Állítólag jó bolt lesz a Chevy Bolt

Tesla Model 3 verő lehet a Chevy Bolt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az elemzők optimisták a Bolt sikerét illetően. Vajon ellophatja a Tesla Model 3 vásárlóit, ami csupán 2018 környékén várható?


Forrósodik a hangulat az elektromos autók körül. Ahogy a crossovereknél is volt/van, úgy itt is komoly csata kezdődik a vásárlókért, főleg most, hogy az agyonreklámozott Tesla Model 3 már 400 000 feletti előrendeléssel rendelkezik, a Chevrolet teljesen elektromos Boltja pedig hamarosan az utakra kerül. Mindenki kíváncsi, hogyan viszonyul egymáshoz a Tesla és a General Motors, hiszen mind a ketten 320 kilométeres hatótávú, hétköznapi embereknek árazott elektromos autóval készülnek. Nézzük, mik azok a tényezők, amik befolyásolhatják a vásárlókat.
A Kelley Blue Book elemzője, Karl Brauer arról készített elemzést, hogy a Bolt mennyire lehet jelentős modell a Chevy számára. Számításai szerint 30 000 és 80 000 közötti példányt adhatnak el világszerte a Bolt első évében. A 30 ezer példány tehát csak az alsó határa a jóslatoknak. Van azonban egy óriási ütőkártyája a Boltnak, méghozzá az, hogy még idén piacra dobhatják, 2017 elején pedig szélesebb körben is elterjedhet (ugyanez igaz európai megfelelője, az Opel Ampera-e esetén is). Ezzel szemben a Tesla tömegmodelljét 2017 végére ígérték, ám ismerve a Tesla késéseit és jelenlegi gyártási kapacitását, nem valószínű, hogy 2018-ig kézhez kapják autójukat az előrendelők. Bár ha Musk csapatán múlik, gyorsan felfejlesztik azt a gyártósort.
Detroit tehát komoly előnyt kovácsolhat abból, hogy sokan tűkön ülnek, hogy megfizethető elektromos autóba ülhessenek minél előbb, ráadásul a flottakezelőknek is csábító lehet, hogy a GM széles értékesítési hálózata lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségben és gyorsan hozzájuthatnak a Bolthoz. A Tesla még nem rendelkezik ilyen széles hálózattal, de nem is tartozik semelyik nagyobb cég alá. A 10%-os Daimler részesedés nem számít túl soknak. Ezek mellett az EV-k királyának mondják a General Motorst és Amerikában nagyon megbíznak benne. Mellettük tehát a hagyomány, a megbízhatóság és a tapasztalat szól, a Tesla viszont divatmodell ma, fiatalos, jó a kommunikációjuk és sok értelemben piacvezető az elektromosok között.
Hirdetés
A verseny persze még csak most kezdődik, és még érdekesebb lehet, ha a Bolt eladásai ennél is magasabb számokat hoznak. Tovább fokozza majd a feszültséget, hogy több autógyártó is sorban áll, hogy beszálljon a harcba, különösen most, amikor az amerikai adójóváírások kezdenek lejárni. Többek között a Ford is tervezi saját, 200 mérföldes hatótávú elektromos autójának elkészítését.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?