Beállt a sorba a Volvo is, 2030-tól csak villanyautókat gyárt

Még a hibrideket is száműzné a Volvo 2030-tól

A dominóhatás érvényesül. Sorra jelentik be az autógyárak, hogy az évtized végétől csak villanyautókat gyártanak majd. a Volvo a következő a sorban.

A Volvo döntése részben azon a véleményen alapul, hogy a jogalkotás, valamint az elérhető töltőinfrastruktúrák gyors térnyerése felgyorsíthatja a tisztán elektromos járművek elfogadását. Persze azért a döntés háttere ennél jóval bonyolultabb. A vállalat szeretné csökkenteni az egy járműre eső, életciklusra vetített szénlábnyomot is, ennek pedig csak egyetlen módját látják: 2030-tól kizárólag villanyautókat kell gyártaniuk. Ráadásul nem csak bizonyos piacokon. A döntés a globális portfóliójukra vonatkozik, és még kiskaput sem hagy, tehát a hibridek is mennek a levesbe. Egy másik érdekességet is bejelentettek a svédek a teljes villanyra váltás mellett. A Care by Volvo program keretein belül jóval nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni az online értékesítésre. Magyarán a tisztán elektromos hajtású modelljeiket csak az interneten keresztül lehet majd megvásárolni.
Hirdetés
Csak a jövedelmező növekedésen keresztül maradhatunk sikeresek. Ahelyett tehát, hogy egy eltűnőben lévő üzletágba fektetnénk be, úgy döntöttünk, hogy a jövőt finanszírozzuk – a jövő pedig az elektromos közlekedés és az online értékesítés” - mondta Hakan Samuelsson, a Volvo Cars elnök-vezérigazgatója. „Feltett szándékunk, hogy a prémium elektromos járművek gyorsan növekvő piacának vezető szereplőjévé váljunk. A tervek szerint a Volvo Cars globális eladásainak 50 százalékát teszik majd ki 2025-re a villanyautók, a másik felét pedig a hibridek. Öt évvel később pedig már csak a villanyautók maradnak. "A belsőégésű motorral szerelt autóknak hosszú távon nincs jövője” – mondta Henrik Green, a Volvo Cars technológiai igazgatója. „Feltett szándékunk, hogy 100%-ban elektromos autókat gyártsunk. A váltás már 2030-re megtörténhet. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy megfeleljünk ügyfeleink elvárásainak, és a klímaváltozás elleni harcban magunk is a megoldás részévé váljunk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?