Bouffier nyerte a Monte-Carlo Ralit

Meglepetés győzelem

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Meglepetés győzelem született a Monte-Carlo Ralin, a Peugeot-csapat harmadik versenyzője, Bryan Bouffier nyerte a versenyt.

A csütörtöki hóesés után pénteken száraz pályán zárult a Monte-Carlo Rali, amelynek híresen hírhedt éjszakai szakasza, a Col de Turini ezúttal nem szedte áldozatait. Bryan Bouffiernek sikerült megtartani a hóban szerzett előnyét és megnyerte a versenyt.
Bouffier győzelme kisebb meglepetésnek számít, hiszen a Peugeot gyári csapatában inkább Petter Solberg és Stéphane Sarrazin számított esélyesnek, Bouffier inkább csak hátvéd szerepet játszott a csapatban.
A csütörtöki két havas gyorsaságin Petter Solberg kockáztatott, és nedves pályára alkalmas intermédiát rakott fel. Mivel Solberg akkor a második helyen állt, a Skoda-csapatban úgy gondolták, ő lehet rájuk a legveszélyesebb és két gyári autójukra ők is intermédia gumit szereltek. Ez rossz döntésnek bizonyult és az addig élen álló skodás Hänninen a hatodik, míg a második Solberg a hetedik helyre esett vissza.
Bouffier viszont hógumit választott és két szöges gumit is vitt magával, amivel a hetedik helyről az élre ugrott. Pénteken ugyan támadta őt Freddy Loix a Skodával, de Bouffier vissza tudta verni Loixot és megszerezte pályafutása első Monte-Carlo és egyben első IRC-futamgyőzelmét is.
Freddy Loix lett a második Skodával, aki Bouffiervel ellentétben teljes IRC-szezont tervez így a második helye a bajnokság szempontjából felért egy győzelemmel.
Hatalmasat autózott pénteken Stéphane Sarrazin a Peugeot-val, több szakaszt is megnyert és még annak ellenére is fel tudott kapaszkodni a dobogóra, hogy egy alkalommal váltója beragadt negyedik fokozatba. A Peugeot gyári csapata azonban 15 perc alatt váltót cserélt a 207-esen és az utolsó két gyorsaságin Sarrazin újra támadhatott.
Fölöslegesen. Sarrazint a Peugeot csak ezen az egy versenyen indította az IRC-n, a későbbiekben Le Mans-ban számítanak rá, ezért úgy döntöttek, hogy az utolsó időellenőrző állomásról kikéstetik Sarrazint, hogy a harmadik helyet átadják a Peugeot UK állandó IRC-résztvevőjének, Guy Wilksnek. Rendkívül sportszerű.
A verseny nagy öregje, Francois Delecour a hóban még a második helyre is felkapaszkodott, ám a száraz pályán a fiatalok gyorsabbak voltak nála és az ötödik helyre esett vissza. Juho Hänninen a hóban elvesztett első helye után csak a hatodikra tudta behozni Skodáját.
Az első napon egy defekttel veszített sok időt az egy év kihagyás után visszatért, 2008-as bajnok Nicolas Vouilloz, aki péntek éjszaka szenzációsan ment és végül a hetedik helyre tornázta fel magát, megelőzve a Skoda cseh versenyzőjét, Jan Kopeckyt.
Az utolsó gyorsasági szakasz után még a hetedik helyen állt Petter Solberg, ám a meghibásodott generátora miatt végül nem jutott el a szervizparkba, így kiesett a versenyből.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?