Az Autobest szerint a Dacia Duster a legjobb vétel

A Dacia Duster nyerte az Autobest 2011 címet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A kelet-közép-európai Autobest zsűrije a Dacia Dustert nyilvánította a piac legjobb vételének.

A 2000-ben alapított Autobest már 15 országot (Bulgáriát, Horvátországot, Macedóniát, Szlovákiát, Csehországot, Kis-Jugoszláviát, Törökországot, Romániát, Ciprust, Lengyelországot, Ukrajnát, Szlovéniát, Oroszországot, Görögországot és Magyarországot) képviselő 15 fős zsűrije Európa második legjelentősebb, független, autós szervezeteként csaknem 300 millió potenciális vásárlót képvisel. Az évente odaítélt Autobest kitüntetéshez a zsűri 13 kritérium alapján oszt pontokat. Miként a helyi vásárlóknál, úgy a díjazásnál is az ár a leginkább hangsúlyos. Az összességében kiosztható 240 pontból 60-at az ár alapján ítélnek meg a a zsűritagok, további 20-20 pont adható a márkakereskedői hálózat, a szervizháttér és az alkatrészellátás, a fogyasztás, a variálhatóság és a csomagtérméret alapján. Az előbbiek ugyanis fontosabbak a helyi és a környező piacokon, mint az összességében 30 ponttal jutalmazott technológia, kezelhetőség, menetdinamika, környezetbarátság, de egyre többet számít az önmagában szintén 30 pontra esélyes dizájn.
Ez évben a 15 zsűritagból 10, köztük a magyar Boros Jenő is a Dacia Dustert találta a piac legjobbjának. A pontok 24 százalékát elnyerő, azaz 24 százalékos Autobest-indexet mutató Duster komoly ellenfele volt az Opel Meriva, mely a pontok 22,8 százalékát tudhatja magáénak, a dobogó harmadik helyén pedig 19,9 százalékos pontaránnyal a Renault Fluence áll. A Duster nem csupán a zsűrinek, a vásárlóknak is nagyon bejön, ezt jelzi, hogy Kismartoni Péter, a Renault PR igazgatója elmondása alapján a benzines és a dízel változatokra is egyaránt 10 hónap körüli a várakozási idő, egyelőre nem tudnak kellő mennyiséget termelni. Jó hír, hogy jövőre újabb gyárakban is megkezdődik a gyártás, mely így utolérheti majd a keresletet.
Az Autobest díj mellett kiosztásra került az Ecobest díj is, melyet logikusan a leginkább életképes elektromos autó, azaz a Nissan Leaf nyerte el.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?