Átvette új golyóálló Mercedesét a pápa

Új ML-osztályból oszt áldást XVI. Benedek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Dieter Zetsche Rómában adta át az új pápamobilt, a Mercedes és a Vatikán együttműködése több mint 80 éves múltra tekint vissza.


A Mercedes-Benz több mint 80 éve látja el autókkal a Vatikánt és személyesen a mindenkori pápát speciális járművekkel: az első Nürburg 460 Pullman limuzint 1930-ban szállították le XI. Pius pápának. A 60-as években XXIII. János pápa automata váltós 300 D Landauletet kapott, VI. Pált pedig már Mercedes-Benz 600 Pullman Landaulet-be ültették, amit egy 300 SEL követett. II. János Pál átalakított G-osztályt kapott pápamobilnak, 2002 óta pedig már az M-osztály szolgált ilyen céllal, XVI. Benedek is ezt használta egészen mostanáig. Szolgálatuk végeztével az autókat kiállítják a Vatikánban vagy a Mercedes stuttgarti múzeumában.
Hirdetés

Megtiszteltetés a Mercedes számára, hogy jövőbeli útjain mindig elkísérheti majd Őszentsége XVI. Benedek pápát az új pápamobillal. Ezzel folytatjuk régi együttműködésünket a Vatikánnal. A pápák már több mint 80 éve megbízhatnak a Mercedes-Benz minőségi, biztonságos és kényelmes járműveiben - mondta a Mercedes elnöke a római átadáson. A katolikus egyházfő hazai és külföldi útjain is használja majd új autóját, melyből teljes kényelemben és biztonságban léphet kapcsolatba híveivel.

Az átszabott ML utasterének központi eleme a Szentatya hímzett címerével ellátott trónus, melyből a megnövelt üvegfelületeknek köszönhetően jobb kilátás nyílik, a kalitka tetejébe pedig világítást szereltek, hogy a hívek is jobban láthassák vezetőjüket. Az új pápamobil elődjéhez hasonlóan gyémántfehér fényezést kapott, a légi szállítás megkönnyítése érdekében pedig csökkentették a jármű teljes magasságát pár centivel, úgy, hogy a belső tér magasságát eközben növelték. A Mercedes-Benz által tervezett és épített új ML pápamobil megalkotása 9 hónapot vett igénybe.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?