Az indiánok miatt kerülhet le a Cherokee név a Jeepekről

Negyvenhét év után tűnhet el az egyik legismertebb típusnév a Jeepnél

Manapság nem szerencsés az amerikai őslakosokra utaló nevet használni, legyen az akár egy sportklub vagy autógyártó. Nem kizárt, hogy a Jeepnek is új név után kell néznie.

A Jeep Cherokee az amerikai gyártó egyik legismertebb modellje, talán csak a Wrangler gyökerei nyúlnak mélyebbre. A név 1974-ben bukkant fel a kínálatban, mint a Jeep Wagoneer háromajtós, némileg módosított változata. Később önálló modellé fejlődött a Cherokee, a szögletes második generáció 1984 és 2001 között készült, ezután viszont pihenőre tért a név a hazai piacon. A következő két kiadás már Liberty néven futott, de csak Észak-Amerikában, máshol továbbra is a bejáratott jelölést használta a gyártó, ezzel párhuzamosan a Grand Cherokee esetében sehol sem történt névcsere. Az ötödik, 2013-ban érkező modell leporolta a régi és népszerű nevet, amit lehet, nemsokára el kell felejtenie a terepjáró-gyártónak.
Hirdetés

Az indiánok és a Jeep között azért nincs harag, ezt a Cseroki Nemzet vezetője megerősítette, és persze azzal is tisztában vannak, hogy nem rossz szándékból használja a Jeep a nevet, de nem szeretnék egy autó farán viszontlátni az őslakosokhoz kötődő elnevezést.

Az autógyártó szerint annak idején az őslakosok iránti tiszteletből választották a nevet, de nyitottak a párbeszédre, ami nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy nemsokára új elnevezéssel találkozhatunk a Jeep szalonokban.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?