Az első 911 Turbo festőautónak készült

Porsche múzeumi videó saga: anyuka turbós Porschéja

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Maradjon meg a jó szokásuk, és minden héten mutassanak be valami érdekeset a múzeumukból. Újabb Porsche sztori: Piech mama festőautója.


Ferdinand Porsche lánya, Louise Piech nem szerette a feltűnést, ezért szülinapi ajándékként kapott Porschéjára nem tették fel a nagyobb teljesítményre utaló, kis betűkkel kiírt turbo feliratot. Ferdinand Piech, egykori Volkswagen vezér mamája továbbá amatőr festő is volt. Tájképeinek helyszíne az osztrák Alpok voltak, kiautózott a hegyekbe és az autóban ülve festett. Emiatt nem szerette a színezett autóüvegeket, mert azokon át nem jönnek ki a valós árnyaltok. A videóban szereplő korai turbós 911-es szélvédője épp ezért színtelen, csak a többi üveg színezett, hogy azért legyen valami hővédelme a kocsinak.
Hirdetés


A Porsche múzeumának nem csak az alapítócsaládhoz kötődő múlt miatt fontos az ezüst autó, hanem mert egyben ez az első szériában legyártott Turbo. A klasszikus 911-es 1974-re kapta meg végső formáját, amiben 1989-ig készült. A jobb megkülönböztetés miatt második szériásnak is nevezett, koccanáselnyelő, harmonikabetétes lökhárítójáról felismerhető autóra építve készítették el az első szériában turbós Porschét. Ez is 1989-ig készült, és ahogy a klasszikus 911-esnek, így ennek is nőtt a motorja, meg az ereje. A Porsche először a GT versenyekhez szánt autó homologizációs változatának kezdte fejleszteni, aztán a Ferrari és a Lamborghini alap 911-esnél erősebb modelljei ellen szánták. 1977-ig 3,0 literes hatos boxermotor hajtotta, utána 3,3 literes, természetesen ekkoriban még mind léghűtésesek voltak, erejük 260 és 330 lóerő között alakult. Az emissziós normák szigorítása miatt a köztes, 1984-es évjárat lehetett a leggyorsabb és a legerősebb: az 5 másodperc alatti 100 km/órára gyorsulás és a 280 km/óra körüli végsebesség a maga korában szédítő érték volt. A mai Turbo 3,2 másodperc alatt van százon sportprogrammal, és 315 km/h a végsebessége.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?