Benzin nélkül mehet 160 kilométert a Kia Soul EV

Chicagóban debütált az elektromos Kia Soul

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bemutatkozott, ősszel piacra is lép a Kia első villanyautója - legalábbis az Egyesült Államok egyes piacain.


A koreai gyártóknak hagyományosan fontos esemény a kapuit február 7-én megnyitott Chicagói Autószalon, Detroitban januárban ugyanis a helyi márkák rendszerint elsütik puskaporukat, s így februárban bőven juthat reflektorfény a tengerentúli piacon szintén jelentős részesedéssel bíró távol-keletieknek. Idén a Kia egyik legfőbb chicagói újdonsága a tavaly frissített Soul elektromos kiadása, a Soul EV, azaz a márka első villanyautója.
Maradt a vagány forma, ám a hűtőmaszk eltűnt, pontosabban telített lett, ugyanis nincs már szükség annyi légbeömlőre, viszont a (fedeles) töltőcsatlakozó pont oda kerülhetett. Kívülről így legkönnyebben a csupán keretezett, ám kitömött hűtőmaszkról ismerhető fel a Soul EV, de azért kicsit mások a projektoros fényszórók és a LED-es hátsó lámpák is, s itt még az irányjelzők is diódásak lettek.
A Soul EV alapáron kap kéttónusú fényezést, háromféle kombináció: kék alsó rész és fehér tető, utóbbi inverze és a fehér tetőhöz ezüst karosszéria választható. Alapáras a 16 colos, szerény légellenállású, alacsony gördülési ellenállású abroncsokkal szerelt alufelni is.
Hirdetés
Az első kerekeket fix áttételen keresztül hajtó villanymotor 81,4 kW, azaz 109 lóerő teljesítményű, nyomatéka 284 Nm. Vállalható menetdinamikát ad, 100 km/órára 12 másodperc alatt gyorsít, a végsebesség 145 km/órában maximalizált. Energiatárolóként 27 kWh-s lítium-polimer akkumulátort hordoz padlólemezében a Soul EV, hatótávja 80-100 mérföld, azaz 128-161 km körüli. Az európai 240 voltos hálózatból állítólag 5 óra alatt feltölthető a telep, 50 kW-s gyorstöltővel pedig 33 perc alatt ígér 80 százalékos töltöttséget a gyár.
A Soul EV az Egyesült Államok töltőhálózattal jól ellátott államaiban (California, Oregon, New York, New Jersey és Maryland) ősszel kerül majd a kereskedésekbe, árát később közli a Kia, csak remélni tudjuk, hogy európai bevezetését is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?