Az FBI jelenti: halálos fegyver lehet a sofőr nélküli autó

Hiába lehet kész a technológia, az FBI nem engedélyezné az önmagukat vezető autókat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ha jól belegondolunk, a sofőr nélküli autókra a terroristák várhatnak leginkább, az FBI ezért most még nem is engedélyezné őket.

Tapsolunk a technikának, ha egy autó sofőr beavatkozása nélkül önmagát vezeti. Persze felvetődik a kérdés, hogy ki lesz a felelős a balesetekkor, ám a fejlesztők erre rendszerint azt válaszolják, hogy nem kell aggódni, a fejlett rendszerek már most, a fejlesztési/tesztelési fázisban is bolondbiztosak. Az FBI azonban - nyilván nem véletlenül - egyéb aggályokat is támaszt az egyébként véleménye szerint is 5-8 év múlva legalizálandó önmagukat vezető autókkal szemben.
Hirdetés

Hiszen egy terrorista számára azt jelenti, hogy míg az autó önmagát vezeti, ő nyugodtan koncentrálhat a lövöldözésre, vagy egy időzített bomba bármikor leparkoltatható lesz a sofőr nélküli autóval. Ezek bizony valós aggályok, de természetesen áthidalhatóak, ha például a parancsokat csak egy chipkártyás jogosítvánnyal fogadja el az autó, az adatok pedig rögtön egy központi, természetesen interneten keresztül elért adatbázisba kerülnek. Mert a jövő mégiscsak ez, hogy úgy autózzunk, pontosabban autózhassunk úgy is, hogy közben nem az utat figyeljük, nem a vezetésre koncentrálunk, hanem másként hasznosítjuk, duplán hasznosítjuk az időt. S bár az FBI például egyelőre tart az önmagukat vezető autóktól, a filmes szakma például minden bizonnyal epekedve várja azokat, hogy a "vezetős" jeleneteket a mai módszereknél nagyságrendekkel egyszerűbben tudják megcsinálni. Már csak az lesz persze a kérdés, hogy meddig lesz egyáltalán szükség vezetős jelenetekre, ha itt lesznek a sofőr nélküli autók?
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?