Brutálisan különleges Porschét hajt a ralilegenda, Walter Röhrl

A 356 és a 911 összegyúrásából született az egyedi kabrió

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A leghíresebb Porsche vitán felül a 911-es sorozat, de az azt megelőző másfél évtized a 356-osról szólt. Walter Röhrlnek viszont nem kellett választani a két legendás típus közül, egy autóban él a két sportmodell.

Jogosan lehet büszke a kétszeres ralivilágbajnok legújabb szerzeményére, amitől a Nemzeti Közlekedési Hatóság vélhetően kitérne a hitéből. A projekt eredetileg Viktor Grasher fejéből pattant ki, aki repülőgép mérnökként kereste a kenyerét, emellett rajongott a Porsche 356-osért, három példányt is birtokolt a 911-es elődjéből. Az osztrák autórajongó fejéből egy igen különös gondolat pattant ki, ami a kedvenc Porschéjának alapos átalakításával jár, nem mellesleg komoly dinamikai változásokat is hozott.
Hirdetés
Az elképzelés szerint az 1959-es évjáratú 356 B négyhengeres szívómotorja helyére a 930-as sorozatú 911-es háromliteres turbómotorja került volna, ám Grasher váratlan halála megálljt parancsolt az átépítésének. Szerencsére néhány tulajdonosváltással később jó kezekbe került az öreg Porsche. Egy Rafael Diez nevű autóépítő karolta fel a 356-ost, és az eredeti elképzeléseknek megfelelően módosította a sportkocsit. A motorcsere mellett hátul kiszélesítették a karosszériát, továbbá az ausztrál piacra készült 356-os kormánya átkerült a bal oldalra, a belső kárpitozás pedig megújult. A hatvanegy éves Porsche némi ültetést is kapott, szerencsére a külső javarészt korhű maradt. A 2018-ban elkészült modellt tesztelésére Walter Röhrlt kérték fel, aki szíves örömest elvállalta a feladatot. A különleges Porsche annyira felkeltette a ralilegenda érdeklődését, hogy 73. születésnapjára meg is vásárolta magának az átalakított 356-ost.

A 3000 RR névre keresztelt típus az újdonsült tulajdonosa előtt is tiszteleg, mivel a köbcentire utaló számok mellett a Röhrl Roadster szavakat rejtik a betűk.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?