Az Android is beköltözik az autókba

Itt az okostelefonos Android operációs rendszer autókba szerelt változata

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az Apple és a Windows után a Google is elkészítette saját fedélzeti rendszerét. Az oprendszer-háború így már az autóiparra is kiterjed.


Az Apple a Genfi Autószalonon mutatta be CarPlay nevű rendszerét. Közben a Windows is előállt a saját változatával, ami az Apple verziójával szemben többféle mobil eszközt is be tud fogadni. Az Apple legnagyobb riválisa, az okostelefon-piac 80 százalékát lefedő Google most leplezte le az Android autós kivitelét. Az Android Auto lényege, hogy a sofőrök ne az okostelefont tartsák kézben, hanem az autójuk kormányát. A telefonálás és a navigáció irányításához hangvezérlés és a kormányon elhelyezett gombok jelentik a biztonságos megoldást. A telefon USB-n keresztül tud csatlakoznia a kocsiban, töltődik, ha kell, és közben a legtöbb funkciója leegyszerűsítve működhet a központi színes kijelzőn.
Hirdetés


A videó alapján elég jónak tűnik a valóban szükséges vezetés közbeni funkciókat működtető felület. A telefon figyelemelterelő nyomogatása helyett az Android Auto felolvassa az emailt, vagy az sms-t a sofőr pedig hanggal tud rögtön válaszolni is. Az androidos autók központi kijelzőjén természetesen futni fognak a telefonokról ismert alkalmazások. Az Android Auto honlapján[/url] már most megneveznek több autógyártót, amelyek integrálni fogják a rendszert. Ezek között szerepel a Fiat-Chrysler csoport, a Volkswagen konszern, a General Motors, a Renault-Nissan szövetség, a Honda, a Hyundai és a Kia, a Ford, a Mazda, a Mitsubishi, a Subaru, a Suzuki és a Volvo. Ami ennél érdekesebb, hogy van több gyártó, amely korábban az Apple rendszerére is rábólintott, ők a Ford, a General Motors, a Honda, a Nissan és a Volvo. Az első autó amiben az Android megjelenik az idei modellévű amerikai Hyundai Sonata lesz
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?