Autós ajándéktippek karácsonyra

Milyen ajándékokat vehetünk autófanatikusoknak? Segítünk!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Van még szűk két hét szentestéig, a karácsonyi ajándékok megvételére azonban már most érdemes gondolni. Összeszedtünk néhány ajándékötletet autókedvelők számára.


Az ünnepek közeledtével úgy érezhetjük magunkat, mint amikor éhesen beszabadulunk a plázába és előttünk van 10-15 étterem. Végignézzük mindenhol a kínálatot, de nem tudjuk, hogy mit együnk. Karácsony előtt is hasonló érzés lehet bennünk, ha az ajándék vásárlásán törjük a fejünket. Akkora a kínálat, hogy nehéz eldönteni, hogy mi lenne a megfelelő ajándék szeretteinknek. Ha van autója és szereti is az autózást, akkor a következő sorokban igyekszünk némi segítséget nyújtani abban, hogy megfelelő ajándék kerüljön a fa alá.
Manapság már szinte mindenki rendelkezik okostelefonnal, melyeket előszeretettel használunk az autóban is. A navigációs program vagy a kihangosítóhoz szükséges Bluetooth kapcsolat a szokásosnál jobban meríti az akkumulátort. A mai mobilok energiahasználata sajnos lényegesen nagyobb, mint a korábbi évtizedben megszokott mobiloké. Emiatt egy hosszabb nap alatt akár már hazaérkezés előtt is lemerülhet a készülék, célszerű tehát egy erősebb USB töltő beszerzése. 2 amper áramerősségnél már lehetőségünk van arra, hogy folyamatosan használjuk a navigációt és a Bluetooth is kommunikáljon a beépített kihangosítóval. Gyengébb töltő esetében könnyen lehet, hogy azt vesszük majd észre, hogy hiába tápláljuk, az akkumulátorszint mégis csökken. Érdemes tehát kellő figyelemmel eljárni az autós töltők kiválasztásánál.
Hirdetés

Ha már használunk mobilt az autóban, akkor célszerű egy tartót is beszerezni hozzá. Magával az egységekkel nincs gond, a felfogatási módszerekkel már annál inkább meggyűlhet a bajunk. Szívókorongos, szellőzőrácsba illeszthető vagy egyedileg fixen a műszerfal tetszőleges részére felszerelhetők közül válogathatunk. Próba nélkül előre nehéz eldönteni, hogy melyik lesz a megfelelő, ugyanis saját tapasztalat alapján mondom, hogy ami jónak tűnt a képek alapján, az a valóságban nagyon nem úgy működött, ahogy korábban elképzeltem. Ide sorolható még a nanopad is, amely viszont tökéletesen ellátja a feladatát. Egy megnövelt tapadású felületet tudunk vele létrehozni lényegében bárhol az autóban, ahol sík felület adott. Erre ráhelyezve a telefont kb. 45 fokos szögig megfelelően stabil helyzet érhető el. Fontos, hogy a felületek valóban síkban legyenek, különben lecsökken a felület, amellyel a tapadás mértéke is visszaesik.

Nagy hidegek igaz még nem voltak idén odakint, de már 0-5 °C körüli külső hőmérsékletnél sem jó a szabadban hagyott autóba beülni, ha nincs benne ülésfűtés. Szerencsére már többféle utólagos megoldás is kapható. Létezik kivehető párnás kivitel és utólag a kárpit alá szerelhető is. Előbbi előnye, hogy gyorsabb a be- és kivétel, továbbá könnyen áthelyezhető másik autóba, hátránya viszont, hogy a megfelelő rögzítés hiányában könnyen csúszkálhatunk rajta, ami könnyen balesetveszélyes szituációkat is okozhat. Utóbbi igaz drágább és beszerelés szempontjából plusz költségekkel járó, de némi ügyességgel persze házilag is megoldható.

Ha nagy élményt kívánunk adni szeretteinknek, akkor számos élményautózás közül választhatunk. Gokarttól a több száz lóerős versenyautókig, pályaautózástól a raliig válogathatunk kedvünkre. Ha a féktelen száguldozás és az adrenalin helyett inkább a hétköznapi életben hasznunkra váló tudást szeretnénk adni, akkor a vezetéstechnikai pályák által nyújtott ajándékutalványok közül rendelhetünk. Egy fél napos tréning is nagy segítség lesz a mindennapokban, főként akkor, ha egy picit bizonytalan még a vezetés területén az ajándékozott. Ügyeljünk arra, hogy a fentiek közül ne álljon távol egyik sem a saját képességeitől, mert ekkor túl nagy falatnak gondolhatja, és a félelem miatt ott porosodhat majd évekig a fiók alján az általunk nagyszerűnek vélt ajándék.

A technikai kütyüket kedvelőknek jó választás lehet a GPS head up display, amely az autó sebességét vetíti ki a szélvédőre. Használatával egyszerűen ellenőrizhetjük a pillanatnyi sebességünket, ráadásul az eszköz mindig a valós értéket fogja mutatni, hiszen az esetek többségében a km/óra által jelzett érték gumimérettől függően mindig többet mutat, mint a valóságos.
A biztonságot szem előtt tartók bizonyára örülni fognak egy autós fedélzeti kamerának, amely vitás esetekben lehet bizonyító erejű. Elég széles ársávban szórnak ezek a berendezések, érdemes nem a legolcsóbbat megvenni, hanem olyat választani, amelyben már GPS vevő is van. Ezzel a pontos koordinátákon kívül a sebességérték is rendelkezésre áll, ami egyes esetekben szintén nagy segítség lehet.

Továbbra is a biztonságnál maradva manapság egyre elterjedtebbek a GPS nyomkövetők, amely akkor lesz segítségünkre, amikor hűlt helyét találjuk az autónknak. Ekkor egy SMS küldéssel vagy az online térképfelületre való bejelentkezéssel azonnal láthatjuk, hogy hol járnak járgányunkkal. Üzemeltetés szempontjából fontos szem előtt tartani, hogy az online eszközöknek havi díja van, ezzel mindenképpen kalkulálni kell majd az ajándékozottnak. Ellenkező esetben az SMS díjakat kell majd megfizetni, ez viszont körülményesebb nyomkövetést tesz lehetővé abban az esetben, amikor valóban szükség van a szolgáltatásra.
A mai okostelefonokra már számos navigációs programot tölthetünk le. A kevésbé innovatív felhasználók számára viszont még mindig a különálló navigációs eszköz jelenti a legjobb választást. Főként akkor lehet ez jó ajándék, ha tudjuk, hogy tanulmányi vagy munkaköri okokból a közeljövőben idegen helyen kell majd közlekedni családtagunknak, barátunknak.

Végül pedig egy passzívnak mondható, de annál hasznosabb kiegészítőt is bevettünk az ajándéklistába. A parkolóradarral úgy van az ember, hogy a legtöbb esetben, főként a kis és közepes méretű kategóriáknál fölösleges. Egyszer kell viszont csak olyan autóba ülni, amelyikben van ilyen berendezés és onnantól fogva hiányozni fog. Az utólag beszerelhető parkolóradar is hasznos segítség lesz, főleg azoknak, akik kicsit félénkebben szoktak parkolni az autójukkal - a legolcsóbb radarok pedig már akár 5-10 ezer forint körül is megkaphatók, persze esetükben is számolni kell még a beépítéssel.
Lehetne még hosszasan folytatni a listát, mi azonban úgy gondoljuk, hogy ezek közül bizonyára mindenki megtalálja azt az ajándékot, mellyel örömet tud majd okozni odahaza. Bár odébb van még, és ahogyan az életben, fogunk még, de már most békés, boldog karácsony kívánunk a teljes Autónavigátor szerkesztőség nevében!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?