Buszrajongók figyelem: a hétvégén Ikarus kiállítás is lesz!

A kőbányai Ikarus fesztiválon a retro buszok lesznek a középpontban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kőbányán, a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokában Ikarus kiállítás lesz a Közlekedési Múzeum Ikarus fesztiválján. Augusztus 28-án és 29-én. Egy restaurált Faros mellett sok más is lesz, a vezetőfülkék feelingjét is megízlelhetik a látogatók.

Nem fognak csalódni az Ikarus-rajongók: a márka képviselőinek kisebb arzenálját, 12 legendás Ikarus buszt állítanak ki augusztus utolsó hétvégéjén az egykori Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, avagy a Közlekedési Múzeum leendő otthonában. A most először látható Ikarus 66-os modell például a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztési programja keretében több éves restaurálási munka során nyerte el újra eredeti állapotát. A típus elterjedt becenevét, a Farost a jármű farmotoros elrendezése, és az ehhez kapcsolódó jellegzetes, a járműtestből hátra kinyúló motorsátor ihlette.
Hirdetés
Lesz a Faros mellett Ikarus 311-es, valamint egy 211-es autóbusz, szintén a Közlekedési Múzeum gyűjteményéből, de az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár első sorozatban gyártott elővárosi-városi csuklós busza, egy 180-as is ide fog érkezni valamint a Volánbusz Zrt. is rendelkezésre bocsát egy Ikarus 266-ost és egy Ikarus 55-öst. Kiállítanak továbbá egy Volkswagen LT 55 teherautó alvázára épített városi 521-est, egy Ikarus 60-ast, egy Ikarus 260-ast, egy Ikarus E15-öst és egy Ikarus 521-est is. Ha még ez sem lenne elég: a Légiközlekedési Kulturális Központ muzeális Ikarus autóbuszai is meglátogatják majd a rendezvényt a szombati napon, nevezetesen az Ikarus 250 Malév, az Ikarus 350 Malév és a Magyar Honvédség Ikarus 250 vezérkari tárgyalóbusza érkezik. Végül, de nem utolsó sorban a Lanta Kft. régi Ikarus 620-asa is látható lesz a Dízelcsarnokban. Ha esetleg a vonatokat is szereted, úgy még jobb, mert az Ikarus-hétvégén való részvételhez a "Volt egyszer egy Északi...a történet folytatódik" című időszaki kiállításjegyével lehet bemenni, így a mozdonyok is megtekinthetőek ugyanazzal a jeggyel. Az időszaki kiállítás mozdonyai mellett ezúttal tehát az Ikarus buszok kerülnek középpontba, miközben programokban sem lesz hiány. Szombaton betűkereső játékkal, kitűzőkészítéssel és színezéssel várják a gyerekeket a szervezők, az időszaki kiállításban pedig kurátori tárlatvezetéseket tartanak. A Dízelcsarnokban álló autóbuszok vezetőfülkéjébe be is lehet majd ülni, így bárki kipróbálhatja, milyen lehetett egy Ikarusban dolgozni annak idején. Szombaton még nosztalgiajárattal is oda lehet majd jutni egy Ikarus 55-össel, az Ikarus gyár egyik legismertebb busztípusa a Népliget és a Kőbányai úti helyszín között, de erre a járatra külön jegyet kell váltani online, vagy a készlet erejéig a buszvezetőnél.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?