Az igazi zenerajongók kocsiban is vinilt hallgatnak

Praktikátlan, de nagyon menő a Lexus IS Wax Edition beépített hanglemez-lejátszója

20 éve nagyot villanthattunk jobb első utasunknak, ha a kesztyűtartóból kifigyelt a hatlemezes CD-lejátszó. Ma még ennél is menőbb a Lexus beépített hanglemez-lejátszója.

Manapság a világ legegyszerűbb dolga zenét hallgatni az autóban: USB-s pendrive-ról, jack-csatlakozós kábeltől kezdve Bluetoothon át a beépített streamelési szolgáltatásokon keresztül annyi opció van, hogy nincs olyan, aki ne találná meg a neki valót. Azaz talán a legaprólékosabb, leginkább vájtfülűek panaszkodhatnak, ha valamibe mindenképpen bele akarnak kötni: miért nem lehet bakelitlemezt hallgatni az autóban? Nos, egyértelműen praktikátlan kivitelezhetősége ellenére a Lexus mégis megcsinálta, hogy a legutolsó frekvenciát, a legkisebb szösszenetet is ki lehessen hallani az IS belterében.
Hirdetés
Két dolgot még az elején tisztázni kell: egyrészt, nem is bakelitnek hívják. Angolul vinylnek, azaz már magyarosan is vinilnek, hivatalosan pedig hanglemeznek, bakelitből ugyanis, mint anyagból, sosem készítettek zene hordozására alkalmas korongot, mert nem alkalmas a préselésre a Wikipédia szerint (helyette acetilcellulóz-polivinilkloridot használnak). Másrészt pedig sajnos nem kapható az audiofilek tetszését minden bizonnyal elnyerő extra, csak egyetlen példányban készült el a koncepció. A Lexus az amerikai SCPD-t kérte fel a projektre, akiknek az elmúlt évtizedben rengeteg olyan technikai és marketing innovációt köszönhetnek a szórakoztató-elektronikai gyártók és a legnagyobb hollywoodi szuperprodukciók, melyekről egy átlagember nem is tud.
Hirdetés
Hozzájuk csatlakozott a könnyűzenében népszerű MC Madlib és Kaytranada is, akiknek vadonatúj, közös kislemezének premierjét a késztermékben, a Lexus IS Wax Editionben tartották. Nem volt azonban egyszerű idáig eljutni: egy hanglemez-lejátszónak normális körülmények között stabil felületre van szüksége. Ezzel ellentétben persze egy autóban egyrészt a bukkanók miatt a tű átugrálhat a lemez barázdáin, másrészt a 360 fokban ható gyorsulási erők a lemezt forgató motor működését is befolyásolhatják. Az SCPD azonban ezekre is talált megoldást (például egy rezgéscsillapító szilikon talapzatot), amit tökéletesen kiegészített az IS szedán adaptív felfüggesztése. A hangokat persze el is kell juttatni a fülekig, erre a célra tökéletes a sorozatgyártású modellekben is elérhető 17 hangszórós, 1800 watt teljesítményű, 7.1-es erősítővel szerelt, térhangzású Mark Levinson audiorendszer. „Ahogy a vájtfülűek is hajlandóak minden szükséges eszközt beszerezni ahhoz, hogy a lehető legjobb hangminőséget élvezhessék, a Lexus is mindent elkövetett a 2021-es modellévű IS fejlesztése és tervezése során, hogy egy tökéletes sportszedán jöhessen létre” – nyilatkozta Vinay Shahani, a Lexus marketingért felelős elnökhelyettese. „A Lexus IS Wax Edition jó példa a két szenvedélyünk, a zene és az autók újszerű módon történő egyesítésére”.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?