Alkoholfogyasztás felelősségteljesen

Ne igyál, ha vezetsz! kampány

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már-már örök téma a felelősségteljes alkoholfogyasztás, amelyre most az Italmérték nevű kampány hívja fel a figyelmet az egységnyi alkohol fogalmával - elsősorban a fiatalokat megszólítva.


Noha az elmúlt évek szigorú szabályozása miatt egyértelműen pozitív kép rajzolódik ki az ittas járművezetés alakulásában, átlagosan sajnos minden kilencedik személyi sérüléses közúti balesetet ittas személy okoz. A 2009. évi 2 274 fővel szemben 2010-ben 21 százalékkal kevesebb, összesen 1 795 személy okozott ittas állapotban személyi sérüléses balesetet. Ennek megfelelően az ittas eseteknek az összes közlekedési baleseten belüli aránya is kedvezőbben alakult (12,7 százalékról 11 százalékra esett vissza) - derül ki a 2010-es hivatalos baleseti statisztikából.
A járművüket szeszes italtól befolyásolt állapotban vezetők, továbbá az ittas gyalogosok potenciális veszélyt jelentenek a többi közlekedőre nézve, ezért az ittas járművezetés visszaszorítása társadalmi érdek. 2011 - többek között - a kerékpárosok fokozott ellenőrzésének az éve, ezért ők is rendszeresen számíthatnak alkoholszondás ellenőrzésekre, hiszen az ittas vezetés az általuk okozott személy sérüléses közúti balesetek legalább 25 százalékában kimutatható.
Ilyen magas számok után az ember másképpen veszi kézbe az elmúlt hetekben a szórakozóhelyeket, éttermeket, kávézókat elárasztó ingyenes képeslapot, amely az Italmérték kampányra hívja fel a figyelmet, s egy rettentő egyszerű üzenet áll rajta: "Ne igyál, ha vezetsz!". Úgy látszik, ez a mondat sosem elég elcsépelt, mindig lesz olyan, akihez éppen szól, és akinek "minden vicc új", a felelős alkoholfogyasztást hirdető kampány ugyanis láthatóan a fiatalabb korosztályt célozza meg. Maga a képeslapokon népszerűsített oldal[/url] elég egyszerű, amolyan "mindent az alkoholról" típusú agytágító, amely az alapfogalmaktól kezdve - egyáltalán mi az az alkohol, miért fogyasztjuk, vagy mi a története - jut el odáig, hogy ha már egyszer iszunk, mikor, mit, mennyit ajánlott, netán mitől óvakodjunk - mint a kínai gumiktól vagy a részeg AutoStohl...
Ezek közül is a legfontosabb, általánosan még nem ismert "mértékegység", amelyre felhívják itt a figyelmet, az úgynevezett egységnyi alkohol fogalma. Ez az a mennyiség (8-12 gramm), amelyet az emberi máj egy óra alatt átlagosan lebontani képes.
Ennyi alkohol található egy deci borban, a kétcentes szeszes italban, egy átlagos koktélban, vagy egy pohár sörben. Nőknél nagy általánosságban maximum napi két egység, férfiaknál három, különleges ünnepi alkalmakon négy, de bizonyos esetekben (például bármilyen jármű vezetésénél, terhességnél, gyógyszeres kezelés vagy elvonó alatt) és természetesen 18 éves kor alatt zéró egység javasolt, azaz a legjobb, ha egy cseppet sem iszunk. Így, ha volán mögé ülünk, nincs számolgatás, méregetés, hogy vajon kiment-e már a hatás, ugyanis nem egy tippelgető sofőr tapasztalta már, hogy "jé, mégsem!". Hiszen az alkohol, általánosítások ide vagy oda, különbözőképpen hat az egyénekre, és a felszívódás mértéke nem csupán a nemtől, hanem az aktuális egészségi állapottól, vagy a testsúlytól is nagymértékben függ.
A Magyar Szövetség a Kulturált Alkoholfogyasztásért csoport hasznos tanácsokkal is előáll: az italhoz fogyasszunk kellő mennyiségű ételt, a másnaposság kezelésében pedig ne feledkezzünk meg a legjobb, legősibb módszerről. Igyunk sok tiszta, szénsavmentes vizet!
Felhívják rá továbbá a figyelmet, hogy a tisztázatlan eredetű, feketepiacon beszerzett alkoholos italok gyakran ártalmasak, vakságot vagy halált is okozhatnak, ezért ilyet soha, semmilyen mennyiségben ne igyunk. Ha már egyszer élünk az alkohol nyújtotta örömökkel, lehetőleg tartsuk be a kevesebb, de jobb minőségű szabályt!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.31. at 21:00
    Permalink

    ez egy nagyon jó cikk, én mindig attól rettegek az úton,hogy a szembejövő vajon nem részeg-e.magam részéről a soha nem iszok elvet alkalmazom így soha nem kell attól félnem,hogy a rendőr elkéri a jogsim és elfelejti vissza adni.

Vélemény, hozzászólás?