Az elektromos töltőhálózat itthon is rohamtempóban bővül

Meglepő eredménnyel zárult a Magyar Közút villanyautós kérdőíve

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Magyar Közút és az MVM Mobiliti Kft. hosszútávú együttműködése kapcsolja majd be Magyarországot az európai közlekedési hálózatba, ehhez készítettek kérdőíves kutatást. Mutatjuk, hogy milyen eredményeket hozott az online felmérés.

A válaszadók visszajelzései alapján területi különbségek is akadnak hazánkban: a Zala megyei kitöltők nagyon aktív villanyautó-használók, a Békés és a Hajdú-Bihar megyeiek érdeklődnek a legkevésbé, a Borsod, Szabolcs, illetve Heves megyében élők pedig - ha épp foglalt a kiszemelt töltő - a többi megyéhez képest nagyobb eséllyel mennek másik töltőpontra a várakozás helyett. Annak ellenére, hogy a töltők földrajzi lefedettségével a válaszadóknak csak kevesebb mint negyede elégedett, a foglaltsággal viszonylag ritkán van probléma.

Ez azt jelenti, hogy csak terület szempontjából kevés a töltő, a hazai villanyautóparkot kiszolgálja a jelenlegi hálózat.

A visszajelzések alapján a tölteni kívánó villanyautósok maximum 10 percet várnak egy-egy töltőállomáson foglaltság esetén. A válaszadók döntő többsége megérkezés után amint lehet, töltőre teszi járművét és ha teheti, mindig teli akkuval indul útnak, így csak a töltéseik egyharmadát végzik publikus töltőkön. Ezzel lehet összefüggésben az is, hogy a villanyautósok a kevesebb hellyel rendelkező, de sűrűbben elhelyezett töltőknek örülnének jobban a ritkábban telepített, de akár 20-30 autót egyszerre kiszolgáló töltőcentrumok helyett.
Hirdetés
A válaszadók - nem meglepő módon - azzal is tisztában vannak, hogy a hagyományos autókhoz képest az elektromos járművük töltési ideje hosszabb. Ha éjjel, otthon, vagy annak közelében töltenek, akkor még akár egyszerűbb is lehet az élet, mint a kútra rohangászva, de többségüket a töltési idő még hosszabb utak közben sem zavarja őket, ha ezt az időt hasznosan tudják eltölteni.

A válaszok alapján a legfontosabb hogy a töltőpontokon legyen megfelelő közvilágítás, mosdó és ivóvíz, illetve térfigyelő kamera.

A legnépszerűbb extra szolgáltatás-ötletek az autó- és ablakmosó, a porszívó és a kompresszor voltak. A technológia fejlődésével, az akkumulátorok növekedésével, valamint a villám- és ultragyorstöltők terjedésével a töltési idő bizonyosan jelentősen rövidülni fog - jelentette ki közleményében a Magyar Közút - így hosszabb távon azok is elégedettebbek lesznek, akiket leginkább a töltési idő zavar az elektromos autózásban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?