Autót vett használtan? Pihenés előtt figyeljen a következőkre!

Használtautó-vásárlási kisokos - V. rész: vásárlás utáni teendők

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Még az autóvásárlás után sem lehet pihenni, van néhány teendő, amire érdemes figyelni!

Használtautó-vásárlási kisokosunk legutóbbi, IV. részében - ha csak képzeletben is - de hosszas előkészület, modellválasztás, hirdetés- és autókeresés, valamint átvizsgálás után megvásároltuk a vágyott használt autót. Lehet végre pihenni?
Aligha, hiszen a „Gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változást” 15 napon belül be kell jelenteni egy okmányirodánál, magyarán az autót nevünkre kell íratni. Ehhez szükség lesz az autó törzskönyvére, melyet az okmányiroda el is vesz, s újat gyárt az új tulajdonos nevével (nem ingyen, 6000 forintért). Kell továbbá a forgalmi engedély, melyet szintén elvesznek, s a helyszínen újat nyomtatnak (szintén 6000 forintért). Kell továbbá a már a nevünkre szóló kötelező felelősségbiztosítás megkötéséről szóló szerződés, valamint a 60 napnál nem régebbi eredetiségvizsga is. A bürokrácia ennyivel gyakorlatilag le is tudható, nem érdemes a 15 napos határidőt túllépni, hiszen az eladó pedig 5 napon belül kell jelentse az autó eladását, így aztán még a dátum manipulálásával sem fogjuk tudni magunkat tisztázni, inkább csak még jobban besarazni. Miként legutóbbi cikkünkben is írtuk, a „vagyonszerzés” után jelentős illeték is fizetendő, egy átlagos autó névre vétele gond nélkül lehet 50-100 ezer forintos tétel.
A Használtautó-vásárlási kisokos további cikkei
 1. Használtautó-vásárlási kisokos - I. rész:
  Honnan, milyen autót vegyünk, mi legyen a régivel?
 2. Használtautó-vásárlási kisokos - II. rész:
  Hirdetéselemzés, kapcsolatfelvétel, viselkedési trükkök
 3. Használtautó-vásárlási kisokos - III. rész:
  Átnézendők, átvizsgálás, óraállás-ellenőrzés
 4. Használtautó-vásárlási kisokos - IV. rész:
  A végső döntés és az alku, a vásárlás és a papírmunka
 5. Használtautó-vásárlási kisokos - VI. rész:
  Az érem másik, azaz eladói oldala


Nem csak erre, néhány alapvető szervizműveletre is érdemes pénzt tartalékolni, pláne akkor, ha nem kapunk teljesen meggyőző, hiteles, számlákkal vagy gyári rendszerrel igazolt szervizmúltat. Szíjas vezérlésű autóknál - ha nem egyértelmű, hogy mikor cserélték a vezérműszíjat, azt és tartozékait érdemes kicseréltetni, komoly, könnyedén gazdasági totálkárt okozó motorhiba előzhető meg általa. Olajat, olajszűrőt, de még levegő- és pollenszűrőt is érdemes cserélni, ha nem tudjuk, mikor volt, ha pedig tudott, általában aktuális is szokott lenni. Egy nem is komoly szervizelés, csupán karbantartás is 100 ezer forintos összegre rúghat, s akkor még nem beszéltünk arról, hogy jó eséllyel friss abroncsokat is érdemes lehet egy használt autóra venni, téliek esetén például Téligumi-tesztünkön láttuk, hogy nagyon gyenge tud lenni a koros abroncs.

Ha casco biztosítást kötünk, akkor az autón lévő esetleges apró sérüléseket (különösképp a lökhárítókon és az egyéb műanyag alkatrészeken) ajánlott megcsináltatni, hogy a szemlén azokat ne „sérültnek” vegyék fel, úgy ugyanis egy esetleges kár esetén utánuk nem, vagy csak jelentősen csökkentett összeget térítenének. Ugyancsak ajánlott az esetleges új védelmi rendszereket a biztosítás megkötése előtt beépíttetni, hogy azok alapján már kedvezményeket adhassanak a biztosítók. Amennyiben az autóban korábbi, távirányítós riasztó volt, érdemes lehet azt átprogramoztatni, hogy másolt távirányítóval semmiképp se működhessen.
Hirdetés

Ha megvan az átírás, megvan a szervizelés, illetve az aktuális kötelező karbantartás, beépítésre kerültek az új védelmi rendszerek, a casco megkötése előtt érdemes lehet még egy alapos autókozmetikára, polírozásra és kárpittisztításra is költeni. Annak köszönhetően ugyanis a biztosító értékbecslője akár százezrekkel többre értékelheti autónkat, azaz, ha ellopják, akkor jelentősen nagyobb kártérítésre számíthatunk. Persze utóbbira nem csupán az említett vészeset miatt, hanem azért is ajánlott költeni, hogy minél inkább újszerű legyen a frissen vásárolt használt autónk. Ez persze már tényleg csak hab a tortán, ami azonban mindenképp fontos, az az alapszervizelés, ha kell, a szíjak cseréjével, s mindenképp a szűrők és az olaj frissre váltásával. Ha nem tudjuk, hogy mikor cserélték őket, az összes többi üzemi folyadékot, a hűtőrendszer kenéséért is felelős hűtőfolyadékot, valamint a fékolajat is cseréltessük ki. Utóbbiak szinte filléres tételek, legalábbis ahhoz képest, hogy mi minden múlhat rajtuk.

Aki jól választott autót, az a vásárlás utáni alapszervizelést követően jó eséllyel hosszú ideig fogja tudni autóját gondmentesen használni. Főként az, aki a vásárlás, pontosabban még a nézelődés során a kiszemelt modell típushibáit is kiderítette, s azokat autóján kezeltette. Nem kell ugyanis azoktól feltétlenül megijedni, csupán orvosolni kell őket, hogy ne okozzanak nagy galibát, hanem megmaradjanak apróbb probléma szintjén.
Bölcs tanács továbbá, hogy nem olyan autót érdemes keresni, amelyre „egy fillért sem kell költeni” vásárlás után, hanem olyat, amelyre belátható összeget kell fordítani. Utóbbi ugyanis jó eséllyel kisebb csalódást, hosszú távon jó eséllyel szerényebb költségeket fog okozni.
Autót venne és kérdése lenne?
Ne habozzon a cikk alá írt hozzászólásként feltenni, igyekszünk segíteni!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 06:33
  Permalink

  Annyiban kiegészíteném az átírás menetével kapcsolatosan, hogy a vevő nem minden esetben kap törzskönyvet az eladótól. Mivel, ha a vevő autókereskedőtől vette a járművet, és a kereskedő a forgalmi hátoldalába be van jegyezve, tehát tulajdonosként szerepel a forgalmiban, ebben az esetben a törzskönyv passziválva lett. Ez hivatalos, ez ún. egyszerűsített átírás a kereskedő számára. Tehát amikor a kereskedő vesz egy járművet, és tulajdonosként bejegyzi a forgalmiba az okmányiroda, a törzskönyvet elveszi és passziválja, és most jön a lényeg: új törzskönyvet nem állít ki a nevére. Tehát a kereskedőnek nincs törzskönyve hozzá, de az autót így adhatja el, mivel a vevőtől nem kéri majd a hatósági ügyintéző átíráskor, mert látja a forgalmiból, adásvételiről, és a hatóság számítógépes rendszeréből is, hogy az eladó bejegyzett autókereskedő. Ez abban az esetben érvényes tehát amikor a kereskedő hátul szerepel a forgalmiban tulajdonosként. (amennyiben az első oldalon szerepel tulajdonosként a kereskedő , abban az esetben új forgalmi lett kiállítva a kereskedő számára bármilyen ok miatt, ebben az esetben új törzskönyv is jár a forgalmihoz) de ez a ritkábbik eset.

 • 2017.10.30. at 06:33
  Permalink

  Tisztelt Katona Mátyás!

  A fékOLAJ nem olaj, hanem FOLYADÉK és semmi köze az olajakhoz, ezért hibás és félvezető is a név, főleg egy autós újságíró tollából. Kérem jegyezze meg hogy az fékFOLYADÉK és alkohol alapú nem olaj alapú.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9kfolyad%C3%A9k

  “Amikor fékfolyadékokról beszélünk, a fékolaj megnevezés megtévesztő lehet, mert a legcsekélyebb motorolaj szennyeződés is tönkreteheti a fékberendezés gumialkatrészeit.”

Vélemény, hozzászólás?