CO2 helyett konnektorok lephetik el Londont

Hetente négyezer tonna CO2-t termelnek a londoni taxik

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az elektromos üzemre történő átállítás nagyban csökkentené a város légszennyezettségét.


Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés szerint London városának légkörét hetente mintegy négyezer tonna (!) CO2-től lehetne megszabadítani, s ehhez mindössze elektromos üzemre kellene átállítani a brit főváros utcaképének szerves részét alkotó fekete London Taxikat.
Mindezt a környezetbarát közlekedést fő témájának választó EcoVelocity kiállításra készített tanulmányban állítják, s a számításokhoz a főváros utcáin látható leggyakoribb típusokat – TX I, TX II, TX4 – és azok átlagos futásteljesítményét vették alapul. London belvárosában a légszennyezés 80 százalékát a közúti közlekedés okozza, ennek egyötödét pedig a városban közlekedő mintegy 22 ezer darab taxi állítja elő.
Az EcoVelocity főszervezője, Giles Brown a következőket nyilatkozta: “A fekete taxi az egyik leggyakoribb látvány London utcáin, így nem csoda, hogy nagyban hozzájárul a város légszennyezettségéhez. Az EcoVelocity-t azért hívtuk életre, hogy az ország autósait tájékoztassuk a zöldebb közlekedési lehetőségekről, arról, hogy mit tehetnek környezetük védelméért. A tanulmányból kiolvasható számok világosan megmutatják, hogy milyen kis lépésekkel mekkora változásokat érhetnénk el életminőségünk terén.
A taxikat gyártó Manganese Bronze még 2008-ban jelentette be, hogy dolgoznak a TX4 elektromos változatának kifejlesztésén, de eddig még nem álltak elő a villanytaxival. Ugyanakkor a szintén ezen a területen működő Eco City Vehicles tavaly bemutatta a London taxilicenccel rendelkező Mercedes Vito elektromos változatának prototípusát, de egyelőre még ez a típus sem terjedt el. Jövő évtől a város taxisait elkezdik környezettudatos vezetésre oktatni, hogy ezzel is hozzájáruljanak a szennyezés csökkentéséhez, s ezután ez a modul is szerves része lesz a taxiengedély megszerzésének.
A szeptember 8-11 közötti EcoVelocity Show-t a Battersea erőműben tartják, résztvevői között említhető több nagyobb márka (Citroën, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Kia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Renault, SEAT, Vauxhall, Volkswagen, Volvo, Toyota, Lexus) és az elektromos taxijairól ismert Mia Electric is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?