Átvert, de nem térített meg – Nissan X-Trail 2.0

Nissan X-Trail 2.0 dCi Xtronic Tekna 4x4-i

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sokan örülhetnek annak, hogy az X-Trail végre rendes motort is kapott. A kétliteres dízel már papíron is kellően jól mutat a Nissan nagy SUV-jához, hát még a valóságban, viszont a váltó egy nagy kérdés.


Nem mai gyerek. Néhány hete frissült a Nissan legnagyobb SUV-ja, most mégsem az új arcot mutató X-Trailt teszteltük, hanem a tavaly év végén érkezett kisebb frissítést, ami még külsőben nem, de technikai tartalomban hozott néhány újítást. A kétliteres dízelről van szó, amit sokan hiányolnak a nagy SUV-k kínálatából, hiszen az őrült downsizing itt is érezteti hatását, az X-Trailhez is elérhető legnagyobb dízel eddig az 1,6-os volt. Persze a korábbi modelleknél volt kétliteres, sokan szerették is. Akik újra azért imádkoztak, most megkapták. Rightsizingnak hívják ezt a jelenséget, hiszen újra normális lökettérfogatú motorok kerülnek a legtöbb gyártó kínálatába, és a Nissannak is köszönhetjük, hogy az X-Trail combos dízelt kapott.
Karcos. Nem nevezném finom szerkezetnek, hangos köszörüléssel indul, természetesen gombnyomásra, utána pedig megkapjuk a dízelekre jellemző kerregést. Nem csak kint, bent is erős hangon szól a négyhengeres, és melegen legalább annyira rusnya a hangja, mint hidegen, mindenki azzal nyugtázta, hogy majd kisimul, hát nem. 177 ló, vakon is nagyjából ennyire tippeltem volna, ez már az a szint, ami egy ekkora dögöt is kellő dinamikával képes megmozdítani, nincs az az érzésünk, hogy négy apró henger küzd a haladásért. Városi terepjáróhoz nem igazán illik a karaktere, ez már a kirándulósabb hosszútávfutó és nem mellesleg terepjáró, mivel elektronikusan zárható összkerékhajtást is ad, amivel ott térünk le az aszfaltról, ahol akarunk.
Fokozatmentes? Nem sok időm volt átnézni a tesztautót átvétel után, csak mentem vele, így nem esett le, hogy tulajdonképpen fokozatmentes automatát csatolnak a kétliteres dízelhez. A trükkösen Xtronic automata váltónak hívott CVT egy igazi bűvész. Eddig csak kellemetlen élményem volt ilyen váltóval, nem bírom, ha egy autó úgy gyorsít, hogy közben csak bőg a motor, majd 5-6 ezres fordulatról hirtelen visszaesik 1000 környékére. Az Xtronic vezérlőegysége viszont hét virtuális fokozattal veri át a sofőrt, gyorsítás közben úgy variál a motor fordulatszámával, hogy simán elhisszük, itt valóban váltogatja az áttételt, de csak előre programozott fordulatszámokkal játszik. Még kézi állása is van a rettentő gagyi váltókarnak, így átvehetjük az irányítást, és még jobban elhihetjük, hogy villámgyorsan pakolgatja a fokozatokat. Akkor tűnt fel az átverés, amikor az első padlógázra csak bőgött, miközben simán elérte a 110-et.
Hirdetés

Bőgő masina. Nem rossz az elképzelés, a megvalósítás meg egyenesen parádés, mégis megérződött a hátránya, épp amikor egy enyhébb terepen sikerült leátlózni a kerekeket. Jobb első a levegőben, kicsit fölfelé is állt a kocsi és csak pörgött a kerék, gázadásra meg csak akkor történt valami, amikor már koppant a padlón. Végül kimászott, nem volt nagy baj, de mégiscsak jobban bíznék egy bolygóműves váltóban, ha tudom, hogy sokszor fordulok meg járatlan úton. Kicsit még visszatérve a motorhoz, a nyers dízelesség teherautós hangulatot kölcsönöz az X-Trailnek, amire a karosszéria zörgései még jobban rájátszanak. Úthibákon nagyokat tud zörrenni, ráadásul a csomagtér három szinten pakolható padlóelemei nem teljesen passzolnak a helyükre, így folyamatosan zörögnek, de más fémes koppanások is jöttek hátulról. Egyébiránt kényelmes odabent, ebbe a tesztautóba még a plusz üléseket sem rendelték meg, így még nagyobb lehet a csomagtér. A komforttal nincs gond, magasan ülünk, mindent jól belátni a vezetőülésből és még a parkolás sem nagy mutatvány, megteszi helyettünk.
Parkolóművész. Kicsit másként csinálja, mint a legtöbb gyártó rendszere, azok ugyanis akkor mérik fel a parkolóhelyet, mikor már elhaladtunk előtte, az X-Trailnek viszont mi mondhatjuk meg, hová tolasson be. Meg kell állnunk a kinézett hely mellett és a kijelzőn beigazítani a keretet, ahová érkezni akarunk. Innen határozottan balra előre indul el, majd jobbra hátra, és bent is van, persze az irányt és a pedálokat mi kezeljük. Abszolút működik, több helyzetben bizonyított, bár komplikált valamelyest, így viszont nincs meg annak a veszélye hogy csak megyünk a sor mellett, mert azt hisszük, az autó nem vette észre a helyet. Szóval ezt is elég jól tudja, amiben némi elmaradást érzek, az a minőség, legalábbis a felhasznált anyagok tekintetében. Az új Micra beltere annyira más, annyival korrektebbek az anyagai, itt nagyon látszik, hogy a 2013-ban bemutatott harmadik generáció kezd öregedni, pontosabban kezdett, mivel már megérkezett a frissített modell, aminek már a belterét is összerántották, például megkapta a Micra kormányát és több lett a részlet is, valószínűleg minőségbeli javulást is várhatunk
Nem fontos a járt út. Ahogy a parkolórendszer is másokhoz képest különb úton jár, úgy az egész X-Trail alkalmas arra, hogy ne a járt utat kövessük. Nem csak divat, arra ott a Juke és félig meddig a Qashqai, a legnagyobb Nissan SUV viszont garantáltan alkalmas arra, amit elvárunk egy ekkora autótól. Az X-Trail ára valamivel 7 millió fölött indul, mire ilyen masszívan felszereljük, elérjük a 12 milliót, persze a 2,0 literes dízel a legdrágább motor. A csúcs Tekna felszereltség bódító, nem mellesleg nyitható üvegteteje is igencsak csábító. Motorosan nyílik a csomagtérajtó és kulcs nélküli a bejutás és az indítás is, valamint négy kamerából 360 fokos képet adó parkolókamerát is kapunk. Az X-Trail már családi autónak is kiváló, és most, hogy érkezik a frissített, valószínűleg számíthatunk készletkisöprési kedvezményre is.
Értékelés
Pozitív
Tágas és magasépítésű utastér, jó kilátás és komfortérzet, nyomatékos dízelmotor, használható CVT váltó és összkerékhajtás
Negatív
Gyenge minőségű anyagok, hangos motor, zörgő karosszéria, nehézkes kezelhetőségű multimédiás fejegység
Árak
Tesztmodell alapára
7 170 000 Ft (2017.06.28.)
Tesztautó ára
12 793 817 Ft (2017.06.28.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1995 cm3
Teljesítmény:
130 kW (177 LE) 3750 1/min-nél
Nyomaték:
380 Nm 2000 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
10.00 s
Végsebesség:
196 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
5,6 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4640 mm
Szélesség:
1820 mm
Magasság:
1710 mm
Saját tömeg:
1665 kg
Össztömeg:
2240 kg
Tengelytáv:
2705 mm
Karosszéria-kivitel:
városi terepjáró (crossover)
Csomagtér:
550 l
Belső szélesség elöl:
1470 mm
Belső szélesség hátul:
1460 mm
Belmagasság elöl:
930-980 mm
Belmagasság hátul:
900 mm
Ülőlap hossza elöl:
520 mm
Ülőlap hossza hátul:
490 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1300 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1100 mm
Csomagtér magassága:
450 mm
Csomagtér hossza:
1000 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1790 mm
Raktérnyílás szélessége:
1090 mm
Raktérnyílás magassága:
800 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel
Motorosztály:
Euro 6
Hengerűrtartalom:
1995 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
fokozatmentes automata sebességváltó
Nyomaték:
380 Nm 2000 1/min-nél
Teljesítmény:
130 kW (177 LE) 3750 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
196 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
10.00 s
CO2-kibocsátás:
162 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
5,6 l/100km
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?