Békés karácsonyt, biztonságos közlekedést kívánunk!

Jókívánság és néhány tanács a karácsonyi közlekedéshez

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sokan közlekednek a karácsonyi ünnepek tájékán, extrém dugókra kevéssé kell számítani, ám az útviszonyok figyelmet követelnek.

Hajnalonta deres, jeges utakra kell számítani, takarítatlan szélvédővel nem ajánlott útnak indulni

Van, aki karácsonykor sem állhat le, az utakon ennek ellenére nem kell komoly forgalomra számítani, a karácsonyi kamionstop december 24-én 22 órától december 26. 22 óráig lesz érvényben, ám az EURO-3-4-5-6-os, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsik ekkor is haladhatnak

Először is szeretnénk kellemes, békés és boldog karácsonyt kívánni, de az ünnepi köszöntő mellé ezúttal is csomagoltunk néhány tanácsot arra vonatkozóan, hogy mire számíthatnak a szenteste napján és karácsonykor közlekedők.

Miután az időjárás hazánkban december 23-án a legkülönfélébb közlekedésnehezítőket vonultatta fel, előbb havazott, majd az ország jelentős részén az utakat jégpályává varázsló ónos eső esett, karácsony sokkal tavasziasabb időjárást tartogat. Noha a 24-i reggel még a fehér karácsony reményével kecsegtet, már a mai napon komoly olvadás várható, a karácsony további két napja pedig még magasabb nappali hőmérsékletet ígér, azaz idén is leginkább az ország magasabban fekvő területein, például a Mátrában van esély igazi karácsonyi hangulatú tájat látni. Az olvadás azonban nem mindenhol hoz egyértelműen jó közlekedési viszonyokat. A meteorológiai előrejelzés szerint még 24-én is lehetséges ónos eső, főként a keleti országrészben, nyugaton pedig viharos erősségű szél nehezítheti az autózást.

Hirdetés

Alaptanács, hogy téli gumi nélkül, sőt, jó téli gumi nélkül senki se induljon útnak, alkohol fogyasztását követően, túlzottan kimerült vagy túltáplált állapotban pedig szintén kerülendő az autózás. Aki volán mögé ül, az készüljön fel, hosszú távra érdemes néhány túlélő felszerelést is az autóba tárazni, s bár a legtöbb benzinkút karácsonykor is nyitva van, tankolni is időben és jó előre ajánlott, például azért is, mert péntektől ismét drágulnak az üzemanyagok, s most még érdemes elcsípni a több mint egy éve nem tapasztaltan alacsony árakat.

Havazásra csak kevéssé, csúszós utakra azonban kell számítani

Aki utóbbi, azaz a kedvező üzemanyagárak ellenére sem autózna, hanem a tömegközlekedést választaná, az 24-én Budapesten szombati menetrendre számíthat, ám már 15 óra után az utolsó nappali járatok indulnak, s délután 4-től az éjszakai menetrend szerintiek közlekednek, illetve szállítják az utasokat. December 25-én és 26-án pedig vasárnapi menetrenddel közlekednek a BKV járatai. A MÁV-nál a személyszállító vonatok már december 23-án vasárnaptól december 25-én keddig ünnepnapi, december 26-án szerdán vasárnapi menetrend szerint közlekednek. Ünnepi menetrend van érvényben a Volánbusz járatain is, 24-én délután 4 óra magasságában indulnak az utolsó járatok, részletek a cég honlapján olvashatók, a ritkább járatokra jutó, az átlagosnál viszont jelentősebb utasszámra ígérete szerint pótbuszokkal készül a cég.

Legfeljebb hegységeinkben kell hóra számítani, ott jól jöhet az összkerékhajtás

Ünnepi menetrend szerint, de az extrém utasforgalom miatt pótbuszokkal is közlekednek a Volánbusz járatai

Az időjárás természetesen a tömegközlekedésnek sem kedvez, főként a jelentősebb távokon lehet késésekre számítani, aki csatlakozással utazik, annak nem érdemes az utolsó járathoz időzítenie utazását. Tömeg pedig jelentősebb várható, mint az utakon, a jegyeket, amennyire most még lehet, előre ajánlott megvenni. Családoknak, pláne sok cuccal, ha rendelkezésre áll, természetesen az autó a legkényelmesebb, és akár már 2 felnőtt vagy egy felnőtt és két gyerek számára is a legolcsóbb közlekedési eszköz. Aki pedig egyedül autózna, vagy úgy autózna, hogy nincs is autója, még december 24-én is találhat telekocsi, azaz az autózás költségét megosztó „közösségi” járatot.

Akármivel is utazzanak, a sietést most tegyék félre, ha lehet, ne úgy tervezzék meg utazásukat, hogy a járatok arra rákényszerítsék, hiszen rohanással aligha lehet kellemes, békés és boldog a karácsony, mi pedig olyat kívánunk!

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?