Alternatív hajtású autók versengése

VI. Széchenyi Futam mindenek felett: csak alternatívan

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hétvégén volt a VI. Széchenyi Futam, azaz az Alternatív Hajtású Járművek versenye.


Talán elsőre furcsának hangzik, hogy egy tisztán napelemmel működő járművet hogy lehet összehasonlítani egy sűrített nitrogénnel üzemelővel, vagy egy gyárilag villanyos miként száll harcba egy saját erős hobbiátalakítással? Bár idén is komoly küzdelmek folytak, de ezen a versenyen tényleg a részvétel a fontos, a bokszutcában barátok és segítők találkoznak nem ellenfelek. A verseny óriási előnye, hogy összekovácsolja a téma iránt érdeklődőket.
Az alternatív járművek versenye 2005-ben indult útjára, akkor még szinte csak az egyetemi csapatok rajtoltak a győri Széchenyi Egyetem parkolójából. Az elmúlt hat év alatt a futam igazi versennyé nőtte ki magát, profin kialakított pályával, időméréssel. A parkolóból átköltöztek Győr belvárosába, és a hely adottságát kihasználva jelölték ki a Nádor aluljárón áthaladva emelkedővel és lejtővel kombinált másfél kilométeres versenypályát. Egyben lehetőség nyílt többféle nyomvonal kialakítására a különböző járműtípusok számára.
Hirdetés
Sok induló esetében még a kategóriát is nehéz meghatározni, ám a szervezők elsődleges célja az volt, hogy az adott kategóriákba sorolt járművek nagyjából összemérhetők legyenek egymással. Persze a tapasztalat, a ráfordított energia és leginkább a pénz függvényében még ezekben kategóriákban is óriási különbségek alakulnak ki.
Az idei verseny kategóriái:
  1. Motorkerékpár
  2. Hobbi
  3. Napenergiával hajtott járművek
  4. Tanulmányautó
  5. Prototípus
  6. Versenyautó
  7. Szériaautó átalakítás
  8. Szériamotor
  9. Szériaautó
  10. Elektro Go-kart


Részletes beszámoló az AutoPRO weboldalán[/url].
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?