Amerikának készül, Európába nem várható a Volkswagen CrossBlue

Amerika kiváltsága lesz a Volkswagen CrossBlue

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bár korábban a Tiguan és a Touareg közé ígért szabadidő-autót a Volkswagen, most az Egyesült Államok számára egy minden eddiginél nagyobbat hoz. A CrossBlue már közel 5 méter hosszon nyújtózik.

Nem újdonság, hogy a ma sem szerény modellkínálatú Volkswagen újabbnál újabb modelleken dolgozik, miként az sem, hogy szabadidő-autóinak sorát bővíteni kívánja. Korábban azonban úgy tudtuk, hogy a kompakt Tiguan és az Európában nagynak számító Touareg közé hoz egy köztes modellt. Most, a Detroiti Autószalon sajtónapján azonban már kiderült, hogy a legújabb Volkswagen SUV az eddigieknél is nagyobb, csaknem 5 méteres lesz. A kifejezetten Észak-Amerikának, Kanada és az Egyesült Államok piacai számára fejlesztett, helyben is gyártandó szabadidő-autó 4986 mm-es hosszával, 1732 mm-es szélességével és 1732 mm-es magasságával is túlnő a Touaregen, az Egyesült Államokban leginkább a legfrissebb Ford Explorer ellen kíván versenyezni.
Hirdetés


A Detroiti Autószalonra vitt koncepció három üléssorban 6 üléses, ám gyártásba vélhetően 7 (2+3+2) üléssel fogják vinni a CrossBlue-t. Motorpaletta helyett egyelőre egyetlen, a koncepcióba telepített (vagy talán csak ígért) hibrid hajtásláncról számolhatunk be: a 3,0 literes, 190 lóerős, 400 Nm nyomatékú TDI turbódízelhez DSG váltó és két villanymotor csatlakozik, az első 54, a hátsó 114 lóerős (180 + 270 Nm) – így mechanikus kapcsolat nélküli összkerékhajtást is ad a CrossBlue. A kombinált, 305 lóerős teljesítmény és a 700 Newtonméteres össznyomaték 7,2 másodperces 100 km/órára gyorsítást ad, miközben az óriási hibrid szabadidő-autó kombinált fogyasztási értékét 100 kilométerenként mindössze 6,7 liternyinek ígérik a gyáriak.

Padlójába telepített 9,8 kWh-s lítium-ion akkumulátorával a CrossBlue 22,5 kilométeres emissziómentes, elektromos üzemre is képes, ilyenkor az amúgy 207 km/órás végsebessége 120 kilométer/órára korlátozott, ám a gázolajégetés nélküli munkába járáshoz így is megfelelhet az óriási SUV is, hétvégén pedig igencsak jól jöhet helykínálata, valamint az is, hogy kombinált hatótávja 1060 kilométer lehet.
Az MQB platform eddigi legnagyobb reinkarnációjára épített CrossBlue így több mint ígéretes, ám Európában aligha várható a megjelenése. Mérete sem lenne ide való, de az autó teljes dizájnját, részleteit is az amerikai vevők szája íze szerint formálták, s gyártását is az Egyesült Államokba ígérik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?