Beszélő autók? Németországban magyar segítséggel indul a buli

A német autópályákon magyar cég által fognak kommunikálni az autók

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A "beszélő autók" már köztünk járnak, egymással és az infrastruktúrával is képesek kommunikálni, a rendszerek kiépítése folyamatban, a német autópálya üzemeltető magyar céget választott az autóknak küldendő C-ITS üzenetek védelméül.

Az elv erős tömörítéssel a következő: a kommunikáló autó elhalad egy torlódás, baleset mellett, netán csak csúszós utat észlel, s már küldi is az információt a központnak, akár a közútkezelőnek, onnan pedig megy az infó a többi jármű számára. Kulcsszavak a V2V (vehicle-to-vehicle, azaz járműtől járműnek) és a V2X (vehicle-to-everything, járműtől mindenkinek) és a V2P (vehicle-to-person, járműtől embernek) kommunikáció, az egész kommunikáló rendszert pedig a C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems, azaz intelligens, együttműködő közlekedési rendszer) névvel illetik. Már most félmillió fölött van az említett szabványokkal kommunikáló autók száma (a Volkswagen Golf 8-on túl az ID modellek is alapáron kapták már).
Hirdetés
Bár hazánkban odébb van még az infrastruktúra biztosítása, Németországban A C-ITS szolgáltatások egyes elemei már 2021 áprilisától elérhetők egyes autópályaszakaszokon. A cél nyilván nem más, mint a teljesen digitális, összekapcsolt és automatizált forgalomirányító rendszer kialakításának elősegítése. Most pedig hazai kötődés is van, a német autópályákat üzemeltető Die Autobahn a hazánkban 1984-ben alapított Microsec ZRt-t szerződtette (szigorú közbeszerzési eljárást követően) a sztrádák együttműködő és intelligens közlekedési rendszeréhez (C-ITS) kapcsolódó üzenetbiztonsági szolgáltatóként. 2022 márciusától a német autópályákon a V2X járművek legalább 4 éven át a Microsec V2X PKI platformja által biztosított megbízható üzenetküldő szolgáltatásokat használják. A Microsec több mint három éve kezdte fejleszteni a megfelelő üzenetbiztonság szolgáltatásait, amelyek a cég két évtizedes bizalmi szolgáltatói hátterén alapulnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?