Arculatépítés a rali vb-n

Traktorból már csináltak sportautót, de mi lesz a Miniből?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Subaru traktor imidzsét változtatta ikonikus sportautóra a Prodrive, most a Minivel is hasonló a tervük.

Amikor 1990-ben megjelent az első Prodrive-műhely által felkészített Subaru Legacy az Akropolisz Ralin, a legtöbben nem is ismerték a márkát.
Addig a Subarut az összkerékhajtása miatt legfeljebb a farmerek használták, hogy áruikat a piacra hordják, és a márkának nem volt sokkal komolyabb a megítélése, mint Európa keleti felén a Trabantnak.
A Prodrive azonban nagyon jó munkát végzett az autón, talált egy gyors, fiatal versenyzőt, bizonyos Colin McRae-t, aki pillanatok alatt népszerűvé tette a márkát.
Amikor a Legacyt 93-ban, a Finn Ralin felváltotta az Impreza, már mindenki úgy tekintett a Subarura, mint egy vérbeli sportautóra.
Ezt később megerősítette Colin McRae, Richard Burns és Petter Solberg egyéni, valamint három zsinórban szerzett gyártók világbajnoki címe.
De nem is kellett a Subarunak világbajnoknak lenni ahhoz, hogy népszerű legyen. A kétezres évekre ugyanis a Subaru név egyet jelentett a ralival.

A Prodrive vezetőjének, Dave Richardsnak most a Minivel is hasonló tervei vannak. Ennek a márkának persze sokkal nagyobb a nimbusza, hiszen az ős-Mini máig a világ egyik legismertebb és igen népszerű autója, ráadásul a három Monte-Carlo Rali győzelmével a raliban is jól cseng a neve.
„Hosszútávra tervezzük a Mini WRC-programot” – mondta Richards. „Hasonlóképpen szeretnénk csinálni, mint annak idején a Subaruval. Akkor egy olyan autóval kezdtünk dolgozni, amivel a farmerek jártak a piacra, a végén pedig egy ikonikus sportautó lett belőle.”
„Ezt úgy értük el, hogy csomó fiatal embert gyűjtöttünk össze, akiknek megadtunk minden lehetőséget, és akik mögött ott álltunk. Most is ez a koncepciónk. Én nem is akarok beleszólni a napi ügyek intézésébe, erre van sok szakemberünk.”
A Prodrive nem kevés kockázatot vállalt a Mini WRC fejlesztésével, hiszen a munkát jóval az előtt kezdték el, hogy a BMW-gyár vezetése zöld utat adott volna a programnak.

2008 végén jelentette be a Subaru, hogy kiszáll a rali világbajnokságról. A programot a Prodrive felügyelte, amelynek így rengeteg szabad kapacitása támadt, ám nem ültek tétlenül az irodában, hanem 2009 elején már elkezdtek dolgozni a Mini WRC-n. A BMW végül az idén bólintott rá a programra, amely jövőre a Szardínia Ralin veszi kezdetét.
„Nagyon komolyan meg kellett harcolnunk (a Mini WRC-ért). A BMW tavaly hátat fordított a Formula–1-nek, és nem volt könnyű őket rávenni, hogy szinte azonnal térjenek vissza egy másik világbajnoki sorozatba. Hatalmas kihívás volt minden vezetőt meggyőzni a program létjogosultságáról.”
Mindenesetre érdekes lesz látni, hogy a Prodrive és a rali világbajnoki program hogyan változtatja meg a Mini megítélését. Ha a BMW kitart mellettük, könnyen elképzelhető, hogy hamarosan a Mini és a rali újra teljesen összeforrnak, és igazi versenyautóként fogunk tekinteni a Mini-hívők által most még leginkább hörcsögnek csúfolt új Coutrymanre.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?