Bilincsben még egy kenőpénzért műszakiztató?

Őrizetben a korrupcióval gyanúsított műszaki vizsgabiztos

Alkalmanként egy ötezres, állítólag ennyiért csúsztak át olyan lassú járművek is a műszakin, amelyeknek nem szabadott volna. A vizsgabiztos mindent letagadott, ám a bizonyítékok ellene szólnak. Mutatjuk a részleteket!

Az ügyészség közleménye szerint 2022. június 30-án vettek őrizetbe a rendőrség és a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai egy középkorú férfit, akit üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítottak meg. A férfi egy megyei kormányhivatal műszaki vizsgabiztosaként lassú járműveket, tehát mezőgazdasági vontatókat, pótkocsikat vizsgáztatott egy az ügyben már gyanúsított, a vizsgáztatással kapcsolatos ügymenet lebonyolításában meghatalmazottként résztvevő tettestársával. A megalapozott gyanú szerint

alkalmanként 5000 forint kenőpénzért úgy kaptak vizsgát a járművek, hogy nem végeztek rajtuk fékmérést, esetenként még a kijelölt vizsgaállomáson sem jártak.

Mindez jogilag rendszeres vagyonszerzési céllal a beosztását felhasználva a közokirat-hamisítás mellett hivatali kötelezettség megszegése is, ám a közlekedésbiztonság terén is komoly kockázat: az így vizsgázott járművek rossz műszaki állapota miatt a bűncselekmény fokozott veszélyt jelent a közutakon is. Az ügyészség az elkövető őrizetbe vételét követően gyanúsítottként ki is hallgatta a középkorú férfit, aki tagadta, hogy az említett bűncselekmények bármelyikét elkövette volna. Csakhogy időközben kutatásokat is végrehajtottak, ahol a férfi ellen szóló bizonyítékokat találtak. Vele szemben a Győri Járásbíróságon bűnügyi felügyelet elrendelését indítványozták.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?