Autót venne használtan? Döntés előtt alkudjon! Utána papírozzon!

Használtautó-vásárlási kisokos - IV. rész: a végső döntés és az alku, a vásárlás és a papírmunka

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha az autó már megvan, az áron még talán lehet csiszolni, utána pedig jöhet a papírozás.

Február első hete óta foglalkozunk hétről hétre a használtautó-vásárlással, most pedig itt a cikksorozat negyedik része. Négy hete boncolgatjuk a témát, sokan ennyi időt sem szánnak rá, mások a sokszorosát is el tudják tölteni a kérdéssel. A cikksorozat lényege persze, hogy a legfontosabb tudnivalókra felhívva a figyelmet egyszerűbbé és gyorsabbá tegyük a nehéz és a legtöbb autós számára hosszú távra szóló döntést. Kezdtük a megfelelő modell kiválasztásával, majd a hirdetések szűrésével és a kapcsolatfelvételhez szükséges taktikákkal, majd folytattuk a már személyes átvizsgálás legfőbb pontjaival. Most pedig mérföldkőhöz, a vásárláshoz érkeztünk.
A Használtautó-vásárlási kisokos további cikkei
 1. Használtautó-vásárlási kisokos - I. rész:
  Honnan, milyen autót vegyünk, mi legyen a régivel?
 2. Használtautó-vásárlási kisokos - II. rész:
  Hirdetéselemzés, kapcsolatfelvétel, viselkedési trükkök
 3. Használtautó-vásárlási kisokos - III. rész:
  Átnézendők, átvizsgálás, óraállás-ellenőrzés
 4. Használtautó-vásárlási kisokos - V. rész:
  Vásárlás utáni teendők
 5. Használtautó-vásárlási kisokos - VI. rész:
  Az érem másik, azaz eladói oldala

Aki lelkiismeretesen végigjárta a korábbi cikkekben leírt pontokat, az mostanra pontosan tudhatja, hogy milyen autót kaphat, meg tud-e azzal barátkozni, illetve milyen áron tud azzal megbarátkozni. Ezért is fontos, hogy soha ne tegyünk olyan kijelentést, hogy megvennénk az autót, hanem csak olyat, hogy érdekelne. Az azonban fontos, hogy amennyiben már második szemlét, esetleg szervizes átvizsgálást egyeztetünk, s alkudnánk, akkor azt el kell kezdeni, ugyanis nélküle a hirdetési árral fog kalkulálni az eladó, s egy átvizsgált, alapvetően hibátlan vagy a leírtnak megfelelő autó esetén mind kevesebb lehetőség van az alkura. Jellemzően 10 százaléknyi alku is lehetséges, ám ez inkább plafonnak, mint átlagnak tekintendő, ennél többre kevéssé van esély, míg keresett autók esetében, amennyiben érzik az eladók, hogy nem kell futniuk a vevők után, jóval kevesebb lehet az alkulehetőség.
Foglalót, illetve előleget adni autó esetében nem szokás, nem ez határozza meg az elkötelezettséget, ha pedig azok ellenére kötne újabb vevővel üzletet az eladó, csak újabb macerát vettünk a nyakunkba. Elég lesz papírozni a végleges adásvételkor is. Szükség lesz az adásvételi aláírásához az autó forgalmijára, törzskönyvére, s a bennük szereplő tulajdonosra is. Meg nem jelent tulajdonostól előre aláírt szerződéssel autót venni rizikó. Nyilván be lehet vállalni, sokan be is vállalják, de tudni kell, hogy komoly rizikó. Az értékesítésre adott meghatalmazás már jobb, tisztább papír, ám a legjobb, ha az autó tulajdonosától, vagy kereskedésből, számlát kapva, természetesen érvényes eredetiségvizsgával vásárolunk. Forgalmi nélküli autót venni tilos, hiányzó törzskönyveset kifejezetten nem ajánlott, bár a törzskönyv elvesztése nem zárja ki az autó eladhatóságát.

Senkit se tévesszen meg, hogy az autók törzskönyvéhez küldött tokban van adásvételi szerződés, az jellemzően elavul addigra, mire az autó újból eladásra kerül. Akad például idén bevezetett kötelező elem is, ezért a legegyszerűbb minden esetben a Használtautó.hu minden esetben aktuális adásvételi szerződését letölteni és kinyomtatni. Kényelmesség, hogy számítógéppel írhatjuk be az adatokat, így azt elég egyszer megtenni, s utána nyomtathatjuk legalább 4 példányban a szerződést. Ma ugyanis már minimum 4 példány szükséges, 1-1 példányt az eladó és a vevő is le kell, hogy adjon az okmányirodában, s egyet nyilván meg is kíván tartani.
Hirdetés
Külföldről vásárlás esetén kétnyelvű szerződésre van szükség, ennek formája, tartalma sokkal kevésbé kötött, mint a hazaié, ám az eladó és a vevő, valamint az autó adatai, s legfontosabb pontként, a szerződés aláírásának helyszíne benne kell, hogy legyenek. Amennyiben ugyanis a vásárló külföldön veszi meg autóját, akkor a regisztrációs adó megfizetésén túl átírási, hivatalos nevén vagyonszerzési illetéket már nem kell fizessen. Elég persze az is, bár tavaly év elején a díjak alaposan mérséklődtek, még ma is számottevő tételnek tekinthetők, s miként azt egy korábbi cikkben kifejtettük, hazai rendszámot szerezni nem csak nem olcsó, nem is egyszerű játék.
Míg készpénzes vásárlásnál az ügymenet jellemzően egyszerű, aki használt autóját hitelre kívánja megvenni, az közvetítőt kell, hogy beiktasson, ez esetben tehát harmadik félre is szükség van. Biztos, hogy drágább lesz, mint a készpénzes vásárlás, ám ha közben pénzünk máshol, jobban tud dolgozni, vagy munkavégzésünkhöz, kereső tevékenységünkhöz szükségünk van az autóra, akkor indokolt lehet a hitelre vásárlás, ám tudni kell, hogy a rendelkezésünkre álló pénzből nem elérhető autó finanszírozása összességében biztosan drágább lesz, mint az aktuális ára.
Teljesítmény és életkor alapján változó vagyonszerzési illeték 2012-től [Ft/kW]
kW0-3 év4-8 év8+ év
0-40550450300
41-80650550450
81-120750650550
121-850750650
Míg új autó esetén addig bele sem ülhetünk, amíg nem kötünk rá legalább kötelező biztosítást, használt autónál a megvásárláskor még él az eladó szerződése. Azt azonban ő már az eladást követő nappal felmondhatja, így a vásárlás után ajánlott is új szerződést kötni, ez az interneten keresztül nem nagy kihívás, s arra amúgy is szükség van az okmányirodában végezhető átíráshoz. Maga az átírás sem olcsó, 6+6 ezer forint az új forgalmi engedély és a törzskönyv, ezeket, továbbá a motor teljesítményétől és az autó korától függő vagyonszerzési illetéket mindenképp kalkuláljuk hozzá az autóvásárlás költségeihez. Sőt, még számos egyebet is, elvétve lehet ugyanis úgy autót venni, hogy arra egy fillért se kelljen rögtön rákölteni. Ez azonban már következő heti cikkünk témája lesz.
Autót venne és kérdése lenne?
Ne habozzon a cikk alá írt hozzászólásként feltenni, igyekszünk segíteni!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 06:51
  Permalink

  Milyen kockázattal járhat az, ha érvényes és szabályos adásvételi nélkül jutottunk használt autóhoz? Az autó átírását az eladó (közvetítője=magyar használtautós)intézte, már a nevünkön van, forgalmival, regadóval rendesen lepapírozva. Csupán KP átvételi elismervényt és átadás-átvételi jegyzőkönyvet írtunk, ill meghatalmazást, hogy intézhessék a regadót. Kicsit aggódunk..
  Válaszukat előre köszönöm!

 • 2017.10.30. at 06:51
  Permalink

  Autókereskedésben egy kiválasztott autóra a legoptimálisabb finanszírozás megtalálása érdekében addig is aláírattak a vételi szándékomról egy ” Foglaló ” megnevezésű papírt ami 10 napig érvényes.
  Időközben kiderült, hogy az eladó aki beadta a kereskedésbe az autót nem találja 2. gyári kulcsot.
  Úgy döntöttem, hogy elállok az ügylettől ( adás-vételi nem lett kötve !! csak egy foglaló papír ) a kereskedő ezt rossz néven vette, hogy ez egy gyakori eset, hogy az eladók rendetlenek és elvesztik a gyári pótkulcsot, ez nem ok hogy elálljak az ügylettől !!
  mit lehet itt tenni ??, szabályosan jár a kereskedő, hogy nincs 2 gyári kulcs, és szerinte nem jár vissza a foglaló ??? 🙁
  előre is köszönöm !

 • 2017.10.30. at 06:51
  Permalink

  Üdvözlöm!
  Úgy alakult, hogy a sógoromnak adom el az autómat, aki román állampolgár. Én viszem ki az autót, tehát addig az én tulajdonom, viszont ott majd átadom, megírjuk a szerződést, stb. A kérdésem az, hogy részemről mi a teendő: rendszámom, szerződés, stb
  Előre is köszönöm.

 • 2017.10.30. at 06:51
  Permalink

  “Amennyiben ugyanis a vásárló külföldön veszi meg autóját, akkor a regisztrációs adó megfizetésén túl átírási, hivatalos nevén vagyonszerzési illetéket már nem kell fizessen.”
  Ez nem tiszta teljesen. Ide tartozik az az eset is ha kulfoldi tulajdonostol veszem meg, de Magyarorszag teruleten esik meg a vasarlas helyszine (pl. nalam)?

 • 2017.10.30. at 06:51
  Permalink

  Kulfoldi allampolgarnak hogyan adom el az autot. Mit kell tudni ebben az esetben? Az okmanyirodahoz csak a magyar nyelvu szerzodessel kell menjek 5 napon belul?

 • 2017.10.30. at 06:51
  Permalink

  Off: Csak nekem jön elő mindig ez a rohadt favicon.ico, hogy töltsem le? Mozilla Firefox-ot használok, és az őrületbe kerget ez a sz@r! Régen nem volt, így viszont szinte nézhetetlen az oldal. Plíz tegyetek ellene! Köszi

 • 2017.10.30. at 06:51
  Permalink

  Ket välasztäsod van. Vagy vegigszopod a bürokräciät, vagy keresel egy embert aki megcsinälja neked. En egy kis 80-as audit hoztam be, reggel 6 kor odaadtam az emberemnek, delutän 4 kor lehetett erte menni, lepapirozva, rendszäm, müszaki, bizti, minden szar, magyarän mint a kulcsrakesz häz.
  Igen, tisztäban vagyok vele hogy ez nagyon nem normälis, de sajnos pont a bürokräcia utvesztöje termeli ki az ilyen bennfenteseket.
  Es akärhogy szämoltam, az en idöm nagyon dräga ahhoz hogy ilyen baromsägokkal elbaszarintsak 1 vagy ket teljes napot, netän idöpontot kerjek amit kitudja mikorra kapok, plusz a kocsin is voltak hibäk amibe nälam belekötöttek volna, näla leszarjäk mert naponta 10 kocsit visz. A velejäro idegeskedest ugye szinten megsporolja az ember.
  Igaz nem neztem utäna pontosan, de durvän 2 kiloval szämoltam a teljes bepapirozäsra es 201ezret fizettem, ebböl 108 volt a regado. Szoval nem tudom mi mennyi lett vegül reszletesen, de ha 20 ezret is fizettem csak neki mindebböl, akkor is böven megerte.

 • 2017.10.30. at 06:51
  Permalink

  Köszönöm a válaszokat, lassan összeáll a kép erről a vagyonszerzési illeték témáról.
  Egy porcikám sem kívánja a magyar hatóságokat de mivel itthon nem találok számomra megfeleő autót így nem nagyon van más választásom.

 • 2017.10.30. at 06:51
  Permalink

  Vagyonszerzési illetéket (átírást) csak abban az esetben kell külföldről vásárolt kocsinál fizetni, ha az a magyar nyilvántartásban már szerepelt!
  Vagyis, ha magyar oldalról vittek ki külföldre autót és visszakerül az országba, akkor illeték köteles!

 • 2017.10.30. at 06:51
  Permalink

  Szia Zoltán! 2012 elején vásároltunk páromnak egy autót Németországban és valóban nem kellett vagyonszerzési illetéket fizetni. Sajnos törvényszámmal én sem tudok szolgálni, de így történt. (Viszont készülj fel a hazai hatóságok elképesztően magas szintre fejlesztett bürokratikus intézkedésére, akadékoskodására és rosszindulatára.) Sok sikert! Üdvözlettel: Zoli

 • 2017.10.30. at 06:51
  Permalink

  Kedves Zoltán!

  Borzalmas, de magam sem találok rendeletet. Viszont a lényeg, hogy amennyiben külföldön vásárolja meg, s a szerződésen szerepel a külföldi vásárlási helyszín, akkor csak regisztrációs adót kell fizetnie, vagyonszerzési illetéket nem.

  Üdvözlettel,
  Katona Mátyás

 • 2017.10.30. at 06:51
  Permalink

  Tisztelt Katona Mátyás !

  Az idei évben tervezem az autócserét ami valószínűleg az EU-ból történő importból fog történni ezért számomra különösen hasznos az ön által írt cikksorozat.
  Ennek a mondatnak próbáltam utánna járni de nem találtam ilyen kedvezményt: “Amennyiben ugyanis a vásárló külföldön veszi meg autóját, akkor a regisztrációs adó megfizetésén túl átírási, hivatalos nevén vagyonszerzési illetéket már nem kell fizessen.”
  Tudna nekem ehhez valmilyen törvény illetőleg rendelet számmal szolgálni.

  Köszönettel: Sz. Zoltán

 • 2017.10.30. at 06:51
  Permalink

  Üdv! Ha az új tulajdonos családjából üzembentartónak adsz meg egyenesági családtagot akkor a vagyonszerzési illetéknek csak 75%-át kell fizetni, konkrétan a fiam nevére vettük az autót és az édesanyja lett az üzemben tartó igy egy 99-es évjáratú 74kw-os autó illetéke 33300 helyett csak 24975 volt. Születési anyakönyvi kivonat kellett az átírásnál, lemásolták és ennyi.

Vélemény, hozzászólás?