Autótüzet fáklyával oltani? Lehetséges!

Tűzpróba: Fire Stryker impulzus-oltó

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Hivatalos nevén tűzoltófáklya a Fire Stryker impulzus-oltó. Biztonságos körülmények között, de valódi autótűzzel tettük próbára. Tette a dolgát.


Itthon személyautóban nem, csak teherautókon, illetve a 9-nél több személy szállítására képes buszokon kötelező felszerelés a tűzoltó-készülék. Ennek ellenére erősen ajánlható, hogy legyen bármely személyautóban, ahogyan lakásunkban is. Én a magam részéről otthonra már korábban vettem, autómba viszont csak most, miután múlt héten felgyújtottunk egyet. Szerencsére csak a teszt kedvéért. Létezik ugyanis egy viszonylag új fajta, de azért már évek óta kapható úgynevezett impulzus-oltó, ami a hagyományos tűzoltó-készülékekkel szemben nem hagy szennyeződést, lejárati idő nélküli, illetve sokkalta kisebb és könnyebb is. Fontos kiemelni, hogy ezek nem helyettesítik a tűzvédelmi előírásokban meghatározott készülékeket, kiegészítésként azonban erőteljesen ajánlhatók. Gondoljunk csak bele: a buszoknál jellemzően a sofőrfülkében van a tűzoltó-készülék, a tűz pedig általában a faruknál elhelyezett motorterükből indul.
Hirdetés

El is jutottunk a Fire Stryker készülékek egyik legjelentősebb előnyéhez: méretükből adódóan motortérben, de akár a műszerfalak alatt is rögzíthetők, 300 Celsius fok felett pedig maguktól aktiválódnak és elkezdik a tűz oltását. Na persze, de ki meri ezt próbára tenni? A millió egyéb mellett a Fire Strykert is áruló Kauf-Fer Kft. nem csupán néhány tesztpéldányt adott nekünk, hanem egy bontásra érett autót is. Annak felgyújtása, pontosabban a szakszerű gyújtás és a tűzoltósági felügyelet leszervezése már igényelt néhány tucat telefonálást, de egyszer csak ott álltunk a Ferihegyi Repülőtér (mai teljes nevén Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) területén egy faceliftes Opel Corsa A mellett. Hátunk mögött két nem szerény tűzoltóautóval, körülöttünk profi tűzoltókkal, mi pedig már be is raktuk a Fire Stryker nagyobbik verzióját a hozzá adott rögzítővel a Corsa gépháztetejének egyik résébe.
Kétféle "kiszerelést" választhatunk, a kisebbik (az ESP 004) kb. 40, míg a nagyobbik (az ESP 005) mintegy 100 másodpercig ad oltóanyagot. Nem kérdés, hogy utóbbit érdemesebb megvásárolni, míg ugyanis a kicsi is 9, a nagy csupán 10 ezer forint. Legalábbis a mostani (remélhetőleg az autókéhoz hasonlóan tartós) akció szerint. De elindult-e magától az oltás? El! És ez elegendő arra, hogy fékezze a tüzet. A teljes oltáshoz azonban magára a tűz fészkére kell irányítani az oltóanyagot. Ez nyilván megfelelő körültekintést igényel. Például a gépháztetőhöz csakis megfelelő kesztyűben nyúljunk, ha már lángol alatta valami.
Miként egy hagyományos (porral vagy habbal oltó) tűzoltó-készüléket is ki kell biztosítani, úgy a Fire Stryker is igényel némi indítást. Igaz, nem több és nem is nagyon más ez, mint egy gyufa meggyújtása. Onnantól kezdve jön belőle a kálium-nitrát alapú oltóanyag. Hozta a 9, illetve 10 ezer forintos "készülék" az általa ígért oltási időt, de ami még fontosabb: valóban el tudta oltani a kezdődő motortértüzet. Képes volt erre a referenciaként bevetett 1 kilogramm töltőanyagot tartalmazó, fél percig sem üzemelő porral oltó is. Viszont már az 1 kilogrammosnak nevezett poroltó is jóval nagyobb és nehezebb, mint a tovább oltó Fire Stryker. Míg utóbbit gond nélkül el tudjuk helyezni az autó utas-, vagy motorterében is, előbbi már fájóan sok helyet foglal - jellemzően a csomagtérben.
Hogy a tűzoltókészülék ajánlott az autóba, az biztos, de mindenre ez sem lesz elég. Míg egy kezdődő tüzet még éppen meg lehet fogni kézi tűzoltókészülékkel, ha a tűz már továbbterjed az utastér felé, azt csak profi tűzoltók fogják megfékezni, autónk pedig percek alatt a lángok martalékává válhat. Akkor is jól jön persze egy tűzoltókészülék, ha a lángok az utastérben, például a műszerfal alatt csapnak ki. Akár azért, hogy azt teljesen elfojtsuk, akár azért, hogy gyerekünket a hátsó ülésről még ki tudjuk venni. Természetes persze, hogy utóbbi az elsődleges, de ha többen is vagyunk, egyszerre akár a tüzet is fékezhetjük.
Fontos, hogy a tűz megfékezése közben is ajánlott valakinek a tűzoltókat értesítenie. A láthatólag sikeres tűzoltás után is vissza kell ugyanis hűteni annak helyét/környezetét, hogy az ne gyulladjon vissza. A 105-ös szám hívását tehát nem fogja megspórolni a Fire Stryker sem, azonban méretével és azzal, hogy nincs lejárati ideje, abszolút beszerzésre ajánlott tétel. Ezt nem csak mi találtuk így, hanem az utastértüzünket megfékező tűzoltók, köztük Nagy Balázs tűzoltó őrnagy, a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka is. Egy kigyulladó autó percek alatt a lángok martalékává válhat, menthetjük a menthetőt a minél hamarabbi tűzoltással, és persze azzal is, ha nem szórunk mindent össze homokkal vagy habbal.
A lángoló autó hatásos marketingeszköz volt, nyilván ezért is ajánlotta fel a Kauf-Fer Kft. Akik részt vettünk a forgatáson, rögtön ki is használtuk a mostani akciót, vásároltunk néhányat a nagyobb, a kicsinél sokkalta jobb ár/érték arányú Fire Strykerből. Ne legyen rá szükség, de jó ha van. Persze tudjuk, olyan ez, mint a bikakábel. Akinél van, az előbb vagy utóbb, de használni fogja. Vélhetően komolyabb kárt megelőzve, sok fölösleges költséget megspórolva.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 04:57
  Permalink

  Övet mindig bekötöm … Remélem soha senki nem fog rászorulni ezekre a dolgokra ,de ha már itt tartunk az egy kis izé amit betettek a motortérbe hogy majd jól eloltja a tüzet nem nagyon vált be mert még a motorháztető is elkezdett felpúposodni mikor égett … Szóval ezek alapján kellene bele legalább 4-5 ilyen cucc különböző helyekre hogy hatékony legyen .

  Egyébként meg fizetem a cascot szóval …. 😀

 • 2017.10.28. at 04:57
  Permalink

  Ne szaladj…az öved se kapcsold be… iktasd ki a légzsákot is…soha ne szorulj ezek segítségére… meg a dagi tűzoltóéra se… meg a nem dagiéra se

 • 2017.10.28. at 04:57
  Permalink

  A legfontosabb igazából az, hogy legyünk tisztában azzal, hogy tűz esetén nagyon sok menthető az azonnali oltással, ehhez ez az eszköz sokkal praktikusabb, mint egy sokkalta nagyobb, kevesebb ideig tartó, lejárati idővel rendelkező poroltó. Nem is a termék a lényeg, hanem az, hogy miként elsősegélycsomag is van az autóban, a tűzoltókészülék is nagyon hasznos tud lenni.

 • 2017.10.28. at 04:57
  Permalink

  Tényleg jó cucc, de ez a cikk a szokásos katasztrófa:D Nem számoltam, hogy cikkben és a videóban hányszor hangzik el, hogy ez kell és mennyibe kerül, persze akciós is mert manapság minden az. Azt is megtudtuk, hogy kettőt még jobb venni. Persze, hogy egész sokféle engedéllyel rendelkezik, több autóban alapfelszereltség és egyébként nem áll nyomás alatt, az mintha természetes lenne. Az oltóanyag mivoltára már csak egy véletlenszerű sorocska utal, az meg, hogy ez mégis milyen varázslattal vagy kémiai reakcióval oltja a tüzet, egy az egyben kimaradt. Csak vegyed, vegyed, vegyed…
  Nehéz eldönteni, hogy az író ilyen hülye vagy a olvasót nézi annak 😀

Vélemény, hozzászólás?