Audi A8 L Security: négy tonna luxus páncélba csomagolva

A piac egyik legbiztonságosabbja a páncélozott Audi A8

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem csak a biztonság, hanem az erőforrás terén is a csúcsot nyújtja az A8 L Security, a motor egyenesen a sportváltozatból érkezik.

Oroszországban leplezték le az A8 legújabb változatát, ami a méret és a motor mellett biztonságból is a csúcsot nyújtja. A német luxusautó VR9-es ballisztikus védelmi szinttel rendelkezik, azaz ellenáll egy 7,62x51 mm-es NATO szabványú lövedéknek, az üvegek pedig már a VR10-es szintű ellenálló képességgel rendelkeznek.
Hirdetés
A páncélozáson kívül tűzoltórendszer is segít a túlélésben, ami a kerekekre, az üzemanyagtankra, a motortérbe és az autó alá is képes vizet juttatni. A kommunikációs rendszer és a kiegészítő akkumulátor a csomagtartóban, egy külön páncélozott dobozban lakik, ezen felül

az A8 L Security a külső levegő minőségét is vizsgálja, így egy vegyi támadás esetén lezár a szellőzőrendszer.

A tervezők a gumikra is kellő figyelmet fordítottak, hiszen mit sem érne a páncélozás, ha egy defekttel mozgásképtelenné válna az A8, így csakis defekttűrő abroncsokkal szerelik a páncélozott monstrumot, ami lyukas gumikkal is képes 80 km/h-ás tempót elérni. Az sem jelent gondot, ha beszorítják az A8-at, a lerobbantható zsanérokkal rendelkező ajtón át ekkor is elhagyható a luxusautó fedélzete.A végeredmény látszatra nem sokban különbözik egy gyári változattól, így nehéz kiszúrni, hogy egy páncélozott modellről van szó. Nagyobb segítséget nyújthat egy mérleg, a Security kivitel ugyanis jócskán meghízott, az önsúly 3875 kilóra nőtt. A közel négy tonnás tömeg mozgatását a csúcsmotorra bízták, az S8-ból származó négyliteres V8-as 571 lóerő leadására képes, amivel 6,3 másodperc alatt gyorsul százra a legbiztonságosabb A8. Az alapot adó A8 L-re még 400 munkaórát kell rászánni, hogy megszülessen a Security változat, ami átszámítva körülbelül 245 millió forintba kerül.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?