Az itthon eladott autók több mint negyede külföldre ment tavaly

Harmadik éve a Toyota vezeti a kivonások utáni autópiacot

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Összesen 144 ezer autót (személyautó és kishaszonjármű) adtak el tavaly Magyarországon, ugyanakkor ebből több mint 38 ezer fél éven belül kivonásra került, jellemzően külföldre.

Az elsődleges probléma nem az a hazai autópiaccal, hogy hogy tavaly 4,8%-kal kevesebb autó fogyott, mint a már szintén visszaesést mutató 2020-as esztendőben (lásd bővebben itt), hanem az, hogy ennek több mint negyede fél éven belül kivonásra került. Nyilván van ebben néhány olyan autó is, ami sajnálatos módon totálkárosra tört, a zömük azonban külföldre vándorol, ami nem is olyan meglepő, a 27%-os áfa miatt az európai árharmonizáció eredményeként az autók nettó ára itthon kedvezőbb (a fél évnél fiatalabb autókat külföldre víve az áfa ugyebár visszajár és a fogadó országban fizetendő).
Hirdetés
Sokkoló az adat, hogy bár a tavalyi, mínuszos évben is 144 901 vadonatúj személyautó és kishaszonjármű kapott magyar rendszámot, ezekből csupán 106 577 példány maradt több mint fél évnél tovább a magyar utakon. Ez az előző évi mennyiségnél 5,1% százalékkal több, azaz bár a hazai eladások csökkentek, a nálunk megejtett külföldi vásárlások nőttek. Ha nem a regisztrációkat, hanem a kivonásokkal tisztított piacot nézzük, akkor a márkák sorrendje is megváltozik: a teljes - csökkenő - piacon a 0,2 százalékpontos növekedést mutató és a személyautóknál második, a személyautó-kishaszon összesítésben harmadik Toyota a kivonásokkal tisztított piacon 13,1 százalékos piacrésszel őrizte vezető pozícióját. Immár harmadik éve bizonyult tehát a hazai autóvásárlók kedvencének a Toyota. Nem csupán a hazai autóparkot legjelentősebben fiatalító autómárka, hanem a legjelentősebb, 73%-os hibridarányt mutató is. A hibridek piacrésze egyébként új rekordot döntött hazánkban, immár az eladások 14%-át adják az "öntöltő" hibridek, ugyanakkor ugyanilyen értékre, 14%-ra esett le az elektromos rásegítés nélküli dízelek eladása. A Toyota tavalyi értékesítési sikere még a regisztrációs adatoknál is sokkalta komolyabb: történelmi rekord született tavaly hazánkban, ugyanis több mint 22 ezer ügyfél szerződött új Toyota és 1200 új Lexus vásárlására. Úgy tűnik, a piac mostanra lett kellően nyitott a hibrid modellekre, amelyek a hagyományos, csak belső égésű motoros autóknál már érezhetően olcsóbban üzemeltethetők és szerényebb emissziójúak, feláruk azonban még messze nem olyan vészes, mint a teljesen elektromosoknak, s használatuk sem kíván kompromisszumokat. A hibridek terén a Toyota nem csak a legjelentősebb eladással, a legszélesebb kínálattal is rendelkezik (11 Toyota és 8 Lexus modell), a kínálat és az eladások elsősége nyilván összefügg persze. A hibridek tavaly a Toyota eladásainak már 73%-át adták, a Lexusénak pedig 99%-át.
Hirdetés
Nem csak a magánvásárlók, a flották is egyre inkább nyitnak a hibridek felé, így a flottapiacon a Toyota immár 11,8%-os piacrésszel rendelkezik. Jól látható: a szerényebb számú magánvásárló körében átlag feletti a márka népszerűsége, ugyanakkor már a Toyotánál is igaz az, ami az egész piacon: több a céges vevő, mint a magán.
Hirdetés
Friss modelljeivel (élen az Év Autója díjas Yarisszal) a Toyota a legtöbb szegmensben az élmezőnyben végzett, a Yaris, a Corolla, a RAV4, a C-HR és a Highlander egyaránt kategóriája második legnépszerűbb modellje a kivonásokkal tisztított piacon, az Aygo, a Hilux és a Proace City Verso pedig szegmensvezető. Újdonságok az idei évben is csőstül érkeznek, már előrendelhető az Aygo X, a második negyedévben érkezik a márka új belépő sportautója, a GR86 (ami még a GR Yarisnál is olcsóbb lesz!), majd a harmadik negyedévben a teljesen elektromos, méretben a RAV4-et közelítő BZ4X, melynek nevében a BZ a beyond zero, azaz a zéró kibocsátás alatti teljes lábnyomot jelenti, a Toyota ugyanis már a gyártásnál és természetesen az újrahasznosításnál is a klímasemlegességet célozza. Utóbbi kapcsán a BZ4X az első modell, de 2035-ra a Toyota teljes működésével is ezt tűzte célul. Ősszel lép majd piacra a C-HR és a RAV4 közé érkező, immár a márka ötödik generációs hibrid hajtásláncát hozó Corolla Cross, azaz bőven lesz puskapor az újabb rekordokhoz. Ha százalékos bővülést nézünk, a Lexus első ízben ezer példány feletti, rögtön 1226 példányos eladása a megelőző évi eredmény csaknem másfélszeresét jelenti. Igaz, a prémium piac eleve válságálló volt, s összességében is 17,%-kal nőtt, ráadásul ott 12% volt csupán a kivonás, a személyre szabott és az ügyfélélményt hangsúlyozó autókat kisebb számban vették külföldről. Újdonságokat természetesen a Lexus is bőséggel ígér az idei évre: az NX már a piacon van, hamarosan érkeznek első példányai, ugyanez igaz első elektromos autójukról, az UX 300e-ről, az év folyamán pedig RZ néven a Lexus is elhozza első dedikált villanyautóját. Utóbbit is SUV-nak mondják, az év során pedig még egy "most még meg nem nevezett modelljének" frissítését és egy új generációs modell érkezését is ígéri a márka, tehát náluk is lesz újdonság bőven. A piac egészének alakulását persze nem is az újdonságok sora, hanem a márkák szállítási kapacitása fogja meghatározni. Jó hír, hogy a Toyota és a Lexus e téren is jobb a piac átlagánál.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?