a megfelelő olajjal és alkatrészekkel szervizelte. Semmi komolyabb kiadása nem volt az autóval kapcsolatban, csak a kopó alkatrészeket cserélte. Tény, hogy sok hosszú útra használta inkább az autót, mint városi közlekedésre, ez is hozzájárult ahhoz, hogy még ma is hűségesen szolgálja. Az az egy azonban biztos, hogy ritka ma az olyan ember, aki ennyi ideig használ egy autót…

 • 2017.10.31. at 01:57
  Permalink

  Ebben az időszakban gyártott autók még autónak készültek és nem egyszerű fogyasztási cikknek.
  A gyártók manapság már csak a profitot tartják szemelőt és a minőség már nem a régi.
  Nekem igaz hogy nem Mitsum van hanem egy Toyota Carina E-m de ő is 1992 gyártású és 133600 km-rel rendelkezik.Mondhatni gyári állapotú még nem kellett hozzányúlni a géphez.
  Azzal egyetértek én is hogy így nem nézhet ki egy autónak sem a motortere sem az utastere.
  Lényeg hogy a japán verdák tényleg megbízhatók.

 • 2017.10.31. at 01:57
  Permalink

  A történethez hozzá tartozik, hogy jó Mitsubishi szokás szerint a kombival mindig le van maradva. Kihozzák a következő szériát és az előző kombiját nyomják tovább esetleg kicsit fel extrázva ráncfelvarrva. Ebben az esetben nagyon így van. Ennek a szériának a kombiját nyomta a Mitusu a következő Lancer,sőt még a Carisma alatt is. Ennek következtében 2003-ig csinálták ezt a kasznit, de csak kombiba.
  Nekem van egy 99-es évjáratú.Abban van már elől két légzsák, ABS, klíma,hátul is tárcsafék.Hibátlan szerkezet. Nagyon szeretjük.
  Előtte egy 92-es a cikkben szereplővel teljesen azonos limónk volt csak ezüstbe. Bevallom sokkal szebb volt minden szerénytelenség nélkül mint a cikkben szereplő. Főleg a hátsó ívek kijavítása után.Szívesen küldök pár képet a kombiról és a limóról egyaránt.

  Richie

 • 2017.10.31. at 01:57
  Permalink

  Nekem is volt Mitsum, igaz nem Lancer, hanem Colt, de lényegében csak a kasztni volt más rajta, a motor, váltó,és futómű pár dolga ugyanez volt.Csak nekem nem 1.6-os, hanem 1.5-ös volt, de szintén GLXi.
  A motorja igaz euro norma előtti, de 96-ig ugyanezzel a motorral gyártották a Lancer, Colt, Daewo, és Kia egyes típusait is..Ott már volt euro minősítés, de most nincs kedvem utánanézni milyen.
  Látszik vigyáztak rá, mert sajna elég könnyen rohad, a motorvezérlő elektronika is meg szokta adni magát, ugyanis könnyen párásodik, és utána hamar tönkremegy.
  Én speciel a váltójával meg voltam elégedve, a fogyasztása város télen 6.2, pályán 5 liter volt.A lényeg hogy a kopó alkatrészeket, és folyadékokat előírt időben, és minőségben kell cserélni.
  Nekem hátsó kerékcsapágy gondom volt, azt 13 ezer/db adták annó.A vezérlés filléres dolog.
  Ha nem rohadt volna, és a motorvezérlője sem rendetlenkedett volna, szerintem nem adtam volna el 🙂

 • 2017.10.31. at 01:57
  Permalink

  A tulaj mentségére szóljon, hogy mi csaptunk le az autóra és gyakorlatilag időt sem hagytunk, hogy takarítsa. Egyértelmű, hogy számára a műszaki állapot a fontosabb és ez így van jól, a külsővel, utastérrel könnyebb tenni bármit gyorsan, látványosan.

 • 2017.10.31. at 01:57
  Permalink

  Mikor elmentem dolgozni, ilyet akartam venni első autónak, de mire összejött a pénz, az összes szépet elvitték. Volt egy szép kombi összkerekes is, azzal szemeztem. Aztán ismererősön keresztül tudomást szereztem egy eladó E30-ról, és ő lett az én első saját pénzből vett autóm. Az igazi első egy trabi volt, amit szüleimtől kaptam. Csuda kis gép volt. A BMW pedig megfertőzött, azóta vettem egy E36-ot, amire annyit költöttem, hogy nem egy ilyen Mitsut vehetnék belőle, de ennek ellenére imádom. Jól elkalandoztak a gondolataim. 🙂
  Sajnos odáig nem jutottam el, hogy vezethessek egy ilyen régi japán masinát. Kipróbálnék egy korai Civicet, Accordot, és egy ilyet is. Kicsit tényleg kitakaríthatta volna a tulaj, ha már tudta, hogy írni fognak az autóról.

 • 2017.10.31. at 01:57
  Permalink

  Jó napot Mátyás! Nekem volt ilyen autóm, 10 évig használtam és bár használtan vettem (cca 50.000 km volt benne) semmi bajom nem volt vele. 360.000 km volt benne amikor eladtam és még akkor kezdte az új tulaj kicsit sportosabban használni, gond nélkül. Szinte minden eredeti volt még benne amikor eladtam, kuplung is,, csak féktárcsák lettek 2szer marva a betétek cseréjénél. Soha nem volt és azt hiszem nem is lesz ilyen megbízható autóm!

 • 2017.10.31. at 01:57
  Permalink

  Húú!Ez egy megkíméltnek mondott autó?Gondos autószerelő gazdával?Fura.Lehet,hogy motorikusan rendben tartják meg pöccre indul,de a külsővel és az utastérrel nem igen törődnek.A horzsolások már természetesek ennyi idősen de ekkora rozsdásodást már rég kezelni kellett volna,még a tél előtt.A belső tér anyagai tényleg jól bírják,de a kocsi régen lehetett takarítva(a középkonzol csupa piszok és zsír,a kézifékkar és a könyöklő alatti részre rossz volt ránézni,műanyag ápolót nem hiszem hogy látott az utóbbi években)A kárpitokat se nagyon tisztíthatták mostanában,egy vegyszeres takarítás akár otthon is elvégezhető,és talán egy olcsóbb huzatot is megérdemelne,ha már ennyi ideje szolgál.Ebben az állapotban pontosan olyan mint egy átlagos húsz éves kocsi.Én sem kényeztetem minden nap az autónmat,de ennél jóval tisztább.
  Amúgy a típus tényleg legendásan megbízható,a colttal együtt,de én jobb gazdát is el tudnék neki képzelni.

Vélemény, hozzászólás?