Benzin nélkül, 300 km/órával megy Le Mans-ba a Nissan

A világ leggyorsabb villanyautójával indul Le Mans-ban a Nissan

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nissan ZEOD RC - így hívják az elektromos versenyautót, amivel a jövő évi Le Mans-i 24 órás versenyen áll rajthoz


Még pontosan nem tudjuk, hogy milyen lesz, de az biztos, hogy ZEOD RC (Zero Emission On Demand Racing Car) névre hallgat a Nissan Le Mans-ban bemutatott, s jövőre az LM P1 kategóriában már rajthoz is álló versenyautója.
A világ leggyorsabb elektromos autójának ígérik, 300 km/óra feletti végsebességgel. Elektromos hajtását a már itthon is kapható Leaf 109 lóerős villanymotorja adja majd. Talán kerekenként kerül majd bele egy? Egyelőre titok, ahogyan az is, hogy a rendszerben helyet kap-e majd belső égésű motor. Vélhetően igen, hiszen azt a Nissan közleménye is kendőzetlenül írja, hogy a jelenlegi akkumulátortechnológia felhasználásával még nem építhető olyan autó, amely egy teljes Le Mans-i futamot pusztán elektromos hajtással teljesítene. Ben Bowlby, a Nissan ZEOD RC tervezője szerint az autó fejlesztése jelentős lépés a jövő elektromos hajtású versenyautói felé. „Egy ilyen autó építése izgalmas kihívásokkal teli kísérlet a jövő országúti autóiban alkalmazott energiahatékonysági funkciók teszteléséhez. Az elkövetkező tizenkét hónapban tesztprogramunkban többféle hajtásláncot is alaposan meg fogunk vizsgálni." - mondta Bowlby.
Hirdetés

Az már biztos, hogy az abroncsokat a Michelin adja majd, hiszen az elmúlt 15 évben Michelin gumis autók nyertek Le Mansban, s a Nissan már a DeltaWing program során is kiválóan működött együtt a francia vállalattal. Hajtáslánc, karosszériarészletek? Minden az energiahatékonyság jegyében alakul majd, s ahogyan azt a Nissantól már megszokhattuk, vélhetően következik egy újabb, a Juke-R versenyautóéhoz hasonló, 1 év alatt kibontakozó mese, melynek a vége egy elektromos sportautó lehet. Nyilván nem 300 km/órás, de nem is a Leaftől megszokott, 145 km/órás végsebességgel.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?