Autófotózás mobiltelefonnal? Vajon mi jöhet ki belőle?

Dobhatjuk a kukába a fényképezőt, elég a mobiltelefon?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ma már bármelyik mobiltelefon kínál fotó- és videókészítési lehetőséget, így egy autót akár azzal is megfotózhatunk. Próbára tettünk néhányat.


A még mindig mobiltelefonnak, esetleg okostelefonnak mondott készülékek ma már jóval többet tudnak, mint eredeti funkciójuk. Ma már legtöbben akkor is ehhez nyúlnak, ha fényképezni kívánnak. Születnek is csokorban az értelmetlen fotók, de már ott tartunk, hogy nem csupán egy-egy autóhirdetéshez, akár cikkekhez is megüthetik a használhatóság szintjét a telefonnal készített fotók. Legutóbb például az új rendőrségi Vitarákról csakis telefonnal készítettem fotókat, pedig az én Sony Xperia Z5 Compact telefonom annak ellenére nem túl erős a műfajban, hogy hátlapján büszkén hirdeti: 23 megapixeles fotók készítésére alkalmas. Ezzel bőségesen fölé megy annak, amit egy telefontól elvárhatunk, illetve ami már a használhatóságot ígéri.
Például a Használtautó.hu esetében a 2 megapixeles kép (1600x1200 pixel) a minimális feltölthető fotó, én azért mégis jobbnak tartom a valódi fényképezőgéppel fotózást. De vajon van olyan készülék, ami egy hirdetéshez elfogadható fotókat készít? Összevetettünk 5 okos és egy klasszikus készüléket, hogy megnézzük, ajánlhatók-e arra, hogy szinte zsebből lőve egy eladáshoz megörökítsük autónkat.
Hirdetés

Kezdjük a még nem okos telefonnal, a Nokia dupla SIM-es, 208-as kódot viselő készülékével, ami telefonálásra abszolút alkalmas, hiszen kicsi és szinte súlytalan, de fotói és videói értékelhetetlennek tűnnek. Az okostelefonok körében az én Sony Xperia Z5 Compactom mellett - erősorrendben - egy Samsung J3, egy LG G3, egy iPhone 6s és egy Huawei P10 szerepelt. Utóbbi különlegessége, hogy hátlapján egy fekete-fehér és egy színes kamerával is rendelkezik, s a kettőből együtt készít képet, optikai képstabilizátorral. Vele szemben az iPhone csak digitálisan stabilizál, azt viszont videózás közben látványosan ügyesebben csinálja. Jól látszik, hogy az iPhone a kép feldolgozásában nagyobb mester. Míg Leica optikájával láthatóan jobb a Huawei, a végeredmény, azaz a kép az iPhone esetében tűnik jobbnak. Ez persze szubjektív.
Kívülről ma már egy mobillal is meglepően jól lefotózható egy autó, ha például el szeretnénk adni. A drágább iPhone 6s és Huawei P10 mellett a Samsung J3 és az LG G3 fotója is használhatónak nyilvánult, még a belső kép esetén is, a klasszikus telefont jelentő Nokia 208-as képe persze nem, ahogyan a legnagyobb pixelszámmal kecsegtető Sony Xperia Z5 Compact fotója is olyan minőségű lett csupán, hogy azzal aligha tehetünk jó benyomást a potenciális vevőkre. Alább a 100%-os nagyítású képrészletek az egyes készülékekkel. Talán nem alaptalan az ítéletem.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.27. at 16:03
  Permalink

  Konkrétan a Casio kompaktkamerák képminősége évről évre rosszabbodott, ahogy nőtt a megapixeladat (főleg rossz fényviszonyok között). Pedig az elején a Casio jó példa volt egy nyerő stratégiára, az elején valódi optikai cégekkel közösködtek (Casio – Pentax, Panasonic – Leica, Sony – Carl Zeiss), hogy komolyan vegyék őket, aztán egyre inkább saját néven.

  A nagyobb megapixel az elején fontos volt (2-6 közötti értékeknél), de 13 mpixel fölött akkor is értelmetlen, ha a sensor bírja: én a DSLR felbontását is levettem a kb negyedére (12 megapixel, asszem).

 • 2017.10.27. at 16:03
  Permalink

  Azért növelik a megapixelt,hogy a sok hülyének eladhatóbb legyen egy termék de sokan még nem fogták fel lehet az 20000 megapixel is nem attól lesz jó minőségű egy fotó,viszont az embereknél beválik minél nagyobb megapixel annál jobban vásárolják,de ilyen eladási trükkök máshol is vannak bőven.

 • 2017.10.27. at 16:03
  Permalink

  Én bejártam elég sok stációt. Kezdve 20 éve az első ballépésekkel, a kamerának csúfolt webcamekkel, majd az első igazi kompaktgépekkel, aztán 10 év alatt végigéltem, hogy az újabb és újabb Casiók egyre gyengébb képeket csináltak (dacára a több megapixelnek), majd hogy minden szempontból lemossák a mobilok (lassan öt éve ki is haltak), ráadásul nemcsak a csúcsmobilok mellett, de a lebutított kiadások is könnyen lepipáltak akár a (látszólag nagy objektívvel bíró, valójában csak beetetés) csőrös készülékeket is.
  [url]http://autossagok.blog.hu/2016/11/05/utam_az_elso_dslrig[/url]
  Aztán beruháztam egy belépő DSLR-re, de most sem vagyok meggyőződve, hogy bárkinek is ugyanezt kellene tennie, akinek nincs 3-500 eurója egy sarokban porosodó alkalmi kamerára, vagy nem érez késztetést hogy éjszaka holdfénynél kimenjen rovarok párzását fotózni.

  Egy mai modern bridge még elfogadható méret és persze valódi minőség, de simán drágább lesz mint egy belépő DSLR alap gyári 18-55-ös lencsével .

 • 2017.10.27. at 16:03
  Permalink

  [i]“de egyszerűbb ha elmondom, tehát a komoly mélységélesség az lett volna, hogy a skoda éles mint a penge, körülötte meg minden blurolt,elmosódott lenne 🙂 értjük ugye”[/i]
  Ez a lecsökkentett mélységélesség. A szitakötős fénykép is ezt demonstrálja.
  Számomra abszolút nem versenyképes, és még sokáig nem is lesz az egy okostelefon, akármennyi megapixeles képnagyságról is beszélünk, még egy kompakttal sem, nemhogy D-SRL-el. A kép technikai minősége csapnivaló az okostelefonnál. Az érzékelőlapka mérete behatárolja a kép technikai minőségét, ami szoftveresen nem pótolható. Ez a legfőbb tényező, és utána jönnek a optikák, meg a szoftver.
  A mélységélességet csökkenthető tényező a megnövelt blendenyílás, valamint a nagyobb méretű érzékelőlapka, pl. DX formátumú, és a még nagyobb FX, azaz full frame. A mélységélesség növelése éppen ennek a fordítottja, szűkített blendenyílás, kisebb méretű érzékelőlapkák.
  Nem vagyok híve a csökkentett mélységélességnek, természetellenes. Akkor jó, ha valamit ki akarok emelni a környezetéből, mint pl. a szitakötős kép. Minden más elmosódott, csak a kívánt téma éles. A természetben (amit az emberi szem lát) meg a háttér is éles.

 • 2017.10.27. at 16:03
  Permalink

  hát, ha én is hasogatnék egy kis szőrszálat a cikkben, akkor Katona úrnak mondanám, hogy nézze meg mi is pontosan az a mélységélesség, mert nem az, amire ő gondol 😀 komoly mélységélesség, nem fog menni kitobival, mint a képen.
  de egyszerűbb ha elmondom, tehát a komoly mélységélesség az lett volna, hogy a skoda éles mint a penge, körülötte meg minden blurolt,elmosódott lenne 🙂 értjük ugye

  [url]https://media.gcflearnfree.org/ctassets/topics/203/settings_depth_of_field_shallow.jpg[/url]

  kisebb tárgyaknál telóval is megy ez

 • 2017.10.27. at 16:03
  Permalink

  Még annyit a cikkhez, hogy nem vagyok nyelvtan tanár, de a “megfotózhatunk” szó bántja a szememet is és a fülemet is. Szerintem helyesen “lefotózhatunk”. Persze az is lehete, hogy csak öreg vagyok és ez egy ma divatos szó – akkor is ha nem helyes-, úgy mint pl. a “bekövet” vagy a “befoglal”.

 • 2017.10.27. at 16:03
  Permalink

  Másokhoz hasonlóan én is azt gondolom, hogy nem kell már fényképezőgép sem hirdetéshez, sem nyaraláshoz, tökéletes egy középkategóriás – vagy jobb – mobiltelefon. Fogadni mernék, hogy a használt autó hirdetésekhez a képek legalább 90%-a (ha nem több) telefonnal készült. Hagyományos fényképezőgép csak a profi fotósoknak, vagy a hobbi művészeknek kell.
  Egy-egy árnyalatnál szerintem sokkal fontosabb, hogy mennyire informatív a fénykép sorozat. Igaz ez az autókra, de igaz ez minden másra is. A közelmúltban ingatlanokat nézegettem és sokszor elképedtem, hogy milyen sorozattal próbálnak eladni egy-egy házat. Nem tudom, hogy az ingatlanosok mit tanulnak a tanfolyamon, de nálam alapvető lenne, hogy egy ház kívülről-belülről le legyen fotózva, és a képek között legyen alaprajz. Ehelyett van olyan akinél a hirdetés mellett megjelenő képen a mosogatót örökítették meg az éppen száradó edényekkel. Na ennek majdnem mindegy milyen a minősége 🙂

 • 2017.10.27. at 16:03
  Permalink

  Idő kérdése és senki nem fog vagyonokért fényképezőgépet venni max akik tényleg valami nagyon profi eredményt szeretnének. Minden másra tökéletes a telefon.

 • 2017.10.27. at 16:03
  Permalink

  Pro HD camera-t (droidos APP.) használok. Nem a leghiperszuperebbújabb a telóm (13mpx,nexus6), de besz.rok miket lehet vele összehozni, de természetesen csak utómunkával, de ! elmenti az app RAW fileba így lehet vele ügyeskedni és sokkal jobb képet kihozni mint a gyári jpg engine.
  volt már több dslr-em, most adom el épp, kevesebb luminanciás zaj van egy normális obi-val, DE! ahol használjuk ezeket a képeket, utómunka utána észrevehetetlen szinte (facebook,netes újságok,stb) mert egész egyszerűen nem 4200-as képeket nézegetünk kinagyítva, úgyhogy kisebb méretben sztem tökéletes egy jobb kamerás teló, ha van raw lehetőség is.

 • 2017.10.27. at 16:03
  Permalink

  A célszerszámnak is megvannak a hátrányai, a tükörreflexesnél utólag kell azt elvégezni, amit az Apple vagy a Samsung mérnökei alapból beletettek. Míg egy alap J5össel a kép “jobb lesz, mint az eredeti”, a részletgazdag de valósághűbb tükörreflexes kamerával készült képeken rendszerint utólag kell pl felnyomni a színtelítettséget, bár az is igaz hogy pl a kommerszebb Nikon D3300 már próbálkozik e téren is.

  Egy normális mobiltelefonnál nem kell jobb fényképezőgép…

 • 2017.10.27. at 16:03
  Permalink

  Kellemes emlékek törtek most rám a cikket olvasván. Amikor készült a Használtautó teszt a verdámról, Mátyás bőszen lőtte a fotókat, nem vitás hogy szükség van a profi eszközökre. A strandkorlát zöld színű szilikon tokon jót mosolyogtam amikor megláttam a kezében, melyet diktafonként használt amikor menet közben kérdezgetett pár dolgot a kocsiról.

 • 2017.10.27. at 16:03
  Permalink

  Viszonylag jó képeket csináltam a múltkor mobiltelefonnal és mégsem engedett képet felrakni a Használtautó.hu. Egy olyan programot kéne alkalmazni az oldalon amelyik átméretezi magának a képet olyanra amit utána elfogad és nem az egyszerű embert bosszantja a hülye kifogásaival!

Vélemény, hozzászólás?