Amszterdamban villannyal indul a car2go

Amszterdamban 300 smart ed áll szolgálatba

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Németország és az Egyesült Államokbeli Austin után Hollandia fővárosában, Amszterdamban is megjelenik a perc alapú, car2go autóbérlés, ráadásul elektromos hajtással.


A perc alapon fizetendő és az interneten, akár okostelefonon keresztül bonyolítható autóbérlés, azaz a car2go szolgáltatás a németországi Ulm városában, és a múlt hét óta Hamburgban, valamint az egyesült államokbeli Austinban is elérhető már. Európában eddig a különösen takarékos, dízelmotoros smartokat alkalmazta a car2go, míg Amerikában, a helyi igényeknek megfelelően benzineseket. Amszterdam az első város, ahol az ed, azaz electric drive, 40 lóerő csúcsteljesítményű, 120 Newtonméter nyomatékú, 16,5 kWh-s lítium-ion akkumulátorával 135 kilométeres hatótávra és 100 km/órás csúcssebességre képes, emissziómentes smartot veti be az autóit automatizált telematikai rendszerrel felügyelő car2go. E város eddig is híres volt kerékpár-csererendszeréről, és közlekedésében a ma aláírt szerződés értelmében új lehetőség lesz az automatizált autóbérlés.
A car2go filozófiája, azaz, hogy az autóért fizetendő percdíj az üzemanyag-költségeket és természetesen a biztosításokat is tartalmazza, az elektromos töltéssel különösen egyszerűen kivitelezhető lesz, a tervek szerint a car2go smartjai bármely amszterdami nyilvános töltőegységre csatlakoztathatók lesznek. Utóbbiból ez év végére 300, 2012-re már 1000-et ígérnek Hollandia fővárosában. A tervek szerint a car2go az ország egyéb nagyvárosaiban is megjelenik majd, s ezáltal új lehetőséget teremt a közlekedési eszközök szabad variálhatóságához.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?