Budakeszin készülnek a Peugeot új raliautói

208 lóerős 1,2-es turbómotort kapnak az Rally4-es Peugeot 208-ak Budakeszin

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A világ két pontján készülnek az új Rally4-es Peugeot versenyautók: Portugáliában és Magyarországon. Az autókba új motor is kerül, mely csak háromhengeres, de erősebb, mint az előző 1,6-os.


Hirdetés
Átalakult kissé a rali versenyág, az FIA a korábbi R2-es mezőnyt Rally4-re keresztelte, így most is hasonló kaliberű autók készülnek a TRT műhelyében Budakeszin. Korábban is épültek itt 208-as versenyautók, most viszont teljes egészében átálltak az új autók felkészítésére. Az eredeti recept szerint a Rally4-es versenyautók is csak elsőkerékhajtásúak, az alapjaikat pedig az új 208-as adja. A friss CMP padlólemezre már akkor elkezdték fejleszteni az acél csővázas merevítésű versenyautót, amikor még az utcai autó is fejlesztés alatt állt, 2018 óta készülnek az új versenyautó fejlesztései.
Hirdetés
Az R2-es technikájához képest sokat változott az új Rally4-es 208. Elsősorban a motor, ami gyökeresen megváltozott, a korábbi 180 lóerős 1,6-os szívó négyhengeres helyett már az új 1,2-es háromhengeres turbómotort használják, melyet 208 lóerőre és 290 Nm nyomatékra húztak fel. Az új szabályozásoknak megfelelően 1030-ról 1080 kilogrammra kellett növelni az autó tömegét, amivel a TRT szerint arányaiban még mindig sokkal jobban áll az új autó súly-lóerő elosztás terén, mint a korábbi.

Az új 208-as versenyautó homologizációját július 1-jén fogadták el, két autó már el is készült Budakeszin.

A világon csak két helyen készül hivatalos Peugeot 208 versenyautó, Portugáliában és Magyarországon, a TRT műhelyében. Az új autó debütálása a Castelo Branco Rallye aszfaltos szakaszán várható július 24-26 között, és várhatóan Magyarországon is láthatjuk majd élesben. Ugyanakkor a koronavírus-járvány számos területen halasztásokhoz vezetett, így jelenleg a raliversenyek világában sem lehet tudni semmi biztosat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?