Áprilistól olcsóbban tankolhatunk

Drágult az olaj, ezért csökken az üzemanyagok jövedéki adója

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ötven dollár fölé emelkedett a negyedév átlagában a jövedéki adót meghatározó kőolaj átlagára, így áprilistól csökken a sarc.


Bár ma csak a gázolaj ára, az is csupán 2 forinttal csökkent, hamarosan komolyabb, minden üzemanyagot érintő ármérséklésre számíthatunk. Ugyanis az üzemanyagok jövedéki adóját meghatározó kőolaj átlagára hordónként 55,105 dollár volt az első negyedévben, derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálatából.Ez pedig azért fontos, mert az Országgyűlés által tavaly júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját. Ötven dollár feletti világpiaci árnál az adó mértéke az ólmozatlan benzin esetében literenként 120 forint, ha azonban a világpiaci ár legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint, míg a gázolajnál a magasabb ár mellett 110,35 forint az adó, az alacsonyabbnál 120,35 forint, az ólmozott benzin és a petróleum esetében pedig 124,20, illetve 129,20 forint. Eddig az alacsonyabb világpiaci árak következtében a magasabb adóteher volt érvényben.
Hirdetés

Április 1-től azonban módosul, mérséklődik az üzemanyagok jövedéki adójának mértéke. A benzinnél 5, a gázolajnál 10 forintos ármérséklésre számíthatunk. Ha tehát április elsejéig nem lesz egyéb üzemanyagár-változás (amire kevés az esély), akkor a benzin esetén 350, a gázolajnál 354 forintos átlagárra számíthatunk jövő hó elejétől.
Az adómértékek a kőolaj világpiaci árának függvényében negyedévente módosulhatnak. Az adóhivatal az átlagérték számításánál a vizsgált időszak valós Brent-olajárait, valamint a jegyzések értékeit veszi figyelembe.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?