Ami nyitva van, azt nincs értelme feltörni, vagy mégis?

Nyitott csomagtartókkal mondanak nemet az autófeltörésekre a kaliforniaiak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Annyira elszaporodtak az autófeltörések Kaliforniában, hogy többen is látványosan nyitva hagyják az üres autójukat, mondván, hogy úgy legalább nem törik fel a tolvajok. A rendőrség elárulta, miért rossz ötlet követni a példájukat.

Néhány nappal ezelőtt kezdték elárasztani a külföldi médiát a képek, amelyeken nyitott csomagtartóval parkoló SUV modellek láthatók San Francisco utcáin. Az egyik így hátrahagyott autó tulaja egy helyi riporternek elmondta: megunta, hogy feltörik az autóját, majd semmit sem visznek el belőle, hiszen nem hagyott benne értékeket.

Elmondása szerint így nem keletkezik kár a lopási kísérlet során.

Az utóbbi évben 32 százalékkal emelkedett a területen az autófeltöréses és betöréses lopások száma, ráadásul nem csak egyénileg és előre szervezett csoportokban támadnak, hanem spontán is szerveződnek a tolvajok a közösségi média segítségével. A tendencia folytatódni látszik, így valamilyen szinten érthető, hogy a helyi lakosok is megérzik a változást. Adam Lobsinger, a helyi rendőrség szóvivője mégis arra kéri az autósokat, hogy ne kövessék a példát, mert ezzel egy teljesen másfajta veszélynek teszik ki magukat.Egyrészt az autótolvajoknak is sokkal egyszerűbb dolguk van, ha nem kell hangos és időigényes módszerekkel bejutniuk az autóba, másrészt az autóban nem csak értéktárgyak lehetnek: a bizonylatok és a kesztyűtartóban hagyott papírok, esetleg az autó infotainment rendszerében tárolt adatok segítségével könnyedén hozzáférhetővé válnak olyan személyes adatok, amelyekkel visszaélhetnek az illetéktelen behatolók. Javaslata alapján inkább zárják be az autót és amennyiben feltöri valaki, azonnal jelentsék be az illetékes kapitányságon, így könnyebben behatárolhatóvá válnak a rendszeres feltörések helyszínei, ahol megelőző lépéseket tehet a rendőrség.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2021.12.29. at 07:31
    Permalink

    90-es évek eleje, a változás utáni Erdély: kiskorú fiatalok egy csoportja ugyanezt csinálja, lopják a dáciákból a pótkereket, szerszám készletet, üzemanyagot, a rendőrök bár tudják kb. kik lehettek, mivel kiskorúak, nem tesznek semmit. Szomszédok összefognak, egész éjjel függöny mögül figyelő szolgálat, vezetékes telefonos csörrentéses riasztás megbeszélve. Az ”figyelő”-nek valamilyen módon elvonják a figyelmét, majd a záron ”dolgozó” srácnak a fejére dobnak egy takarót és addig tapossák a kezeit bakanccsal amíg el nem ájul. Rendőrség nyomoz, persze senki nem látott semmit. A környéken még ma is ott lehet hagyni a kocsit be nem zárt ajtókkal.

Vélemény, hozzászólás?