Bajban a BMW nagyágyúi, elköszönhetünk a V12-től

Szüneteltetik az M550i gyártását, az M760Li pedig eltűnhet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az új emissziós mérési ciklus miatt minden gyártó igyekszik a jelenlegi modelljeit is megfeleltetni. A BMW-nél két nagy benzinmotoros modell is bajban van, a legnagyobb el is tűnhet a kínálatból.


A legtöbb gyártónak fejtörést okoz a 2018 második felében érvénybe lépő új emisszió mérési ciklus, az NEDC helyét a WLTP veszi át. A Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure valós körülmények között mért károsanyag kibocsátást követel a gyártóktól, aminek rengeteg jelenlegi modell nem fog tudni megfelelni. A WLTP-nek köszönhető például, hogy a PSA termékeiben használt 1,2 literes háromhengeres turbós benzinmotor 130 lóerős verziójába itthon csak 98, vagy magasabb oktánszámú benzint tankolhatunk. A BMW-nél sincs minden rendben, két modelljükkel van gond.

Hirdetés

Az már február elején kiderült, hogy az M5 alatt a legerősebb 5-ös sorozat, az M550i xDrive gyártását le kell állítaniuk. Az alig egy éve bemutatott modell termelését csak májusban állítják le, addig még készülhet, de a duplaturbós, 4,4 literes V8-ast el kell látniuk a dízelekből ismert részecskeszűrővel, hogy teljesíteni tudja az új normákat, erre még nem találtak megoldást, de már készül. Nagyobb a baj az M760Li-vel, a legerősebb BMW V12-es motorjához ugyanis túl bonyolult, költséges és nem biztos, hogy lehetséges részecskeszűrőt csatolni, így kétséges, hogy az év végén még kínálatban lesz. A BMW-nél ebben az egy modellben van ez a motor, a Rolls-Royce-nál viszont több modellben is. Azok sorsáról egyelőre nincs szó, viszont a költségeket vélhetően jobban megéri beleölni a brit luxusmárka modelljeibe, mint az amúgy is rendkívül vékony rétegmodellbe, mint az M760Li, így ezt nagy valószínűséggel el fogják kaszálni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?