Az ország jelentős részén most is szakad a hó

Havazás lassítja a közlekedést az ország nyugati és déli részén

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az intenzív havazással érintett országrészekben is jól járhatók a főbb útvonalak, az alsóbbrendűeken azonban nem árt a fokozott óvatosság és persze a téli gumi.


A korábbi cikkünk szerint november 10. óta téli üzem szerint dolgozó Magyar Közút útinform szolgálatának délutáni összesítése alapján havazik az ország déli határ menti területein a Lenti–Paks–Orosháza vonaltól délre, nyugaton pedig Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom megyében. Intenzív a havazás Pécs és Szekszárd térségében, a Bakonyból hószállingózást jeleztek útellenőreik.Az M1-es és az M7-es autópálya burkolata végig sónedves. Az M5-ös Csongrád megyei szakasza és az M43-as latyakos, míg az M6-os és az M60-as autópálya Baranya megyei szakasza havas, helyenként nehezen járható (arra intenzíven havazik, az M6-os pálya üzemeltetése nem a Magyar Közúthoz, hanem koncessziós társaságokhoz tartozik).
Hirdetés
A Dunántúl jelentős részén sónedves a főutak burkolata. Hókásás, latyakos szakaszokra kell számítani Szombathely, Tapolca, Nagykanizsa, és Lenti környékén, a Dél-Alföldön Kiskunhalas, Szeged, Makó és Orosháza tájékán. Havas a főutak burkolata Sárvár és Nagyatád térségében, Baranya megye nagy részén, valamint keleten Baja térségében. A keleti országrészben az Északi-középhegységben, az Alföldön, illetve a Nyírségben sónedves a burkolat.

A havazásban érintett mellékutak egy részén téliesebbek az útviszonyok. A Dunántúlon az alsóbbrendű utak mindenhol latyakosak, hókásásak, letaposott havasak. Keleten csak Nógrád megyében kell hókásás, latyakos szakaszokra számítani.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délutáni előrejelzései alapján a havazásban érintett területeken viharos széllökések várhatóak, így több helyen is hófúvások kialakulására is számítani kell a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívása alapján. Hófúvások esetén a hóeltakarítás sokkal több időt és energiát igényel, hogy miért, az az alábbi keretesből kiderül.
Miért nehéz hófúvás esetén az utak takarítása? A Magyar Közút válaszol:
A hófúvások eltakarítása az egyik legnehezebb és legidőigényesebb feladat, amelyet szintén csak akkor tudunk hatékonyan elvégezni, ha már megszűnt az erős szél. Megelőzésképpen helyezzük ki a korábbi évek tapasztalatai és anyagi lehetőségeink szerint a leginkább érintett útszakaszok mellé a hófogó rácsokat, illetve hálókat, idén ez közel 400 kilométernyi utat érint. Ahol erre lehetőség van, ott hófogó erdősávot is telepítünk, amelynek kialakítása hosszú éveket vehet igénybe, jelenleg 323 kilométernyi szakaszon van ilyen erdősáv. A hófogó rácsok egyébként 30-50 kilométer/órás széllökésekig tudják ellátni funkciójukat, efölött már nem tudják teljesen meggátolni azt, hogy az út menti hó visszakerüljön a burkolatra. Hófúvások idején a sózás sajnos teljesen hatástalan, sőt, nem is ajánlott! Ennek oka, hogy a megolvasztott havat a nagy erejű szél gyorsan lefagyaszthatja, így tömör jeges, jégbordás szakaszok alakulhatnak ki, amelyek fokozottan veszélyesek. Ilyenkor egy dolgot tehetünk és teszünk, folyamatosan takarítjuk a havat az útpályáról, ameddig erre lehetőségünk van. Sajnos az is előfordulhat, hogy mire egy-egy munkagépünk végez egy fordulókörével, ami jellemzően 2-4 órát vesz igénybe, addigra a szél annyira visszahordhatja a havat a burkolatra, hogy úgy tűnhet, mintha arra nem is járt volna munkagép. Így igazán hatékonyan ilyen időjárási körülmények között csak akkor tudunk fellépni, ha nagy erejű szél már elmúlt vagy elegendő mértékben csillapodott.

Érdemes az Időkép online térképét figyelemmel követni, hogy az országban hol havazik. Indulás előtt ajánlott a Magyar Közút Útinform térképére is ránézni, és dugófigyelős navigációt is használni, hogy menet közben se hajtsunk torlódás felé, meg persze megfogadni a téli autózás legfőbb szabályait.
Fotók: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?