Ciki a négy henger a Forma-1-ben

V6-os turbómotor lehet az F1-ben 2014-től

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Lerágott csont a költségek csökkentésének mantrázása a Forma-1-ben, és úgy tűnik, a négyhengeres motorokat nem veszi be a csapatok gyomra.

Alig több, mit egy esztendeje mi is úgy foglalkoztunk a Forma-1-et érintő motorkérdéssel, hogy 2013-ban jöhetnek a V8-asokat leváltó négyhengeresek. Mostanra azonban fordult a kocka. A csapatok köszönik, de nem kérnek a hétköznapi kocsikat idéző hengerszámból, azért az F1 mégis csak az autóversenyzés csúcsa, és mindennek, így a költségek csökkentésének is van határa.
Egyesek a Ferrarit vélik főkolomposnak e témában, az olaszok már korábban is fenyegetőztek, hogy kiszállnak a cirkuszból, ha úgy érzik, számukra nem megfelelőek a körülmények. Valljuk be, marketingszempontból valóban nem lenne előnyös a maranellóiaknak a négyhengeres erőforrás, hiszen utcai kocsijaikban a legkisebb blokk is V8-as - hogy ennek milyen fontos szerepe van, bizonyítja a BMW esete, amely a V10-es korszakban nem passzióból épített tízhengeres csodamotort az M5 és az M6 számára.
Ami jelen állás szerint biztosnak látszik, hogy 2013-ban is maradnak még a V8-asok, és 2014-től jöhetnének az 1,6 literes hengerűrtartalmú, KERS egységgel felvértezett turbós V6-osok. Az FIA rábólintott ugyan erre a javaslatra, de ez nem jelenti azt, hogy így is lesz, mert a WMSC (World Motor Sport Council), azaz a motorsport világtanács "fejbólintása" még nem történt meg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?