Benzines kisautó 2 literes fogyasztással – mikor lesz valóság?

Levegős tanulmány: Peugeot 208 HYbrid Air 2L

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ahogy tavaly tette, a Peugeot idén is villant egy ultratakarékos 208 hibrid koncepciót. De ez más, légmotoros.


A Peugeot kvázi nem teheti meg, hogy otthon, az októberi Párizsi Autószalonon ne villantson valami trendin alig fogyasztó kis kocsit (a 308 GT-k mellett), ő pedig a 208 HYbrid Air 2L koncepció lesz. Igen, egy 208-as, ami hibrid, de úgy, hogy nem villanyosan, hanem levegősen, s aminek a vegyes fogyasztása megállhat 2 l/100 km-ben. Jól hangzik, nem? De bizony, pláne úgy, hogy a belsőégésű motor benzines, 3 hengeres szívó 1.2 PureTech 82 lóerővel.
Hirdetés

Míg tehát a tavaly Frankfurtban mutogatott, szintén - elméleti - 2 literes étvággyal büszkélkedő FE Concept elektromos hibrid volt, ezt a mostani háromajtós városi ferdehátút sűrített levegő segíti spórolni. Az utas- és a csomagtér mérete változatlan (a légtartályok a poggyásztér alatt laknak, az erőátvitel hidraulikus, a váltó bolygóműves automata), a tömegcsökkentés érdekében a karosszéria részben szénszálas műanyag, számos alkatrész alumínium, az eredmény szuper 860 kg. A légellenállás ötödével mérsékelt.

Mikor lesz, mikor lehet bármi valóságos ezekből az ígéretes tervekből? A francia kormány nyomására a Peugeot 2020-as dátumot emlegetett, hogy akkorra lesz 2 litert fogyasztó autója. Mármint sorozatgyártású. A Hybrid Air technológia mindenesetre már jóval előbb, akár 2016-ban debütálhat, méghozzá a 2008 szubkompakt crossoverben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?