Amszterdam bekeményít és száműzi az összes belsőégésű motort?

A tervek szerint 2030-tól búcsút intenek a belsőégésű motoroknak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Amszterdam is belépett azon városok sorába, amelyek a levegő minőségének javulását a belsőégésű motorral felszerelt járművek kitiltásával szeretnék elérni.

Kemény lépésekre készül Hollandia fővárosa annak érdekében, hogy visszaszorítsa a levegő szennyezettségét. A The Guardian értesülései szerint Amszterdamba 2030-tól nem engednének be sem benzinmotoros, sem dízelmotoros autókat a városi tanács terve szerint. Ám a szigorodás már jövőre elkezdődne, sőt elméletileg el is kezdődik majd, ugyanis az A10-es körgyűrűn belül nem közlekedhetnek majd a 15 évesnél idősebb, dízelmotoros autók. Ez tovább szigorodik 2022-től, amikor már a benzinmotoros és dízelmotoros buszokat és teherautókat is kitiltják a belvárosból. Ezek után 2025-től következik a szigorítás következő lépcsőfoka, ugyanis ekkortól a magántulajdonban használt, szintén belsőégésű motorral működő hajókat is száműznék a várost behálózó csatornákról, illetve a robogókra is ugyanez a sors vár. A merész végcél, hogy 2030-tól teljesen emissziómentes legyen a közlekedés a városban. Persze ehhez a városnak is invesztálnia kell többek között a töltőrendszer kiépítésébe, hiszen a terv sikerével tömegesen jelennek majd meg az utakon a villanymotorral hajtott vagy az üzemanyagcellás járművek. Az előzetes becslések alapján a városban minimum 16 ezer elektromos töltőállomásnak kell létesülnie 2025-ig, de a cél a 23 ezer töltőállomás felépítése a megadott határidőig.
Hirdetés
Természetesen a szkeptikus hangok is megjelentek a kitiltás hírére, figyelmeztetve, hogy családok tízezrei nem engedhetik meg maguknak, hogy villanyhajtású autót vásároljanak. Ezért 2030-ig bár sikerülhet elérni azt, hogy a járművek egyharmada emissziómentes legyen, így is rengeteg belsőégésű motoros autó marad még.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?