Családbarát lett a villanyautók támogatása is

5 millió forintot is kaphatnak a nagycsaládosok villanyautóra, 1,5-2,5 milliót a többiek

Várt és váratlan újításokkal érkezett a villanyautók idei támogatási rendszere. A kínált 3 milliárd forintos támogatás 1200-2000 pályázat kielégítéséhez lehet elegendő.

Ahogyan az várható volt, elstartolt a villanyautók idei támogatási rendszere - a teljes kiírás itt olvasható, de persze kigyűjtöttük a lényeget. Összességében 3 milliárd forintra lehet pályázni, de várhatóan mégsem ismétlődik majd a tavalyi roham, amikor 27 óra alatt kifogyott a rendelkezésre álló keret. Idén ugyanis talán a legfőbb újítás, hogy a pályázatot csak már meglévő, de a pályázati kiírás napja után kötött megrendeléssel lehet benyújtani. Ha ez nem lenne elég, három részletre is bontották az összesen elérhető összeget: június 14. és július 2., augusztus 9. és augusztus 27., valamint október 11. és 2022. június 1. között 1-1 milliárd forintra külön lehet pályázni (a fel nem használt összegek a következő időszak keretéhez adódnak).
Hirdetés
Kombinálható és növelt támogatások jönnek!
Míg a vállalkozások teljes mértékben kimaradnak az idei pályázati lehetőségből (számukra továbbra is kellő ösztönző lehet villanyautó vásárlására a cégautó-adó megspórolása), a támogatásra jogosult magánszemélyek, civil szervezetek, egyesületek és felsőoktatási intézmények immár 12 millió forintig kérhetnek 2,5 millió forintos (vagy a vételár legfeljebb 50%-át kitevő) támogatást, míg 12-15 millió forint között immár 1,5 milliós (vagy a vételár legfeljebb 12,5%-át kitevő) támogatás igényelhető. A személyszállító vállalkozók, azaz a taxisok természetesen a már múlt héten ismertetett feltételekkel (lásd itt) még komolyabb, akár 6,75 millió forintos támogatásban részesülhetnek. Újdonság, hogy a 7-9 személyes modellek esetén 14 millió forintig járhat a 2,5 milliós, 17 millió forintig a 1,5 millió forintos ártámogatás. Ráadásul a 7-9 üléses villanyautót választó nagycsaládosok összevonhatják a számukra a 7-9 üléses modellekhez kínált 2,5 milliós és a villanyautók 1,5-2,5 milliós támogatását. Vagyis akár 5 millió forintos támogatáshoz juthatnak 14 millió forintos listaárig, míg a 17 millió forint alatti és legalább hétüléses elektromos modelleket 3 millió forintos támogatással vásárolhatják meg.
Hirdetés
Az új pályázati rendszer várhatóan újabb löketet ad a villanyautók egyre dinamikusabb piacának, tavaly 66%-kal bővült a szegmensük, a 3047 eladott új villanyautó a teljes piac 2,8%-át tette ki, a kereslet növekedése a Használtautó.hu keresésein is meglátszik. 2021 első négy hónapjában csaknem kétszer annyi keresést indítottak elektromos autókra, mint tavaly. Míg az új elektromos autók hazai piacát a Datahouse Kft-től származó információk alapján tavaly és az idei év eddigi részében is a Kia e-Niro vezette, a Használtautó.hu felületén tavaly és idén is az első teljes értékű villanyautónak számító Nissan Leaf bizonyult a legnépszerűbbnek. Követői a Tesla Model S, Model 3 és Model X szériák. A piac élénkülését az is jelzi, hogy az idei év első négy hónapjában már több mint fele annyian kerestek Leafre, mint a tavalyi év egészében. A használtpiac kedvenc villanyautója 2,4 millió forint magasságától érhető el, míg a legkisebb, hasonló életkorú, 10 éves modellek, mint a Citroën C-Zero és a Peugeot iOn, legolcsóbb példányaikkal kicsivel 2 millió forint alatt kínálkoznak használtan. Az új támogatási rendszer és a tavaly októberben előrendelhetővé tett, de továbbra is 6,5 millió forinttól elérhető Dacia Spring által már vadonatúj villanyautó is van 4 millió forint alatt, az újdonságot hamarosan próbára is tesszük.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?