Cosworth tuninggal debütált a Morgan AR Plus 4

228 lóerős különkiadással ünnepli a 65 éves Plus 4-et a Morgan

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Plus 4 65. évfordulóját ünneplő limitált szériát a brit AR Motorsport gyúrja át. A kétliteres motorja Cosworth tuningot, 228 lóerőt kap.


A Morgan, Nagy-Britannia egyik utolsó igazi sportkocsigyártó manufaktúrája nem híve a hektikus modellváltásoknak. A Plus 4 - avagy + 4 - például 65 éve, 1950-ben jelent meg és a kocsi védjegyszerű formája máig sem változott sokat. Kasztniját ma is fa vázra és kézi munkával hajtogatják ügyes mesterek. Az eredeti széria 1966-ig készült, aztán újráztak 1985 és 2000 között. Némi hiátus után, 2005 óta egészíti ki ismét a roadster kínálatát, ahol a gyengébb 4/4 és V6 Roadster között feszít, mint a cég filozófiájához talán legközelebb álló kivitel. Semmi felesleges csicsa, de már éppen elég erő - ezek kellenek a hamisítatlan életérzéshez. Az AR Plus 4 hivatalos bemutatója az idei Silverstone Classicon volt. Ő a valaha gyártott legerősebb négyhengeres Morgan, egyben az első, aminek Cosworth motorja van.
Hirdetés


Csak 50 példány fog belőle készülni és mind a Ford régebbi modelljeiből ismert szívó blokk 228 lóerőre felhúzott változatát kapja a hosszú motorházba. Pontos adatait még nem közölték, de a kilogramm/lóerő arány terén ideális az AR Plus 4. Nem lesz sokkal több 9 mázsánál, így gyorsulása 6 másodperc körüli. Mindennél sokkal fontosabb, hogy a motoron túl a futóművét is kezelésbe vette az AR Motorsport. Áthangolták és felkeményítették: állítható lökésgátlókat szereltek be, és a fékeket is a szériánál nagyobb teljesítményűre cserélték. A külcsín a 16 colos fekete kerekekkel, a LED-es lámpákkal és az átdolgozott műszerfallal lesz teljesen egyedi megjelenésű. A kocsi ára adókkal együtt 24 millió forintnyi fontról indul. Akinek tetszik és futja is rá, az ne habozzon, hanem menjen érte, mert több példányt már előre eladtak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?