Az autógyártók hazudnak neked, az új Civic a bizonyíték!

Honda Civic Sport e:HEV teszt: így eszik 4 litert egy 2,0 literes, négyhengeres élményautó

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ilyen nincs, és mégis van: minden háromhengeres konkurensét leveri városi fogyasztásban az új Civic, teszi mindezt egy 2,0 literes szívómotorral és 184 lóerővel, korunk egyik, ha nem a legjobb hajtásláncával. Íme az autó, ami újraírja a szabályokat.

A HR-V után nagyon vártam a Civicet, már abban is nagyon tetszet az e:HEV rendszer, ám érdekelt, hogy mire képes mindez a megemelt Jazz helyett egy úgymond autószerű autóban. És lássuk be, erre a Civicnél jobb példát keresve sem találhatunk. Az elődmodell számomra kicsit túltolt megjelenését egy jóval visszafogottabb, határozott, de felnőttes látványra cserélte, kategóriatársaihoz hasonlóan nőtt is, ám velük ellentétben kidobta az 1,0 literes kerregőt: cserébe a motorválaszték kizárólag a tesztalany orrában is megtalálható, 2,0 literes benzinmotoron alapuló hibridre szűkült.
Hirdetés
Így bizony, abban a korban, amikor más gyártók már a hétüléses modelljeikbe is három hengert tuszkolnak a kibocsátási kvótára hivatkozva, akkor jön a Honda, és belever egy kétliteres erőforrást a mindösszesen 1,5 tonnás, 4,55 méter hosszú és 1,8 méter széles Civicbe, amelynek 2,73 méteres tengelytávolsága és viszonylag síkra formázott hátsó ülése ellenére is inkább négy fő a célközönsége, minthogy öt. Ráadásul az a 2,0 liter úgy ennyi, hogy annak is érződik, sőt, még többnek is, de erre majd visszatérünk. Sokkal fontosabb ugyanis egy kicsit csámcsogni még ezeket az adatokat, és elgondolkozni: néhány generációval ezelőtt a szedán Civic is rövidebb volt ennél a már-már Audi A5 Sportbackre, vagy ha úgy tetszik BMW 4 Grancoupéra emlékeztető sziluettnél. A Honda ugyanis lényegében ezt is újraértelmezte a 11. generációra, és ahogy a motorváltozattal is egy mindenkinek optimális középutat választott, úgy karosszéria terén is ugyanezt lépte meg. Az új Civicbe már legelőször beülve is egy nagyon kellemes érzés fogott el. A közepesen kemény ülésekben ülve, a kellemes fogású és ideális kivágásokkal rendelkező körmánykereket megszorítva mintha hazaértem volna, én mindig is az ehhez hasonló, feszesen kényelmes autókat szerettem. Erre tett rá még egy lapáttal az óracsoport, amely tökéletesen találta el az arany középutat a digitális és az analóg világ között. Bal oldali analóg sebességmérőjét ugyanis egy nagyjából 7 colos, ám tűéles képernyő egészíti ki jobbról, amely egy másik, ugyanolyan dizájnnal rendelkező teljesítményszint-mérőt szimulál, és annak belsejében is adatokat jelenít meg, nem csak a két "óra" között. Ugyanígy magaménak éreztem a kezdetektől a csak 9 colos, de legalább szép és gyors központi képernyőt, amely bár tabletként áll ki a műszerfalból, de legalább nem csúfítja el az egész dizájnt, és nem zabálja fel a fontos fizikai gombokat. Valódi tekerőkkel és gombokkal bírható ugyanis működésre az alapáras, kétzónás digitklíma, ami az egész műszerfalon végigfutó, a belteret tovább szélesítő, méhsejtmintás ráccsal díszített szellőzőkből árasztja a kívánt hőfokot.
Hirdetés
A beltér ráadásul nem csak széltében tágas: elöl remek a fejtér és a lábtér is, ám ez főként az alacsony üléspozíciónak köszönhető: a Hondánál nem akarják SUV-nak látszatni az alacsonyabb modelljeiket is, és ez így van jól. Még így, alacsonyan ülve is jől látszik viszont az autó hosszú orra, amitől még nagyobb és komolyabb jármű hatását kelti a Civic. Ezzel szöges ellentétben állnak a vékonynak tűnő oszlopok, amelyektől meglepően jól kilátni belőle, nyilván nem a '90-es évek üvegház-modelljeihez képest, de a mai mezőnyben mindenképp. Hátra két szellőzőnyílás és két USB-A töltőhely jutott, a két pohártartós könyöklő viszont nem a legjobb helyre került, de ettől még teljesen élhető a végeredmény, a térérzet kompenzálja az utasokat. Még egy sorral hátrébb már csak a csomagtartó marad, amely számomra az autó egyetlen, aprócska csalódása. A jelzővel persze a probléma volumenére gondoltam, nem pedig a puttony méretére, ez utóbbi ugyanis 410 literes, tehát a kategóriájában nagyon is korrekt. Ám a praktikum szempontjából a nyílás formája is számít, ezt pedig aligha lehetne pozitívumként értelmezni, főleg egyes elődök, például a legendás UFO Civic (használttesztjét ide kattintva találod) fenomenális variálhatósága fényében.
Hirdetés
Itt ugyanis egy hatalmas lépcső fogad a puttony közepén, így már az ülések ledöntése nélkül sem sík a padló. Ha előrebillentjük a 60:40 arányban dönthető támlákat, akkor 1220 literes rakteret kapunk, ami az autó és a hátsó utasoknak szánt hely terjedelme miatt éri el más gyártók összességében kisebb, konkurens modelljeinek a praktikumát. Ennek ellenére az összhatás kellemes, szimpatikus apróság a kalaptartó érdekes megoldása, és hatalmas a csomagtér nyílása is. A Civic másik végén viszont ott figyel csendesen a legfontosabb részlet, ami mindenért kárpótol: a motor, akarom mondani hajtáslánc. Amikor először beülsz, akkor mintha visszarepültél volna az időben, hiszen egy szép orgánumú, kellemes gázreakciójú, alul nyomatékos, fenn pedig erős motort kapunk, ami mentes a dízelek traktoros kerregésétől és a háromhengeresek butácska járáskultúrájától is. Óvatosan használva egy másik arcát mutatja: kellemes, csendes, valódi hibrides suhanása a maga területén legalább ugyanakkora szám, mint a sportos használat kiegyensúlyozottsága, ráadásul mindezt felháborítóan alacsony fogyasztással teszi, legalábbis városban és országúton. Előbbi (városi) körülmények közt kényelmesen marad 4 liter alatt, még odalépegetősebb használattal sem fog 6 fölé menni, utóbbi esetben (országúton) pedig stabilan 5 liter környékével megelégszik. Egyedül autópályán érződik meg a 2,0 literes lökettérfogat-hátránya, ott 7 és 7,5 liter közt mozog az étvágya, természetesen a jobb lábad nehézségétől függően. Manapság szinte felfoghatatlanul jó bolt az ilyesmi, gondolhatnád. Már-már túl szépnek is tűnik ahhoz, hogy igaz legyen. Egy ennyire jó, ennyire nagy motor egyrészt nem ehet ennyire keveset, másrészt ha ezt lehet, akkor a többi gyártó miért teszi a háromhengeres kávédarálókat a kategóriatársakba? Hát azért, mert amíg a többi gyártó hazugsága, hogy csak a downsizing útján lehet megfelelni, addig a Honda az érzékszerveidet veri át.

A 143 lóerős benzinmotor ugyanis az esetek jelentős többségében nem hajt, csak áramot termel, te pedig egy 184 lóerős, 315 newtonméteres villanymotor erejét élvezed, ezért olyan sok a nyomaték és ezért olyan egyenletes a húzás.

Városban konkrétan csak a villanymotor tekeri a kerekeket, a benzines erőforrás pedig csak nagy sebességnél veszi át a hajtást, amikor váltó nélkül, egysebességesként veszi át a leghosszabb fokozat szerepét, nem is kell rendszerteljesítményről beszélni, hiszen a motorok nem hajtanak együtt. Hogy mindez miért válik hazugsággá egyszerű megtévesztés helyett? Hallgasd meg az Atkinson ciklusú szívómotor kellemesen duruzsoló hangját, ami minden odalépéskor klasszikus, többfokozatú váltót imitál, hogy elfedje a villanymotor egyenletességét. Ám a vezetési élmény több a motornál, ezzel pedig el is érkeztünk ahhoz a részhez, amikor a Civic Sport nem csak meggyónja, de jóvá is teszi a bűnét. A futómű ugyanis maga az őszinte feszesség, a 18 colos, vékony küllős, fekete felnikre húzott 235/40-es abroncsok tapadása is éppen elegendő élményt ad, még elsőkerék-hajtással is meg lehet mozgatni a fenekét, ha az ember nagyon akarja. Félreértés ne essék, versenyautó nem lesz, arra ott a Type-R, de összességében számomra kijön a sportos összhatás. Nem a korosodó generációk kályhacső-kipufogós hülyegyerekautó értelmében, sokkal inkább egy felnőttesebb, de még mindig játékosnak és könnyűnek ható autó képében. Igazából a 7,9 másodperces 0-100 és a 180 km/órás végsebesség is pont elég, főleg az azonnali gázreakcióval és a villanyautós nyomatékkal. Ráadásul mindez a mai árakat elnézve egyáltalán nem is drága. Persze, elsőre fájóan hat a 12,7 milliós alapár, ám ez csak azért van, mert nincsen kismotoros, fapados változat a Civicből. A "legalapabb", Elegance névre keresztelt változat is ugyanezt a hajtást kapja, de jár adaptív tempomat, LED fényszórók, tolatókamera parkradarokkal, két fűthető ülés, kulcs nélküli nyitás és indítás, illetve az Android Auto és Apple Carplay támogatás is. A képeken látható Sport szinttel 13,2 millióért a vagányabb külső mellett a vezeték nélküli telefontöltő is bekerül az extrák közé, a csúcsnak számító Advance szinten pedig már teljesen digitális, 10,2 colos műszeregység, fűthető bőrkormány, panorámatető, adaptív fényszóróvezérlés és egy 12 hangszórós Bose hifi indokolja a 14,5 milliós árat. A tesztautóra a Sport szinten felül kizárólag ez a látványos kék fényezés került, így szinte kereken 13,5 milliót kóstál. Ennyiből aligha válogatsz össze bárhol máshol egy ennyire jó csomagot, főleg nem 2,0 literes, négyhengeres motorral. Persze, a motor adta élmény csak gondosan megszerkesztett illúzió, ám minden más olyan remek a Civicben, amilyennek tűnik, és így igazából üres kötekedés marad minden rossz, amit erre az autóra rá lehet húzni. Még mindig jobb hazugság ez, minthogy érjem be a háromhengeressel a csúnya, gonosz Euro-normák miatt.
Értékelés
Pozitív
Zseniális hajtáslánc, alacsony fogyasztás, remek stílus, tágas beltér, korrekt méretű csomagtartó
Negatív
Csomagtérpadló lépcsője
Árak
Tesztmodell alapára
13 199 000 Ft (2022.11.09.)
Tesztautó ára
13 499 000 Ft (2022.11.09.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1993 cm3
Teljesítmény:
135 kW (184 LE) 6000 1/min-nél
Nyomaték:
315 Nm 4500 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7,9 s
Végsebesség:
180 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
5,0 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4551 mm
Szélesség:
1802 mm
Magasság:
1408 mm
Saját tömeg:
1533 kg
Össztömeg:
1930 kg
Tengelytáv:
2734 mm
Karosszéria-kivitel:
ferdehátú
Csomagtér:
410 l
Belső szélesség elöl:
1520 mm
Belső szélesség hátul:
1490 mm
Belmagasság elöl:
920-1010 mm
Belmagasság hátul:
910 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
250 mm
Ülőlap hossza elöl:
510 mm
Ülőlap hossza hátul:
520 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1320 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1040 mm
Csomagtér magassága:
500-730 mm
Csomagtér hossza:
920 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1620 mm
Raktérnyílás szélessége:
1170 mm
Raktérnyílás magassága:
1010 mm
Motor és váltó
Motor:
Benzin
Motorosztály:
Euro 6
Hengerűrtartalom:
1993 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
fokozatmentes automata sebességváltó
Nyomaték:
315 Nm 4500 1/min-nél
Teljesítmény:
135 kW (184 LE) 6000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
180 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7,9 s
CO2-kibocsátás:
113 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
5,0 l/100km
Fogyasztás a használónál:
5,8 l/100km
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2022.11.10. at 20:20
  Permalink

  Inkább a cikk címe hazudik szerintem.
  Mert az olvasható ki a cikkből, hogy vegyes használatnál inkább 6 liter körül van a fogyasztása.
  Pont mint a peugeot 5008-asomnak, ami 7 személyes, sokkal nagyobb a kasznija, NEM HIBRID és sokkal magasabb építésű. Ja, és automata váltós.
  Akkor mitől kellene itt hanyattesnem???????

  (Aki azt mondja, hogy 2 literes motorral 4 l az átlagfogyasztása, az hazudik szerintem. Az, hogy 50-es tempónál országúton annyit eszik meg nem érdekel senkit.)

  • 2022.11.12. at 09:53
   Permalink

   E220 kézi 6 4,5 liter 140-nél. Egyébként a 7-7,5l pályán még mindig egész vállalható egy kétliteres benzinestől. A gond azzal van amikor eladnak mondjuk egy outlandert 1,5 literes fogyasztással, ami az első 40 városi kméteren igaz, de ha kimész pályára 10-12l. Ez ugyan akkora humbuk mint amit a VW csinált a dízeleivel, vagy mint a start-stop.

    • 2022.11.17. at 13:12
     Permalink

     Akkor biztos rosszul mért a computer te már csak tudod… a lényeg az hogy egy autó 5litert eszik 20 évvel ezelőtt is elérhető technológia volt, nem ebben kell mérni a fejlődést. Pontosabban a visszafejlődést lehet a benzinzabáló akkucipelő suv-oknál, de azokhoz képest ez a Honda relatíve értelmezhető konstrukciónak tűnik

     • 2022.11.17. at 16:26
      Permalink

      Egy frissebb 220 CDI kb. 100 km/h sebességnél eszik 4,5 litert, nem 140-nél.

      youtube.com/watch?v=QQXCFb6tZNo

      Az 5 literes fogyasztásról meg ennyit :

      youtube.com/watch?v=MXZ_PQLFOqc

  • 2022.11.15. at 13:28
   Permalink

   “Pont mint a peugeot 5008-asomnak”

   A 150 lóerő feletti automata benzines 5008 átlaga 8,19 liter :

   spritmonitor.de/de/uebersicht/36-Peugeot/1174-5008.html?fueltype=2&power_s=150&gearing=2&powerunit=2

   Ugyanez dízelben 7+ liter :

   spritmonitor.de/de/uebersicht/36-Peugeot/1174-5008.html?fueltype=1&power_s=150&gearing=2&powerunit=2

   “Az, hogy 50-es tempónál országúton annyit eszik meg nem érdekel senkit.”

   Egyrészt 50-es tempónál többet eszik, mint 70-80-nal, másrészt rajtad kívül ilyet nem állított senki.

 • 2022.11.12. at 23:26
  Permalink

  Jobban kell figyelni, senki nem írt 4 literes átlagfogyasztásról. Az a városi fogyasztásra mért adat, a hibridek ebben erősek. Országúton 5 liter körül esznek a 2 literesek már évek óta, ebben semmi meglepő nincsen.

 • 2023.01.02. at 14:20
  Permalink

  A “sport” és az alap “elegance” felszereltség között fél millió forintot csupáncsak a vezeték nélküli mobil-töltővel indokolja a cikkíró, meg valami homályos fogalommal: “vagányabb külső”. Abba a vagányabb külsőbe biztos kell lenni valami vonzónak, mert egy töltő roppant kevés fél milláért.

Vélemény, hozzászólás?