Bringán nem látnak az autósok? Dudáld le őket!

Hornster, a világ leghangosabb kerékpárja

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A demonstrációs céllal megépített bringára szerelt mozdonykürt hangosabb, mint egy utánégetővel felszálló F-14-es vadászgép.


Városi közlekedésben sokszor okozhat gondot kerékpárosok számára, hogy nem veszik észre őket, a vadonatúj, brit fejlesztésű Hornsterrel tekerőket azonban nem fenyegeti ez a veszély. A 4995 fontért, azaz körülbelül 1,8 millió forintért megvásárolható Hornster egy teljesen klasszikus kivitelű, átlagos városi kerékpár, amelyet egy amerikai mozdonyról származó Airchime KH3A kürttel szereltek fel. A berendezést úgy alakították át, hogy egy. a búvárok által használt oxigénpalackkal lehessen működtetni, ami tulajdonképpen majdnem teljesen használhatatlanná teszi a bringát, inkább a figyelemfelkeltés lehetett cél a projektgazda Yannick Read és a bringát megvalósító Environmental Transport Association (Környezetbarát közlekedési szövetség) részéről.
Hirdetés
Londonban a halálos kerékpárbalesetek több mint felét teherautókkal történő ütközések okozzák, és azt is megállapították, hogy a női áldozatok aránya sokkal nagyobb, mint a férfiaké. Bár Nagy-Britanniában a közlekedő járművek mindössze 5 százalékát teszik ki a teherautók, mégis minden ötödik halálos kimenetelű kerékpárbalesetért teherautók felelősek. A Hornster speciális dudájával viszont könnyedén elijeszthetők a túl közel kavargó teherautósok, hiszen 178 decibeles hangerejével jóval felülmúlja a tipikus teherautódudát (110 dB/33 m), a leszálló Concorde-ot (119 dB), sőt még az utánégetővel felszálló F-14-es vadászrepülő zaját (130 dB/15 m) is. Viszonyításképp az általános zajszint London belvárosában az utcán 78 dB, egy éttermi beszélgetés körülbelül 60 dB hangerővel zajlik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?